Αρχική Νέα Τοπικά “Οι σύμβουλοι δεν σηκώνουν απλά χεράκια”- συνέντευξη τύπου Στέλιου Καμπούρη για διαγραφές...

“Οι σύμβουλοι δεν σηκώνουν απλά χεράκια”- συνέντευξη τύπου Στέλιου Καμπούρη για διαγραφές ποσών. Τι είπε για ΚΟΙΝΣΕΠ

27

 
Με τις ερωτήσεις να εστιάζονται κυρίως στις προγραμματικές συμβάσεις που οι διάφορες εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος συνάπτουν με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου του Προέδρου Του Δημοτικού Συμβουλίου Στέλιου Καμπούρη.
Θέμα της εισήγησης του Προέδρου ήταν οι διαγραφές ποσών που συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας. (VIDEO)

 Όμως μετά τις εξηγήσεις του Προέδρου και αφού είχε ήδη δημοσιευτεί σχετικό δελτίο τύπου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, περισσότερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι μία προγραμματική σύμβαση αποσύρεται το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο, την επομένη κάποια άλλη την περνά ο Δήμαρχος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι είναι αντικείμενο έρευνας για το κατά πόσο το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να συζητήσει για τις συμβάσεις που υπέγραψε η ΔΕΥΑΧ ή το Λιμενικό Ταμείο. Ενώ σε ότι αφορά τη ΔΗΚΕΧ, η τελευταία εξετάζει νομικά κατά πόσο μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο!

«Αν προβλέπεται από τη νομοθεσία θα πάρουμε θέση», σημείωσε ο Πρόεδρος που σχολίασε ότι οι σύμβουλοι έχουν αποδείξει ότι έχουν άποψη και «δεν σηκώνουν τα χεράκια».

«Βεβαίως οι ρόλοι είναι διακριτοί, ο Δήμαρχος αποτελεί τον εκτελεστικό μοχλό και οι δημοτικοί σύμβουλοι το θεσμικό αποφασιστικό βραχίονα του Δήμου», σημείωσε αναφερόμενος και στις περιπτώσεις που τόσο ο ίδιος αλλά και άλλοι σύμβουλοι δεν ψηφίζουν τις προτάσεις του Δημάρχου.

Έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν θα ξανάρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο η πρόσφατη εισήγηση για την Προγραμματική Σύμβαση με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και σε ποιο σημείο θα έχουν γίνει οι διευκρινήσεις.

 

Διαγραφές ποσών- εξετάζονται 66.000 ΕΥΡΩ

 Σχετικά με αυτό το θέμα ο Στέλιος Καμπούρης επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσό από τις 776.000 ΕΥΡΩ που έκανε εισήγηση για διαγραφή η υπηρεσία επρόκειτο για διπλοεγγραφές ( 512.122,06€ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, όπου η διπλοεγγραφή σημαίνει πως ο ίδιος κατάλογος είχε περαστεί εκ παραδρομής στο σύστημα δύο φορές από κάποιον χρήστη), οι 185.075,33 € ΕΥΡΩ πρόκειται για χρέη των πρώην Δήμων Ιωνίας και Ομηρούπολης για τη χρήση της χωματερής, Επίσης το ποσό των 13.904,16 που αποτελείται  από  κατάλογους  που είχε δημιουργηθεί η απαίτηση το έτος 2004 και που λόγω λήξης πενταετίας δεν μπορούν να διεκδικηθούν.

 «Τα όσα είπε ο κ. Μιχαηλίδης είναι η ημέρα με τη νύχτα», σημείωσε ο Στέλιος Καμπούρης σημειώνοντας ότι έμενε μόνο ένα ποσό περίπου 66.000 ΕΥΡΩ, για τα οποία πρότεινε και έκανε αποδεκτό το σώμα να εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να βεβαιωθούν και άρα ο Δήμος να διεκδικήσει την πληρωμή τους.

«Να προστατεύσουμε θεσμικούς ρόλους και θεσμικές λειτουργίες» σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Πάντως στο ζήτημα των χρεών των πρώην Δήμων για τη χρήση της χωματερής του Δήμου Χίου, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουν οι υπηρεσίες αν οι τότε Δημοτικές Αρχές είχαν εισπράξει τέλη από τους δημότες τους ή όχι και γιατί την ίδια περίοδο να  πλήρωναν κανονικά οι δημότες του προ «Καλλικράτη» Δήμου Χίου.

Τέλος με χαμόγελο και το ότι το θέμα «δεν είναι της ώρας» ο κ. Καμπούρης απέφυγε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το τι θα κάνει ο ίδιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.