Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Μακριδάκης- Τέλης Τύμπας: Να παγώσει η εκποίηση- Να ξεκινήσει η ενημέρωση

Γιάννης Μακριδάκης- Τέλης Τύμπας: Να παγώσει η εκποίηση- Να ξεκινήσει η ενημέρωση

28

 Να παγώσει η εκποίηση,

Να ξεκινήσει η ενημέρωση

 Στις 12 Δεκεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται άμεσα η εκποίηση του αεροδρομίου και μεγάλου μέρους του λιμένα Χίου, των δύο δηλαδή πυλών του νησιού, σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα διαφόρων εθνικοτήτων. Το νησί έτσι θα μπορούσε να τεθεί άμεσα υπό πλήρη έλεγχο ανεξέλεγκτων επιχειρηματικών ομίλων και οι κάτοικοί του υπό πλήρη ομηρεία από σήμερα και για 40 έτη, όσα δηλαδή θα διαρκούν οι συμβάσεις παραχώρησης.

Ακόμη και τούτη την τελευταία ώρα, οι αιρετοί πολιτικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν από την κεντρική κυβέρνηση το πάγωμα της διαδικασίας και την έναρξη διαβούλευσης με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας επί αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων για την ζωή στο νησί και για το μέλλον των ανθρώπων του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα κριθούν, όπως και όλοι όσοι σήμερα προβαίνουν στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, από την Ιστορία.

Οι φορείς του νησιού έχουν τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στην διαδικασία που ακολουθείται. Η φωνή τους έχει μέχρι σήμερα αγνοηθεί. Μπορούν να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες ακύρωσης των κυβερνητικών σχεδίων εκποίησης των δημόσιων υποδομών συγκοινωνίας του τόπου, ώστε να τεθούν τα δεδομένα σε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο. Για να ενημερωθεί πλήρως και λάβει την ευθύνη και τις αποφάσεις της η τοπική κοινωνία.

 

Γιάννης Μακριδάκης

Τέλης Τύμπας