Αρχική Νέα Τοπικά “Ο εθελοντισμός είναι άμισθος”, μήνυμα των εθελοντικών ομάδων στη συζήτηση του Δημοτικού...

“Ο εθελοντισμός είναι άμισθος”, μήνυμα των εθελοντικών ομάδων στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου

43

 Δύο προγραμματικές συμβάσεις που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου και τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας, είτε αναβλήθηκαν είτε αποσύρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος.


Συγκεκριμένα το προτελευταίο θέμα που αφορούσε προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Πρόταση συνεργασίας με την ΜΚΟ «ΕΛΙΞ» για εθελοντικά προγράμματα προστασίας φυσικών χώρων και οικοσυστημάτων και εξωραϊσμού & καθαρισμού δημοτικών χώρων», με εισηγητή το Νίκο Νύκτα, Αντιδήμαρχο Ομηρούπολης.


Παρά το ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε περίπου 4 ώρες μετά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η παρουσία των εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων ήταν μεγάλη.


Αυτό που επισήμανε ο Πέτρος Τριπολίτης μιλώντας σαν εκπρόσωπος των εθελοντικών ομάδων ΟΜΙΚΡΟΝ, Ιωνίας, Αγιασμάτων και Καλλιμασιάς είναι ότι καταρχήν ο εθελοντισμός είναι άμισθος. Ότι η διάθεση για προσφορά είναι ξεκάθαρη και ότι εκτός από την κάλυψη του εξοπλισμού οι εθελοντικές ομάδες δεν επιζητούν καμία άλλη αμοιβή.


Εξάλλου έχουν δείξει τέτοια δουλειά και συμμετοχή σε καθαρισμούς μονοπατιών, δασικών πυρήνων κλπ που ήταν αδιανόητο γιατί ο Δήμος θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση με μία ΜΚΟ που έχει έδρα εκτός Χίου.


Από την πλευρά του ο εισηγητής Νίκος Νύκτας στη σύντομη παρουσίαση που έκανε δεν έπεισε γιατί ήταν αναγκαία μια τέτοια σύμβαση, για να ακολουθήσει η παρέμβαση του Δημάρχου που αναρωτήθηκε γιατί να συνεργαστούν με μια ΜΚΟ όταν έχουμε το δικό μας ντόπιο δυναμικό εθελοντών και χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση φιλολογική.


Ακολούθησε η εξήγηση από τον πρόεδρο του ΔΣ Στέλιο Καμπούρη ότι δεν κατάλαβε πως πρόκειται για μία άλλη οργάνωση και όχι η εθελοντική ομάδα ΕΛΙΞ που έχει έδρα τη Χίο.


Σαν «συνδικαλιά» χαρακτήρισε τη στροφή που έκανε η Δημοτική Αρχή ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ Μάρκος ΣΚούφαλος. «δεν επιτρέπεται όμως σε κανέναν να παίζει με τη νοημοσύνη μας. ευτυχώς βρέθηκε καλός δρόμος» σχολίασε ο κ. Σκούφαλος.


Πάντως το σώμα είχε την ευκαιρία να ακούσει για δύο πολύ σημαντικά μονοπάτια που καθαρίζουν εθελοντές, όπως είπε ο Γιώργος Χαλάτσης και συγκεκριμένα την «Ασκητική οδό» στη Νέα Μονή και το γνωστό ως «τούρκικο δρόμο» προς Βολισσό.


Εξάλλου η Γιούλα Αργυρούδη εκ μέρους της χιώτικης εθελοντικής ομάδας ΕΛΙΞ σημείωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει για αναδάσωση στα καμένα ακόμα και από εθελοντική ομάδα της Μυτιλήνης.


Νωρίτερα συζητήθηκε το θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τον τίτλο «Έγκριση σχεδίου Π.Σ. με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό “ΑΚΜΗ”» και εισηγητή το Δήμαρχο Χίου.


Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο από πλευράς συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης πρότεινε την αναβολή του θέματος έτσι ώστε να εξειδικευτεί η προγραμματική σύμβαση.


Η σύμβαση με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΑΚΜΗ ήταν ύψους 80.000 ΕΥΡΩ και η 2η με τη ΜΚΟ ΕΛΙΞ περίπου 5.000 ΕΥΡΩ.