Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: <>, μια νέα έκδοση για τα Ψαρά

Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: <<ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΑΣ>>, μια νέα έκδοση για τα Ψαρά

63

 Μια νέα από τις ιστορικές εκδόσεις για τα ηρωικά Ψαρά

Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: <<ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΑΣ>>

Του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου

 

Ο γνωστός λάτρης των Ψαρών, αθεράπευτος & δεινός πολυπράγμων της ιστορικής και ηρωικής αυτής νήσου, κ. Δημήτριος Γ. Ανδριάνας (σημείωση chiosnews.com: φώτο) προέβη στην έκδοση ενός ακόμη αξιόλογου πονήματος, αναφορικά με την προσφορά ενός εκ των ευπατριδών της γενέτειράς του.

Το νέο έργο του φέρει τον τίτλο  <<ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΑΣ- Ο Ψαριανός φημισμένος κουρσάρος- Οι λεοντόκαρδοι του μεγάλου αγώνα για λευτεριά>> και πραγματεύεται τα της βιοτής και πολιτείας του γενναίου αυτού, Ψαριανού, θαλασσόλυκου που προσέφερε μέγιστες υπηρεσίες στην πατρίδα μας, εφάμιλλος των Κανάρη, Αποστολή, Παπανικολή, Βρατσάνου, Νικόδημου, Μηλαίτη, απάντων Ψαριανών.

Πρόκειται για ένα από τα εκατόν είκοσι (120) και πλέον ανέκδοτα έργα του περίφημου συγγραφέα και μελετητή της νήσου των Ψαρών, κ. Δημ. Γ. Ανδριάνα, το οποίο ήλθε στο φως της δημοσιότητας για να καταστήσει γνωστά τα έργα και την προσφορά του γενναίου κουρσάρου ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΜΑΤΑΡΑ.

Ο τιμώμενος είναι ένας από τους αγωνιστές του κατά θάλασσα αγώνα της περιόδου 1821-1864.

Στο υπό αναφορά πόνημα εμπνευσμένα δοκίμια για τον ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΜΑΤΑΡΑ γράφουν, εκτός από τον συγγραφέα και οι: Κων/νος Νικόδημος, Δημ. Γρ. Σπανός, Γιάννης Β. Ιωαννίδης & Θεόφιλος Καλλίτσας. 

Το βιβλίο, που αποτελείται από 64 σελίδες, ο συγγραφέας αφιερώνει στη θυγατέρα του, Φιλιώ Δημ. Ανδριάνα, εκ μητρός Δόμνας Δημ. Φουντά.

Στον κ. Δημήτριο Γ. Ανδριάνα εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την νέα του έκδοση, με τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την επίδοση ενός αντιτύπου της, με ευγενική αφιέρωση. Εκφράζουμε δε την ευχή και προσδοκία, να ανευρεθεί κατάλληλος φορέας ο οποίος να αναλάβει την έκδοση των ανέκδοτων έργων του, που αποτελούν την μοναδική, συλλογική και συστηματική, πηγή άντλησης ιστορικών & λαογραφικών γεγονότων, για το ξακουστό και αιματοβαμμένο αυτό –ηρωικό– νησί του ελληνικού Αρχιπελάγους μας.-