Αρχική Νέα Τοπικά Αεροδρόμιο: έγιναν οι απαλλοτριώσεις, κόλλησαν οι απομακρύνσεις (VIDEO)

Αεροδρόμιο: έγιναν οι απαλλοτριώσεις, κόλλησαν οι απομακρύνσεις (VIDEO)

24

 Μπορεί να έγιναν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή του αεροδρομίου, αλλά το θέμα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης ή της δημιουργίας χώρου ασφαλείας (clearway) αεροδρομίου προς το βορρά, στις καλύτερες συνθήκες παραπέμπεται για μετά από ένα εξάμηνο.


Αυτό διαφάνηκε από τη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου, όπου υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου προχώρησε σε σχετική ενημέρωση για την πορεία των πρωτοκόλλων παραλαβής των 108 ΚΑΕΚ που έχουν καταγραφεί στην απαλλοτριωθείσα περιοχή.


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σπύρος Φιλιππίδης, 76 ιδιοκτήτες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα παραλαβής, ενώ είτε γιατί υπάρχουν κληρονομικές διαφορές είτε για άλλους λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί για τα υπόλοιπα 32. Μάλιστα ενώ η διαδικασία δεν θα έπρεπε να κρατήσει περισσότερο από 10 ημέρες, αυτή διήρκησε από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.


Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Δήμου, Κώστας Μούνδρος Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Κράκαρης, ο υπεύθυνος του Πολιτικού γραφείου του βουλευτή Χίου της ΝΔ Χρήστος Καραχάλιος, η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Λύκου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Παππάς και το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να καθαριστεί η απαλλοτριωθείσα περιοχή από κτίσματα που εμποδίζουν το clearway.


Μάλιστα πρόκειται να ζητηθεί από η δικηγόρο του Δημοσίου να προχωρήσει εντός Δεκεμβρίου την αίτηση για να παρθεί δικαστική απόφαση απομάκρυνσης, ενώ με πρόταση του Β. Παππά, Κτηματική υπηρεσία και Δήμος Χίου θα δουν επί χάρτου σε ποια οικόπεδα έχουν παραδοθεί τα σχετικά πρωτόκολλα.


Πάντως πριν το πρώτο εξάμηνο του 2014 δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν μάλιστα υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς πρώην ιδιοκτητών, τότε ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας θα καθυστερήσει και άλλο!


Να σημειωθεί ότι όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας υπάρχουν ενοικιαστές οι οποίοι δεν πληρώνουν ενοίκιο ούτε στον παλιό ιδιοκτήτη ούτε και στο δημόσιο, που εκ των υστέρων θα κληθεί να τα διεκδικήσει.