Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: γιατί δεν συζητούν για Αντι-Καλλικράτη;

Γιώργος Παπαδόπουλος: γιατί δεν συζητούν για Αντι-Καλλικράτη;

9

 Τρανό δείγμα απολυταρχισμού ή εγωιστικής συμπεριφοράς ;

ΤΙ, ΑΡΑΓΕ, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΄΄ΑΝΤΙΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ΄΄ ΣΤΗ ΧΙΟ ;

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Πραγματικά, απορία και πληθώρα αναπάντητων ερωτηματικών προξενεί το γεγονός ότι, η δημοτική Αρχή αποφεύγει να εισάγει προς ψήφιση, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το αίτημα μερίδας δημοτικών συμβούλων να επανεξετασθεί η δημιουργία τριών Δήμων στη Χίο, όπως αποφάσισαν αντίστοιχα- για ισάριθμους ή περισσότερους Δήμους- η Λέσβος, η Σάμος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Κεφαλλονιά, αίτημα που έκανε καταρχήν δεκτό το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιοι Υπουργοί Ι. Μιχελάκης & Λ. Γρηγοράκος.

            Πέραν των όποιων σκοπιμοτήτων μπορεί κανείς να υποθέσει, είναι αξιοκατάκριτο το πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι τον θεσμό της δημοκρατίας. Δεν γνωρίζω, βέβαια, βάσει ποίων διατάξεων ζήτησαν οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι την εισαγωγή του θέματος αυτού στο Δημοτικό Συμβούλιο και πως διατύπωσαν το αίτημά τους. Διότι υπάρχουν, σύμφωνα με το Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτ. Συμβουλίου τρεις (3) τρόποι. Όμως, εάν ζήτησαν να εισαχθεί ως θέμα προς ψήφιση και είχαν τον -εκ του Νόμου- απαιτούμενο αριθμό των συμβούλων προς τούτο, δεν μένει παρά να καταγγείλουν το προεδρείο προς κάθε αρμόδιο φορέα, αλλά και δημόσια, ερωτώντες με ποιο σκεπτικό δεν εισήχθη προς ψήφιση αλλά προς συζήτηση (κάτι το οποίο, ούτως ή αλλιώς, μπορεί να γίνει και δίχως να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, εάν τελικώς ανεγράφη). Για όσους πιθανόν να μην γνωρίζουν, η δημοτική Αρχή είναι εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι αποφασιστικό (είναι συγκεκριμένες οι αρμοδιότητες βάσει των οποίων μπορεί αυτόνομα η δημοτική Αρχή να αποφασίζει, δίχως Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Ο δε χρόνος περνά ανεπιστρεπτί και κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της Χίου, εάν και εφόσον προχωρήσει ο ΄΄Αντικαλλικράτης΄΄ στον οποίο οι επιθυμούντες να υπαχθούν απέστειλαν ήδη τα σχετικά αιτήματά τους.

            Είναι, πλέον, ευρέως διαπιστωμένο και γνωστό ότι, η διοικητική ενοποίηση του νησιού μας, σε έναν και μόνο, ενιαίο, Δήμο επέφερε την σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου. Τούτο θα διαπιστωθεί, έτι περαιτέρω, από το εάν και πόσοι εκ των σημερινών προέδρων των τοπικών συμβουλίων, των τοπικών κοινοτήτων, ξανασχοληθούν την προσεχή θητεία, μιας και ούτε εξουσίες τους δόθηκαν, αλλά ούτε και χρήματα, για να επιλύουν απλά και καθημερινά ζητήματα. Το ίδιο και στους κατά τόπους Αντιδημάρχους, οι οποίοι έπρεπε τουλάχιστον να έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε εργασίες, προμήθειες και εκτελέσεις έργων μέχρι του ορίου των απευθείας αναθέσεων, δηλαδή τις 12.000 Ευρώ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στις περιφέρειες των πρώην Δήμων και να μην παίζουν ενίοτε ρόλο μεσολαβητή ή εκπροσώπου μόνον για καταθέσεις στεφάνων, πανηγύρεις, κλπ. Αλλά και οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι δεν ήταν εφικτό, εν πολλοίς, να λάβουν και στη συνέχεια να αποδώσουν, ούτε καν το γελοίο ποσό των 1.000 Ευρώ ετησίως, για τις Κοινότητές τους, προκειμένου με αυτό να πραγματοποιούν στα χωριά τους, απευθείας καθαρισμούς, ελαιοχρωματισμούς, αποκλαδώσεις, κλπ, για χρονικό διάστημα 12 μηνών !!! (δηλαδή 83 Ευρώ, μείον ΦΠΑ και κρατήσεις, περί τα 70 Ευρώ τον μήνα !!!- Μάλιστα, εάν δεν κάνω λάθος, τους δόθηκαν κάποιες χρονιές τελικά 500 Ευρώ, δηλαδή 35 Ευρώ τον μήνα !!!). Αυτά τα πράγματα είναι φαιδρά και ευτυχώς που αντέδρασαν άλλοι Δήμοι πανελλαδικά (η Χίος και πάλι κοιμάται μακαρίως !!!)

