Αρχική Νέα Τοπικά Νάσος Γιακαλής: συνέντευξη για το ΕΣΠΑ και ανακοίνωση υποψηφιότητας

Νάσος Γιακαλής: συνέντευξη για το ΕΣΠΑ και ανακοίνωση υποψηφιότητας

30

 Η υπερκάλυψη του πλάνου απορροφητικότητας από το ΕΣΠΑ για το 2013 και η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζει η παράταξή του, είναι δύο από τα βασικά όπλα που ο Νάσος Γιακαλής θα προτάξει ενόψει των περιφερειακών εκλογών και με την ανακοίνωσή του για υποψηφιότητά του συνδυασμού ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου (στα ζητήματα των έργων για τη Χίο) Μανώλη Κράκαρη, ο κ. Γιακαλής τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα της θητείας τους «επέλεξαν το δρόμο του αγώνα». (VIDEO)

Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν συνολικά ενταχθεί 47 έργα για τη Χίο, ενώ σημείωσε ότι θα «πέσουν» στη Χίο μέσα στο 2014, 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για έργα».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση που δόθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, μέσα από μια διαδικασία αγώνα και διεκδίκησης όπως τόνισε, όπου για το Βόρειο Αιγαίο αντιστοιχούν 320 εκατομμύρια ΕΥΡΩ και τουλάχιστον 100 από το υπουργείο Γεωργίας και τα διασυνοριακά προγράμματα.

Στα έργα που θα προταθούν για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Γιακαλής ανέφερε το Λιμένα των Μεστών με τις χερσαίες εγκαταστάσεις όπου θα μπορεί να αποτελεί και πύλη εισόδου για τα κρουαζιερόπλοια.

Το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων και το δρόμο στο ύψος του αεροδρομίου που πρέπει να μετακινηθεί προς τη θάλασσα, για να προχωρήσουν τα έργα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης.

Στις μελέτες είναι η παράκαμψη του Βροντάδου και η έξοδος της Συκιάδας, ενώ με την Ιερά Μητρόπολη Χίου έχουν συμφωνήσει για ένταξη του Κοκκάλειου κτηρίου (πρώην μαιευτήριο) όπου το Νοσοκομείο το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στη Μητρόπολη που έχει προχωρήσει μελέτη για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου.

«Είχα δηλώσει ότι οι Χιώτες θα κάνουν κουμάντο στον τόπο τους και αυτό έγινε», σημείωσε ο κ. Γιακαλής ανακοινώνοντας την κάθοδο του συνδυασμού του στις ερχόμενες εκλογές.

Τόνισε ότι έχουν κατακτήσει την ανεξαρτησία και ότι δεν τους ενδιαφέρει από πού προέρχεται ο πολίτης, για να του επισημάνουμε στα πλαίσια των ερωτήσεων ότι το θέμα είναι αν ο πολίτης γυρίσει την πλάτη αφού στην πλειοψηφία τους τα στελέχη του συνδυασμού ανήκουν ή ανήκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

 

18 έργα από το ΕΣΠΑ

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γανιάρης εξειδίκευσε τα έργα που εντάχθηκαν μέσα στο 2013 στο ΕΣΠΑ, αναφέροντας συνολικά 18 έργα από τα οποία πάντως τα 12 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015 (στα +2 χρόνια δηλαδή που προβλέπει το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωσή τους μετά το χρόνο λήξης του που ήταν το 2013).

Ο Μανώλης Κράκαρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα που είναι σε εξέλιξη, εκτιμώντας ότι το φράγμα Κόρης Γεφύρι θα έχει ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Ν. Γιακαλής απέφυγε να απαντήσει αν θα δούμε τους υποψήφιους με το συνδυασμό του να κάνουν κοινές εμφανίσεις με τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου Λαμπρινούδη για το Δήμο, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες εκλογές.

Το ότι δεν αναφέρθηκε για το νέο λιμάνι της Χίου, το αιτιολόγησε διότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και δεν μπορεί να το αντέξει το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά πρέπει να μπει σε τομεακό πρόγραμμα υπουργείου.

Σε ερωτήματα πάντως που έθεσε πολίτης για το ότι δεν δίνεται ο φάκελος του έργου, έγινε γνωστό ότι αυτός  βρίσκεται πλέον στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και έχει προστεθεί και γεφύρι στην περιοχή για να μπορέσουν να βγουν οι χερσαίες εγκαταστάσεις!

Σε ερώτησή μας αν η μελέτη για την παράκαμψη Βροντάδου καταστρέψει την Κλειδού, όπως το γεφύρι στο Παντουκειός πλήγωσε ανεπανόρθωτα το τοπίο, ο κ. Κράκαρης χαρακτήρισε απαραίτητη την παράκαμψη και πως η μελέτη θα συζητηθεί.