Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία επιβατών για την παραμονή του ΑΡΙΑΔΝΗ στη Χίο, παρά τη λήξη...

Διαμαρτυρία επιβατών για την παραμονή του ΑΡΙΑΔΝΗ στη Χίο, παρά τη λήξη απαγορευτικού

22


Κείμενο με τις υπογραφές τους απέστειλαν στα ΜΜΕ οι επιβάτες του πλοίου ΑΡΙΑΔΝΗ, που ενώ άκουγαν την Τετάρτη το απόγευμα ότι το απαγορευτικό έχει λήξει εντούτοις το πλοίο παρέμενε δεμένο στο λιμάνι της Χίου.
Παρέμβαση έκανε και η Οργάνωση Χίου του ΚΚΕ με παράσταση στο Λιμεναρχείο, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τις ενέργειες που έκανε έτσι ώστε να δοθεί εν μέρει φαγητό και κρεβάτια στους εγκλωβισμένους επιβάτες.
Το πλοίο αναχώρησε ξημερώματα Πέμπτης για Μυτιλήνη, προφανώς για να μπει στο ρυθμό των κανονικών του δρομολογίων, με επιστροφή για Πειραιά σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι.
Το κείμενο διαμαρτυρίας των επιβατών που μέχρι τις 8.30 μ.μ. της Τετάρτης είχε συγκεντρώσει 60 υπογραφές (πριν σταλεί στα ΜΜΕ) είναι το ακόλουθο:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
 Είμαστε επιβάτες του δρομολογίου του πλοίου ΑΡΙΑΔΝΗ της Hellenic Seaways που αναχώρησε από τον Πειραιά το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2013 και έχουμε τελικό προορισμό τη Μυτιλήνη. Αποκλειστήκαμε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Χίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την απόφαση του πλοίαρχου του ΑΡΙΑΔΝΗ να μην αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη μετά την άρση του απαγορευτικού (που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2013) αλλά να αναβάλει την αναχώρηση αυθαίρετα για το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση αυτή (που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση ότι το πλοίο θα έφευγε το απόγευμα της Τετάρτης σε περίπτωση άρσης του απαγορευτικού), είναι προφανέστατα αυθαίρετη και έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση της εταιρείας χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ταλαιπωρία και το συμφέρον των επιβατών.
Σε μια εποχή που Χίος και Μυτιλήνη έχουν μείνει πρακτικά με ελάχιστα δρομολόγια για τον Πειραιά την εβδομάδα, η εταιρεία Hellenic Seaways περιφρονεί προκλητικά με γελοίες δικαιολογίες και για άγνωστες σε εμάς σκοπιμότητες το συμφέρον των επιβατών και των νησιών.
Αν υπήρχε στοιχειώδης έλεγχος δεν θα επιτρεπόταν στην Hellenic Seaways να τροποποιήσει το δρομολόγιο κατά τη βούλησή της. Καταγγέλλουμε αυτή την αυθαίρετη συμπεριφορά και καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ασυδοσία της εταιρείας, θύματα της οποίας είναι όλοι οι νησιώτες.
 
Ακολουθούν υπογραφές:
(Το παραπάνω κείμενο είχαν υπογράψει μέχρι τις 20.30 το βράδυ της Τετάρτης 60 επιβάτες του Αριάδνη).
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ με αφορμή το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Χίου του πλοίου Αριάδνη της Hellenic Seaways τονίζει ότι:

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές μπροστά στο αυγάτισμα των κερδών τους τσαλαπατούν δικαίωμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πλοίο Αριάδνη παρέμεινε από την Τρίτη (2/12/2012) στο λιμάνι της Χίου δεμένο λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο και παρά το ότι την Τετάρτη (3/12/2013) έγινε άρση του απαγορευτικού απόπλου στις 8μμ. Η εταιρία Hellenic Seaways, με το γνωστό στους ναυτεργατικούς κύκλους καπετάνιο του πλοίου για το σπάσιμο των απεργιών, κρατά το πλοίο μέχρι την Πέμπτη πρωινή της 5/12 δεμένο στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να γλυτώσει το δρομολόγιο σε βάρος των επιβατών που ταξίδευαν για Μυτιλήνη. Και ενώ οι επιβάτες βρίσκονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες (φαντάροι, μωρομάνες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, φοιτητές) χωρίς χρήματα, άυπνοι και ταλαιπωρημένοι, δεν προσφέρθηκαν ούτε αυτά τα οποία η εταιρία είχε υποχρέωση με βάση το νόμο (κρεβάτι και φαγητό). Ο ξεσηκωμός των επιβατών, η συγκέντρωση υπογραφών, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ (εκπρόσωποι ταξικών σωματείων) καθώς και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης οδήγησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο λιμενάρχη Χίου και σε συγκεντρώσεις στα καταστρώματα του πλοίου. Αποτέλεσμα ήταν να δοθούν καμπίνες στους επιβάτες και να σιτιστούν περίπου το 1/3, αφού καπετάνιος εκτελώντας και πάλι τις άνωθεν εντολές έκλεισε τα εστιατόρια.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της λαϊκής Συσπείρωσης ενημέρωσε τους επιβάτες στα σαλόνια του πλοίου τονίζοντας ότι η πορεία απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που επιβάλλει η ΕΕ και η κυβέρνηση δίνει αέρα στους εφοπλιστές να κερδίζουν σε βάρος Ναυτεργατών και επιβατών. Ότι η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί την κύρια αιτία της απομόνωσης των νησιών, της αύξησης των τιμών εισιτηρίων και εμπορευμάτων, της υποβάθμισης των πλοίων και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Η παρέμβαση του ΚΚΕ και δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Θ. Παφίλη στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας την Τετάρτη το βράδυ, έδειξε ότι μόνο ο κοινός αγώνας και νησιωτών ναυτεργατών μπορεί να επιβάλει λύσεις που να ικανοποιούν τα σύγχρονα λαϊκά συμφέροντα Ότι σήμερα είναι ρεαλιστική και αναγκαία η ύπαρξη ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιωτών όλη τη διάρκεια του χρόνου με ασφαλή και σύγχρονα πλοία και αεροπλάνα, με φθηνά εισιτήρια.

 //////