Αρχική Νέα Τοπικά Ομάδα μαθητών τα έβαλε με αυτιστικό άτομο…

Ομάδα μαθητών τα έβαλε με αυτιστικό άτομο…

13


Ενημέρωση στα σχολεία ειδικά για τα αυτιστικά άτομα, αλλά και γενικότερα για τα άτομα με αναπηρία, και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων στη Χίο, όπως και οι άλλες συλλογικές δομές από το αναπηρικό κίνημα.

Αφορμή έδωσε (μεμονωμένο) περιστατικό που σημειώθηκε σε βάρος συμπολίτη μας με αυτισμό του Αγίου Νικολάου, τρεις μόλις μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Ομάδα 15 περίπου μαθητών νωρίς το μεσημέρι της συγκεκριμένης μέρας, βρέθηκε τυχαία κάτω από σπίτι που διαμένει ενήλικος με αυτιστικά προβλήματα, στη θέα του οποίου να κινείται ρυθμικά μπρος- πίσω μέσα στο κιοσέ του σπιτιού του άρχισε να θορυβεί και να πετά αντικείμενα για να προκαλέσει την προσοχή του.
Το συμβάν μας περιέγραψε η κυρία Ελένη Φιλιππίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτιστικών Ατόμων του νομού, αφού ο γιος της Αντώνης ήταν το θύμα αυτής της συμπεριφοράς. 

«2-3 από την ομάδα των παιδιών, γυμνασιακής ηλικίας, με ρωτούσαν με θράσος τι έχει το παιδί μου και κάνει έτσι», μας περιγράφει η κα Ελένη η οποία τους εξήγησε ότι πάσχει από μια αρρώστια και τους ζήτησε να σταματήσουν.

Κάποια παιδιά πιο ευαίσθητα είχαν εμποδίσει τους περισσότερους θρασείς να πετάξουν πέτρες στα παράθυρα, που δέχτηκαν όμως φλούδια από πορτοκάλια.
Υπήρχαν όμως και κάποια που φαίνεται ότι ήθελαν να… αποθανατίσουν τη σκηνή με κινητό, αλλά η παρέμβαση της κας Ελένης ήταν καθοριστική για να φύγουν.

«Ήταν τόσο η ταραχή μας και η στενοχώρια μου, που την επόμενη Δευτέρα μίλησα σε ραδιόφωνο για το συμβάν, ενώ μαζί με το σύζυγό  μου ενημερώσαμε τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης επισκεφθήκαμε το γειτονικό μας γυμνάσιο, αλλά μας διαβεβαίωσε ο διευθυντής του ότι οι μαθητές του δεν είχαν ανάμιξη για το συμβάν αφού την Παρασκευή είχαν πάει εκδρομή», μας είπε.

 “Η προσφορά σε αυτά τα πλάσματα, μας κάνει να νιώθουμε πιο ωραία. Και αυτό θέλουμε να πετύχουμε, να ενημερώσουμε τα παιδιά, να τα κάνουμε ευαίσθητα για αυτούς τους συνανθρώπους μας», τονίζει η κα Φιλιππίδη σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε ενημερώσεις στα σχολεία για να μάθουν τα νέα παιδιά πως πρέπει να στηρίζουν την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και όχι να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. 
Μάλιστα μετά τη ραδιοφωνική παρέμβασή της δέχτηκε τηλεφωνήματα και από άλλους γονείς για ανάρμοστη συμπεριφορά τρίτων απέναντι σε άτομα με αυτιστικά προβλήματα.

Ιδιαίτερα στενοχωρημένη και προβληματισμένη ήταν και η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία βορείου Αιγαίου Σοφία Μιχάλα, «φαίνεται ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, για αυτό προγραμματίζουν τα σωματεία να γίνει σταδιακά ενημέρωση σε όλα τα σχολεία», μας είπε.