Αρχική Νέα Τοπικά Πάρις Τσάρτας: συζήτηση με το Δήμο Χίου για ανταλλαγή στα Ταμπάκικα

Πάρις Τσάρτας: συζήτηση με το Δήμο Χίου για ανταλλαγή στα Ταμπάκικα

162

 Αδυναμία να χρησιμοποιηθεί ο χώρος των Ταμπάκικων που μέσω δωρεών αλλά και αγοράς έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στη Χίο δηλώνει η Πρυτανική Αρχή

Το θέμα των Ταμπάκικων ήρθε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα όταν συνελήφθησαν δύο άτομα  που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν μεταλλικές κατασκευές.


«Έχει ετοιμαστεί το αναγκαίο memo και στο επόμενο διάστημα θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα», μας δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας που επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι γίνονται συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή Χίου για το ενδεχόμενο ανταλλαγής.


Παράλληλα το Πανεπιστήμιο εξετάζει και νομικά το όλο θέμα της δωρεάς, αφού εκτός από την αγορά ενός χώρου, άλλοι δύο έχουν επέλθει στο Πανεπιστήμιο μέσω δωρεάς.
Το θέμα της ανταλλαγής φαίνεται να είναι η μόνη εφικτή λύση σήμερα και μπορεί να υπάρξει αφού τόσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και ο Δήμος Χίου εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

   Όταν το Μάρτιο του 2003 περνούσε και επίσημα σημαντική έκταση στα Ταμπάκικα, και συγκεκριμένα τα βυρσοδεψεία Ζαφειράκη, με αγορά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα μπορούσε εκεί να μεταφερθεί η Πανεπιστημιούπολη της Χίου.


Λίγο καιρό μετά παρουσιάστηκαν σχέδια και ηλεκτρονικές μακέτες για το πώς θα διαμορφωθούν τα παλιά βυρσοδεψεία και μετά τις αγορές που έγιναν και από το Πανεπιστήμιο.

Άμεσα ξεκίνησαν επίσης εδαφολογικές μελέτες ώστε να εξεταστεί η κατάσταση του εδάφους που θα φιλοξενούσε τα σύγχρονα κτήρια του Πανεπιστημίου.


Επί Πρυτανείας Ανδρέα Τρουπή η εδαφολογική μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που ανέδειξε σοβαρότατα προβλήματα, ειδικά στην έκταση που βρίσκονται τα βυρσοδεψεία Καραμαούνα.


Η σαθρότητα του εδάφους ήταν υψηλή, που όπως σχολίαζαν τότε οι μελετητές ούτε με προδιαγραφές πολεοδομίας δεν θα μπορούσαν να γίνουν τα κτήρια, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για εκπαιδευτικά συγκροτήματα.


Με δεδομένες όμως τις ανάγκες σε στέγη των τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Χίο αλλά και την επιθυμία των δωρητών, ο χώρος των βυρσοδεψείων εξετάστηκε με τη χρήση και των ειδικών μηχανημάτων για εδαφολογικές μελέτες επί της νυν Πρυτανείας του Πάρι Τσάρτα.


Αυτό που ανέδειξε η αναλυτική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν τα σοβαρά προβλήματα, αφού κάτω υπάρχει θάλασσα και το υψηλότατο κόστος σε περίπτωση κατασκευής κτηρίων από το Πανεπιστήμιο.


Μάλιστα αναφορά γίνεται και στην επικινδυνότητα που υπάρχει από μια ισχυρή σεισμική δόνηση, όπως και κάποια ενδεικτικά οικονομικά κόστη. Σε σχέση με ένα νέο κτήριο ανάλογων διαστάσεων σε μια άλλη περιοχή, το κόστος θα ήταν τουλάχιστον 6πλάσιο!


«Έχει ετοιμαστεί το αναγκαίο memo και στο επόμενο διάστημα θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα», μας δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας που επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι γίνονται συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή Χίου για το ενδεχόμενο ανταλλαγής.


Παράλληλα το Πανεπιστήμιο εξετάζει και νομικά το όλο θέμα της δωρεάς, αφού επιθυμία του δωρητή, αείμνηστου, Γιώργου Ζαφειράκη ήταν να γίνει η Πανεπιστημιούπολη της Χίου στα βυρσοδεψεία του.


Κτήριο ή χώρος που θα μπορούσε να εξεταστεί για ανταλλαγή είναι το ΕΠΑΛ, απέναντι από το Καρράδειο κτήριο, που όμως υπάρχει σημαντικό κώλυμα στο ότι το νέο ΕΠΑΛ δεν έχει κατασκευαστεί (στην περιοχή Λολόδεντρα).


«Με τέτοιες εδαφολογικές μελέτες το έργο της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Τσάρτας.


Αντίθετα αν η περιοχή περνούσε στο Δήμο θα μπορούσαν να γίνουν μια σειρά ήπιων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, όπως Βιομηχανικό Μουσείο, χώρος επίσκεψης για παιδιά ή χώροι άθλησης.