Αρχική Νέα Τοπικά Υπερκάλυψη πλάνου στο ΕΣΠΑ για 2013- ανάγκη χρηματοδότησης για νέες μελέτες (VIDEO)

Υπερκάλυψη πλάνου στο ΕΣΠΑ για 2013- ανάγκη χρηματοδότησης για νέες μελέτες (VIDEO)

8

Ξεπέρασε κατά 3 εκ. ΕΥΡΩ, το πλάνο των 52 εκ. ΕΥΡΩ που είχε τεθεί από τις εθνικές αρχές ως κονδύλι απορρόφησης από το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά υπερκαλύφθηκε» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης, αποδεικνύοντας έτσι ότι η Περιφέρεια σωστά ζητούσε να αναλάνει αυτό το έργο.
(Στο VIDEO, ο Κ. Γανιάρης μιλά για την απορρόφηση κονδυλίων, τα έργα προς ένταξη που έχουν μελέτες, αλλά και το μέλλον του γεφυριού στο Παντουκειός).

Στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) ο προϋπολογισμός που αναμένεται να υπάρξει για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι 323 εκ. ΕΥΡΩ, ενώ διεκδικούνται ακόμα 60 ΕΥΡΩ για τη χρηματοδότηση μέσα από γεωργικά ταμεία.

Αυτό πάντως που επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου είναι η ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση μελετών έτσι ώστε να ωριμάσουν έργα προς ένταξη.

«Κάνουμε αγώνα για χρηματοδότηση των μελετών από τα ίδια ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο Περιφερειάρχης», σημείωσε ο Κώστας Γανιάρης.
Απαντώντας σε ερώτησή μας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι μοναδικές μελέτες που είναι έτοιμες, είναι αυτές για το νέο λιμένα Χίου και το δίκτυο μεταφοράς νερού από το Φράγμα Κόρης Γεφύρι προς τον Κάμπο.

Και ενώ δύσκολο είναι να προλάβει άλλο έργο την ένταξή του στο ΕΣΠΑ που λήγει φέτος, η Περιφέρεια πρέπει να δει τι θα κάνει με το έργο βελτίωσης του δρόμου από Μυρσινίδι μέχρι κόμβο Συκιάδας, αφού ο ανάδοχος του έργου δυστυχώς βγήκε έκπτωτος την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γανιάρης επισήμανε ότι δυστυχώς ήταν αναγκασμένοι να το πράξουν, παρόλο που αυτό μπορεί να σημάνει την οικονομική καταστροφή του αναδόχου που είχε δώσει εγγυητική επιστολή για να πάρει το έργο άνω του 1 εκατ. ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με τη διαδικασία για το έργο που έχει ένα προϋπολογισμό περί τα 2 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, θα πρέπει να κληθούν οι επόμενες εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, κάτι που σίγουρα θα θέλει να το αποφύγει η Περιφέρεια έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.