Αρχική Νέα Τοπικά Φ.Ο.Β. Ημερίδα:”Το περιαστικό δάσος της Κλειδούς: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ –...

Φ.Ο.Β. Ημερίδα:”Το περιαστικό δάσος της Κλειδούς: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”

13

 

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (Φ.Ο.Β.) πραγματοποιεί στις εγκαταστάσεις του, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 5:00 μ.μ. ημερίδα με τίτλο «ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟYΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χίου (Δ.Ε. Ομηρούπολης), το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης και ο Φ.Ο.Β.. Στα πλαίσια ενός ανοικτού και  δημοκρατικού διαλόγου θα γίνει ανταλλαγή ιδεών, διατύπωση σκέψεων  και κατάθεση προτάσεων.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η ευρύτερη περιοχή της Κλειδούς είναι «διάσημη» εξαιτίας του πόσιμου νερού που προσφέρει σε μεγάλο μέρος των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Χίου και του Βροντάδου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που δραστηριοποιείται εκεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια, αλλά και ως τόπος αναψυχής και θρησκευτικής λατρείας στους ναούς  του Αγίου Ιωάννη του Τρυπατέ, του Αγίου Γεωργίου του Ρεστά, του Αγίου Δημητρίου του Φαγάνου και στη Μονή του Αγίου Στεφάνου.


Περιλαμβάνει ένα σπάνιο τοπογραφικό ανάγλυφο που συνδυάζει δασικές (2.500 στρ) και αγροτικές εκτάσεις, χειμάρρους, χαράδρες, πηγές , ασβεστολιθικούς ορεινούς όγκους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα προαναφερθέντα«συστατικά» αρμονικά συναρτημένα και αλληλοεξαρτώμενα προσφέρουν τους αναγκαίους φυσικούς πόρους : οξυγόνο, νερό, μέλι, αγροτικά προϊόντα, αλλά και αναψυχή, αισθητική απόλαυση, μεταφυσική ικανοποίηση και τέλος οικολογική «υπεραξία». Δικαιωματικά η περιοχή χρήζει του ενδιαφέροντός μας αλλά και της φροντίδας μας σε μια κατεύθυνση αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος, με στόχο αυτή η σχέση να καταστεί αμοιβαία επωφελής.


Κρίνουμε, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΦΟΒ, αναγκαία την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση, την κοινωνική συναίνεση και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα συμβάλει στην τεκμηρίωση, στην ενημέρωση, στην προστασία, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος όλων.

Ο ΦΟΒ ως σωματείο, που ιστορικά δρα στην Κλειδού και έχει στην ιδιοκτησία του μικρή έκταση στην περιοχή, δικαιούται, έχει χρέος, φέρει την ευθύνη, στα πλαίσια του ρόλου του, να διεγείρει το δημόσιο διάλογο για το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της ευρύτερης περιοχής.