Αρχική Νέα Τοπικά Εργατικό Κέντρο: ζητά κατάργηση του ελάχιστου αριθμού ημερομισθιών για ασφαλιστική κάλυψη

Εργατικό Κέντρο: ζητά κατάργηση του ελάχιστου αριθμού ημερομισθιών για ασφαλιστική κάλυψη

6

Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα 100 ημερομίσθια το χρόνο για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισημαίνει με επιστολή του προς το Διοικητή του ΙΚΑ και τον υπουργό Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Χίου, μαζί με τις διοικήσεις των οικοδόμων, σερβιτόρων και εργαζομένων σε ξενοδοχεία.
Εκτός από τους οικοδόμους, που τα μεροκάματα έχουν συρρικνωθεί, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δούλεψαν λιγότερες μέρες, τώρα έχουμε και αυτούς που εργάζονται με το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας (αλλά και τους εργαζόμενους με εργόσημα που δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση).
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην Κοινή Ανακοίνωση- Επιστολή:

Κύριε Διοικητή,

Στα πλαίσια του Ν3655/08, στους ασφαλισμένους και στα μέλη της οικογένειάς τους θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη από 1ης Μαρτίου 2014, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της οικοδομής έχει αφήσει χιλιάδες άνεργους οικοδόμους. Οι σερβιτόροι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, αφού φέτος η σεζόν, τουλάχιστον στο νησί μας, συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο. Τέλος, με το νέο φρούτο της εκ περιτροπής εργασίας, έχουμε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της μίας ημέρας εργασίας την εβδομάδα.

Κύριε Διοικητή, αυτοί οι συνάδελφοί μας έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μην τους αφήσετε και χωρίς γιατρούς, αναστείλετε και για φέτος την ισχύ του νόμου για τα ελάχιστα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΧΙΟΥ

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ&ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Ν. ΧΙΟΥ