Αρχική Νέα Τοπικά ΕΟΔ- Το Κάστρο της Χίου: για τα οικόσημα των Ιουστινιάνι που έπεσαν…

ΕΟΔ- Το Κάστρο της Χίου: για τα οικόσημα των Ιουστινιάνι που έπεσαν…

4

 Πα 10/1/2014


Μία δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε λίγο πριν φύγει η χρονιά. 

Την περασμένη βδομάδα ένα μέλος της ομάδας μας (σημ. Το Κάστρο της Χίου- ένας χαμένος παράδεισος), περπατώντας στην οδό Καρπασίας παράλληλα με την νότια πλευρά της τάφρου, παρατήρησε ότι η μαρμάρινη πλάκα με τα Οικόσημα των Ιουστινιάνι που βρισκόταν ενσωματωμένη σε έναν από τους προμαχώνες κοντά στην Πύλη Ματζιόρε απουσίαζε από τη θέση της.


Μαζί με ένα φίλο της ομάδας ανεβήκανε αμέσως στα τείχη και δυστυχώς αντίκρισαν τη μαρμάρινη πλάκα πεσμένη στην επιφάνεια του προμαχώνα και σπασμένη. Αμέσως ενημερώσαμε την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία κινητοποιήθηκε αυτοστιγμεί, παρέχοντας ταυτόχρονα τη διαβεβαίωση ότι η πλάκα θα αποκατασταθεί και ότι το πιθανότερο θα επανατοποθετηθεί στη θέση της.

Ποιοι οι λόγοι όμως αυτής της καταστροφής;
Μήπως οι καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχές που έπληξαν το νησί την τελευταία περίοδο;
Ή μήπως αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να την αποσπάσουν;


Θα πρέπει σίγουρα να γίνει έρευνα κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η ζημιά αυτή αφού και οι δύο περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αν δηλαδή ‘υπεύθυνες’ είναι οι καιρικές συνθήκες αυτό σημαίνει ότι εν έτει 2014, αντί να έχουμε θωρακίσει τα μνημεία και τους θησαυρούς μας τα αφήνουμε εκτεθειμένα ανεπανόρθωτα. Εξάλλου, είναι  ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε παρόμοια περιστατικά σε σημεία των τειχών ή και προμαχώνων του Κάστρου. Άμεσα πρέπει να αρχίσουν μελέτες για συντήρηση και αποκατάστασή τους, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.


Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η απειλή της αρχαιοκαπηλίας. Πρέπει όλοι μας να διαφυλάξουμε τους θησαυρούς που μας κληροδότησαν. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί και να ενημερώνουμε αμέσως τις αρχές αν εντοπίσουμε κάτι παράξενο. Είναι ΚΑΙ στο χέρι μας να προστατεύσουμε τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό μας πλούτο.

Η εθελοντική μας ομάδα δηλώνει παρούσα στον αγώνα αυτό. Ας γίνουμε όμως όλοι Καστροφύλακες της ιστορίας μας, ώστε να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να την παραδώσουμε κατά το δυνατόν ατόφια στις νεότερες γενιές.  

 
Συντάχθηκε από το Λουκά Γλύπτη, μέλος της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: chioscastle.gr