            Όμως, πέραν τούτων, τίθεται σοβαρό ζήτημα κατάθεσης άποψης και γνώμης. Διότι, τι θα πει <<μπαίνει προς συζήτηση και όχι ψήφιση>> ; Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τι θα μπει προς ψήφιση και τι προς συζήτηση ; Βεβαίως, το προεδρείο σε συνεργασία με την δημοτική Αρχή. Αλλά, ρωτήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ; Τι είδους τρόποι λειτουργίας είναι αυτοί ; Και πως ζητούν κάποιοι συνεργασίες και ανανεώσεις συνδυασμών όταν, βασικά και στοιχειώδη ζητήματα δημοκρατίας, δεν εφαρμόζονται επί του προκειμένου ; Λειτουργούν συλλογικά ή μεμονωμένα ; Συζητούν εν σώματι ή αποφασίζουν και ανακοινώνουν την απόφασή τους (δηλαδή διατάσσουν) ; Οι εκ των ένδον πληροφορίες μάς μεταφέρουν διάφορα !

            Τι φοβούνται κάποιοι ? Να σας πω εγώ: Ότι ακόμη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους εν γένει, έχουν αντιληφθεί ότι ήταν λάθος ο ένας Δήμος. Και το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά από τα μηνύματα που λαμβάνουν πανταχόθεν. Έτσι, φοβούνται την ψηφοφορία.

            Όσο για εκείνους που κόπτονται για την δήθεν ανεδαφική και ανέφικτη επιστροφή στους πρώην Δήμους (με τα γνωστά προβλήματα περί εδρών, κλπ), ας μην βιάζονται ! Για όλα υπάρχει λύση εφικτή, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Για να προλάβω καταστάσεις να πω ότι, απορρίμματα και νερό, θα διαχειρίζονται από ενιαίους φορείς. Έτσι, Υπηρεσία Καθαριότητας και ΔΕΥΑΧ θα εποπτεύονται και τελούν υπό την μέριμνα και επιμέλεια του Δήμου Χίου, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη άλλων Δήμων στο νησί μας. Όμως, το προσωπικό των πρ. Δήμων θα επιστρέψει στη βάση του, δηλαδή τους πρ. Δήμους. Οι δε παρεχόμενες υπηρεσίες στα χωριά, όπως πριν. Και όσον αφορά τις έδρες (επειδή οι οπισθοδρομικοί θα το θέσουν και αυτό !), δεν νομίζω η λογική, που προχωρά μπροστά ραγδαία, να μας φέρει 15 χρόνια πίσω, όταν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα που, όμως, ξεπεράστηκαν. Τα πράγματα είναι απλά: Ένας Αντιδήμαρχος μόνιμα σε κάθε έδρα πρώην Δήμου. Μια υπηρεσία μόνιμα σε κάθε έδρα πρώην Δήμου (π.χ. Τεχνική Υπηρεσία σε ένα χωριό, Οικονομική σε ένα άλλο, Διοικητική σε άλλο, Νομικό Πρόσωπο του Δήμου σε άλλο). Και ο Δήμαρχος κάθε μέρα σε κάθε μια εκ των εδρών των πρ. Δήμων (π.χ. εάν υποθέσουμε ότι έχουμε Δήμο της νότιας Χίου, μια ημέρα στο Πυργί, μια ημέρα στην Καλαμωτή, μια ημέρα στα Νένητα, μια ημέρα στην Καλλιμασιά). Μήπως, σήμερα, δεν υπάρχουν σε κάποιες εξ αυτών Αντιδήμαρχοι ? Υπάρχουν, αλλά δίχως εξουσία και δυνατότητα ελιγμών. Και όχι σε κάθε πρώην έδρα. Ενώ έπειτα θα υπάρχουν παντού και θα είναι -ουσιαστικά- μικροί Δήμαρχοι, με εξουσία και με θέση ευθύνης (προϊσταμένου) για την αυτόνομη υπηρεσία του Δήμου που θα στεγάζεται στην έδρα τους. Έτσι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων θα εισακούονται και οι πολίτες θα βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους αμέσως.

            Ας τα σκεφτούν σοβαρά όλα τούτα, οι φίλτατοι συνάδελφοι (πρώην δι΄ εμέ, νυν) της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι η όποια απόφασή τους, που θα λάβουν σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον στα χωριά, όχι μόνον των γονιών, αλλά και των παιδιών, ακόμη και των εγγονών τους. Και έπειτα, όταν πλέον δεν θα υπηρετούν στην αυτοδιοίκηση και δεν θα δεσμεύονται από παραταξιακές πειθαρχίες κλπ. μπούρδες, δεν θα δικαιούνται να ομιλούν για λάθη οικτρά του παρελθόντος, που δέσμευσαν το μέλλον μας !-

 

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος & Αντιδήμαρχος Χίου