Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή ΤΑΙΠΕΔ στις συγκοινωνίες της Χίου

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή ΤΑΙΠΕΔ στις συγκοινωνίες της Χίου

9


Και ενώ ανακοινώθηκαν τα 6 επενδυτικά σχήματα τα οποία διεκδικούν να τους παραχωρηθεί μεγάλο μέρος του κεντρικού λιμένα της Χίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του (κ.κ. Σταθάκη, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Ζερδελή, Καλογερή) σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται ρωτώντας και για την ενδεχόμενη επιβάρυνση του συγκοινωνιακού προβλήματος της Χίου από τις ιδιωτικοποιήσεις λιμένα και αερολιμένα μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:


Αθήνα,   27/11/2013

Ερώτηση

Προς κ.κ. υπουργούς

Οικονομικών, Ανάπτυξης &Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Τουρισμού, Ναυτιλίας

 Θέμα: «Η  ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ του αερολιμένα και μεγάλου μέρους του λιμένα της Χίου θα επιβαρύνει την προβληματική κατάσταση στις συγκοινωνίες του νησιού» 

 Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων συγκοινωνιακών υποδομών, όπως αυτή των αερολιμένων και λιμένων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να έχει εξαιρετικά  αρνητικές συνέπειες σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι οι νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, καθώς μπορεί να σταθεί εμπόδιο τόσο στην ανάπτυξη τους όσο και στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η Χίος είναι μια περιοχή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ο πληθυσμός της έχει ήδη δεχθεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα από την υποβάθμιση των συνδέσεων με την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα υπόλοιπα νησιά (μειωμένα δρομολόγια, ακριβά εισιτήρια). 

Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο της Χίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ,  βρίσκεται σε μια λίστα προαιρετικής επιλογής από όποιον «επενδυτή» επιλεγεί για να αγοράσει μια ενότητα αεροδρομίων. Η αυθαίρετη τοποθέτηση – ταξινόμηση του σε αυτή τη λίστα έγινε με κριτήρια που δεν συζητήθηκαν ποτέ δημόσια, αλλά και δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Τοπικοί φορείς, όπως το επιμελητήριο, ο εμπορικός σύλλογος, τοπικά εργατικά σωματεία και βέβαια η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν συμμετείχαν σε κανένα διάλογο, ούτε κανείς παρέλαβε κάποια οικονομοτεχνική  μελέτη που να αξιολογεί τα όποια κόστη/οφέλη από μια επικείμενη ιδιωτικοποίηση. Διερωτάται κανείς πόσο τελικά θα ωφεληθεί η Χίος και η τοπική της κοινωνία και οικονομία μέσα από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της, που σαν μοναδικό στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση του κέρδους ενός «επενδυτή».

Γνωρίζουμε ότι η αύξηση, ακόμα και κατά λίγα ευρώ, των τελών και των φόρων του αεροδρομίου έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα στην αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, όσο και άμεση αρνητική επίδραση στις αφίξεις μέσω πτήσεων charter και στο αριθμό των διεθνών επισκεπτών. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κεντρικό λιμάνι της  Χίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάστηκε κατά ένα μεγάλο τμήμα του (της τάξης του 40%), προκειμένου να  παραχωρηθεί σε ιδιώτη και να χρησιμοποιηθεί ως λιμάνι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το λιμάνι της Χίου είναι ενσωματωμένο στον οικιστικό ιστό, μια τέτοια ενέργεια εγείρει μείζονα ερωτηματικά ως προς τα προβλήματα που θα προκληθούν.

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους,

 Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί :

 1)      Στη βάση ποιου αναπτυξιακού σχεδίου και ποιου γενικότερου σχεδιασμού επιχειρείται η ολοκλήρωση της παραχώρησης μεγάλου μέρους του κεντρικού λιμένα και ολόκληρου του αερολιμένα Χίου;

 2)      Με ποιό τρόπο διασφαλίζεται ότι η ενδεχόμενη παραχώρηση των παραπάνω υποδομών δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση στις συγκοινωνίες;

 3)      Με ποιόν τρόπο κατοχυρώνεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών οργανώσεων στο συγκοινωνιακό σχεδιασμό;

 4)      Πώς εξασφαλίζεται ότι δεν θα πληγεί ο διεθνής και εσωτερικός τουρισμός του νησιού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Γιώργος Σταθάκης

Νάντια Βαλαβάνη

Ζωή Κωσταντοπούλου

Αγνή Καλογερή

Γιάννης Ζερδελής