Αρχική Απόψεις Aρθρα Μιχάλης Καριάμης: για τον οραματιστή Κ. Περρίκο και τα μνημεία της Χιακής...

Μιχάλης Καριάμης: για τον οραματιστή Κ. Περρίκο και τα μνημεία της Χιακής φύσης

33

 Αισθητή η απουσία μου στα πολιτικοοικονομικά τεκταινόμενα του τόπου μας. Απέχω  συστηματικά μια και γνωρίζω ότι τίποτα δεν έχω να δώσω ή να προτείνω. Δεν ξεχνώ δε πως η ‘’ Η σιωπή, είναι χρυσός’’. Άλλωστε εκατοντάδες οικονομολόγοι και πάσης φύσεως  «μαϊντανοί» της τηλεόρασης, δεν καταφέρνουν  να  πείσουν να διαμορφώσουν γνώμη ή να περάσουν κανένα μήνυμα στον κουρασμένο και απηυδισμένο τηλεθεατή. 

Ας ξεκινήσω λοιπόν με καλά νέα από το Μυροβόλο νησί της καρδιά και της σκέψης  μου.
Στο θέμα αναγνώρισηςτου Πανέλληνα οραματιστή Κώστα Δ. Περρίκου, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί από πλευράς Δήμου Χίου. Τόσο ο Δήμος, όσο και η Βιβλιοθήκη Χίου, προς τιμή τους, έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις. Ένας είναι ο ενδοιασμός μου. Ως άτυπη ομάδα «Φίλων Περρίκου», θέλαμε να προβάλουμε τον «ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ»  και όχι έναν ακόμα στρατιωτικό ή αντιστασιακό ήρωα.Εν γνώσει λόγου θέλω να πω ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», στον καπετάν Δημήτρη Δ. Μελαχροινούδη. Πατέρα της ιδέας για αναγνώριση  του αγνοημένου ήρωα. Αν δεν έφερνε εκείνος το θέμα «ΠΕΡΡΙΚΟΣ» στην επιφάνεια, κανένας, περιλαμβανομένου  και του εαυτού μου, δεν θα γνώριζε την ύπαρξη του. Αποκλειστικά και μόνο, αυτός έχει την τιμή της πατρότητας της ιδέας. Ουδείς άλλος.

 

                                   η άτυπη ομάδα ” ΦΙΛΟΙ  Κ.Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ”

                           Στ. Μιχαλάκης – Αιμ. Ευαγγελινός – Δ. Μελαχροινούδης – Γεώρ. Μπαχάς – Μιχ. Καριάμης

Καλά τα νέα, σχετικά με τα θέμα της αναγνώρισης των «Μνημείων της Φύσης» του νησιού μας. Πιστεύω ότι έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Υποχρέωση μας να πούμε δημόσια ένα μεγάλο ‘’Ευχαριστώ’’ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΧΙΟΥ)   και ειδικά στην κυρία Λίτσα Λύκου, χάρη των προσπαθειών της οποίας φθάσαμε στη σημερινή αισιόδοξη και ελπιδοφόρα κατάσταση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους οι οποίοι πίστεψαν – αγωνίστηκαν και πρόβαλαν την ιδέα.

Φίλες και φίλοι μου, με χαρά σας αναφέρω σειρά ενεργειών οι οποίες συνηγορούν υπέρ της αναγνώρισης των αιωνόβιων δέντρων.

Της ‘’Ελιάς Liverani ’’ (Μελαχροινούδη την αποκαλώ πάντα).

Του ‘’Δρυ του Ορφανίδη‘’ και του ‘’Πρίνου του Άγιου Γιαννιού‘’, στον ερειπιώνα της Κυδιάντας (Λαγκάδα).  

Κατ’ αρχάς η «Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικ/μιας κλπ της Περιφέρειας ΒΑ», με το υπ΄ αριθμ. Πρωτοκόλλου έγγραφο της  3204, από 25-6-2013 προς το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χίου κ. Γανιάρη, με θέμα Προστασία «αιωνόβιων δέντρων», θέτει τις βάσεις και την απαρχή εξελίξεων.

Στους καθ’  ύλην αρμόδιους η ευθύνη δια την ορθή αντιμετώπιση και προώθηση του θέματος. Άλλη σημαντική εξέλιξη στο θέμα μας ήταν το ψήφισμα Νο. 3,  το οποίο εκδόθηκε στο πέρας των εκδηλώσεων  της 15ης και 16ης  Οκτωβρίου 2012, στο Διεθνές συνέδριο «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ  ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο» Η σημαντικότατη αυτή εκδήλωση από το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος», τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ με συνδιοργανωτές το ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ. 

