Αρχική Νέα Τοπικά Εκτός από χρήματα για τα σχολεία, το υπουργείο κόβει και συνδικαλιστική άδεια...

Εκτός από χρήματα για τα σχολεία, το υπουργείο κόβει και συνδικαλιστική άδεια δασκάλων για ετήσια Γενική Συνέλευση!

69

 
Δεν φτάνει που φθάνουν μειωμένες οι χρηματοδοτήσεις για τα λειτουργικά των σχολείων στους Δήμους, με τελευταίο επίτευγμα η ενσωμάτωση των λειτουργικών με τη μικρή αποζημίωση που λαμβάνουν οι σχολικοί τροχονόμοι, τώρα με απόφαση του υφυπουργού παιδείας κόβεται η συνδικαλιστική άδεια των δασκάλων για συμμετοχή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του κάδου.
Ετσι ο δάσκαλος και η δασκάλα των Ψαρών ή των Οινουσσών δεν πρέπει να παρευρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Η ευθλυνη βέβαια των δασκάλων είναι ότι δεν προστάτευσαν σαν κόρη οφθαλμού αυτό το δικαίωμα, συμμετέχοντας με υψηλότατα ποσοστά στις συνελεύσεις τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου:

Διαμαρτυρία για την μη χορήγηση άδειας για την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 12 Δεκέμβρη 2013-Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, του υφυπουργού Παιδείας  Στελεχών Εκπαίδευσης και  Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου

  Η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δια του εγγράφου (25/11/2013) του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου ζητά από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία μας.

 Η ενέργεια αυτή του κ. Κεδίκογλου προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Είναι απόλυτα υποκριτικό να επικαλείται ο Υφυπουργός στο έγγραφό του «το συμφέρον των μαθητών και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων», όταν ακόμη και σήμερα (τέλη Δεκέμβρη 2013), υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία και χάνονται δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες, απόρροια των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ-ΔΝΤ.

 

            Ο κ. Υφυπουργός υποστηρίζει ότι αυτό αναφέρει η νομοθεσία (ν. 1264 άρθρ. 16, παρ. 3). Αποκρύπτει όμως ο κ. Υφυπουργός πως στο άρθρο 18 του ίδιου νόμου αναφέρονται τα παρακάτω:

 «1. Οι διατάξεις των άρθρ. 14, 15, 16, 17 αποτελούν ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 2. Ρυθμίσεις ευνοϊκότερες για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν με συμφωνία μισθωτών και εργοδοτών ή με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις υπερισχύουν».

 Αγνοεί ηθελημένα ο κ. Υφυπουργός ακόμη, πως στο άρθρο 19, εδ.2, της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Φ353.1/324/105657/Δ1/46-10-02 (1340/02 τ.Β΄) «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης των Δ/ντών, Υπ/ντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων» αναφέρεται πως: «Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης χορηγούν τις συνδικαλιστικές άδειες για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους».

            Επίσης αγνοεί (;) τις προηγούμενες εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ, όπως την  Δ2/7816/1-4-01 και την  Δ2/14539/12-3-99.

            Αγνοεί ακόμα την για 31 χρόνια εφαρμογή του ν. 1264 και την ισχύουσα πρακτική τόσο του Υπ. Παιδείας, όσο και της διοίκησης, που με χιλιάδες αποφάσεις τους αυτά τα χρόνια χορηγούσαν συνδικαλιστικές άδειες για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Δασκάλων και όπως πρόσφατα έκαναν στους Συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής.

 Προφανώς αυτό το έγγραφο του κ. Υφυπουργού στερείται νομικής και ηθικής βάσης (στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της πρακτικής χρόνων). Ζητάμε την απόσυρση αυτού του απαράδεκτου εγγράφου του Υφυπουργού.

 Καλούμε την Περιφερειακή Διευθύντρια και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου να κατανοήσουν τη βαρύτητα και τη σημασία της διοικητικής του απόφασης κα την αντίφαση που δείχνουν οι ενέργειες τους αφού μέχρι τώρα με το Νόμο 1264/83 έδιναν άδεια για τακτική ΓΣ. Να χορηγήσουν κανονικά τη συνδικαλιστική άδεια για την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, όπως ακριβώς του έχει ζητηθεί με βάση το έγγραφο του Δ.Σ, αφού αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλέγμα και τη διοικητική πρακτική των προηγούμενων χρόνων.

Σε διαφορετική περίπτωση η συνέλευση θα διεκδικηθεί αγωνιστικά από το Σύλλογο το Γενάρη. Καλούμε τους συναδέλφους να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση, περήφανοι και ορθοσταντούντες ,περιφρουρώντας με αυτό τον τρόπο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τους αγώνες μας και δίνοντας έμπρακτα την απάντησή τους σε όλους εκείνους που τα ναρκοθετούν.

Ο Σύλλογος δεν θα συμβιβαστεί με την απόφαση αυτή.