 Το ψήφισμα 3 αναφέρει:

«Το συνέδριο πληροφορηθέν από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Οικισμών Νότιας Χίου την ύπαρξη στο νησί δένδρων πολλά εκ των οποίων υπερβαίνουν ηλικίας, κατά τη γνώμη ειδικών, μεγαλύτερης των χιλίων ετών, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων δένδρων, πρίνων και σχίνων στην πολιτιστική κληρονομιά και την τουριστική ανάπτυξη της Χίου, ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να συμβάλει στην προστασία της χλωρίδας της Χίου, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Εισηγείται την ανακήρυξη των δένδρων πρίνων και σχίνων, όπως περιγράφονται στην από 16ης Οκτωβρίου 2012 επισυναπτόμενη επιστολή της προαναφερθείσης Ομοσπονδίας, ως Μνημείων της Φύσης και προσκαλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε στο εξής να τυγχάνουν της δέουσας φροντίδας και προστασίας.»

Βέβαια είχε συντελεστεί αποδοχή του αιτήματος από μεγάλη μερίδα ενεργών πολιτών οι οποίοι με έγραφες παρεμβάσεις τους συνηγορούσαν υπέρ της αναγνώρισης των συγκεκριμένων δέντρων.

Θα αναφέρω δυο ξεχωριστές περιπτώσεις που με συγκίνησαν.

Του σεβαστού Ομότιμου Καθηγητή Παιδαγωγικής του Εθνικού Καποδιστριακού Π.Α  (ΕΚΠΑ) κ Λαυρέντιου Δελλασούδα .

Του σεβαστού Υποναυάρχου Λ.Σ (ε.α) και  κ. Σταύρου Μιχαηλίδη (Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ  Δ.Κ.Ν.Ε.Π) οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία «παρέμβασης», με κάθε τρόπο στην όμορφη προσπάθεια μας. 

Δε θα ξεχάσω να αναφερθώ στην εύστοχη τοποθέτηση πινακίδων  στην Ελιά του Μελαχροινούδη από την Περιφέρεια και στον Πρίνο του Άγιου Γιάννη από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας, ‘’η ΚΥΔΙΑΝΤΑ’’ .

 


Η Πινακίδα του Π.Σ. Λαγκάδας ή ”ΚΥΔΙΑΝΤΑ”στις ρίζες που Φυτικού Μαθουσάλα 

 Άξιο αναφοράς η απόφαση  υπ’  αριθμόν  43/31-10-2013 του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας –Χίου, κατόπιν εισηγήσεως του συμβούλου κ. Ευσταθίου Μπατίδη, «λαμβάνοντας υπόψη του και τις απόψεις των κατοίκων που διατυπώθηκαν στην από 7-5-2011, Λαϊκή Συνέλευση της Λαγκάδας. Μεταξύ των προτάσεων  ……. Αξιοποίηση του Πρίνου στη Κυδιάντα του αρχαιότερου δέντρου της Χίου…….». Καιρός λοιπόν για χαμόγελα αλλά όχι εφησυχασμό.

Θα κλείσω με ένα από τα αναρίθμητα σχόλια που έλαβα όλα αυτά τα χρόνια «παρέμβασης» για τα δώρα της φύσης. Δώρα , προίκα στο «Μυροβόλο» νησί μας και μου δίνει κουράγιο έως την ημέρα που θα λάβουν σάρκα και οστά τα οράματα. Οράματα, δυο  καθ’ ομολογουμένως «Γρουσούζηδων» απόμαχων της θάλασσας,  που παρά την ηλικία, συνεχίζουν την αρμυρή πορεία τους, πάνω από τους αφρούς των κυμάτων,  ως την τελική ευόδωση των οραμάτων. Οραμάτων που αποσκοπούν στην προβολή της Άγιας Μάνας Γης που λάτρεψαν όσο τίποτε άλλο. Καλότυχος που στο διάβα της ζωής μου, αντάμωσα το καπετάν Δημήτρη Δ. Μελαχροινούδη και ακόμα τέσσερις – πέντε ανθρώπους σαν και αυτόν

 

                                     Oι δυο γερο θαλασσόλυκοι οραματιστές

                            Δημ. Διον. Μελαχροινούδης και Μιχ.Γεωργ. Καριάμης

                                               παρά την ”Ελιά Liverani”

Σχολιάζει λοιπόν άγνωστος φίλος με τα στοιχεία «ealoso7» –   « ….Κύριε Μιχάλη. Να είσαι γερός μαζί με την  έμπνευση και την διαθέσιμη ψυχή σου, ώστε να ενημερώνεις όλους εμάς, που αλαφροπατούμε κι αιθεροκοιτούμε όπως ελόγου σου, την καρδιά της φύσης, μα και την συναισθηματική μας πατρίδα….   Ευχές για υγεία, διαύγεια κι ελευθερία. Με συγκίνηση κι εκτίμηση –  Έαλος »


Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν. και Περιστασιακά Γράφων