Αρχική Νέα Τοπικά Χωρίς απόφαση το ΣΑΣ για το ακτοπλοϊκό

Χωρίς απόφαση το ΣΑΣ για το ακτοπλοϊκό

7

 Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που έγινε την Τετάρτη, 5/2, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λήμνος, η Σάμος και γενικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Λήμνου και Σάμου κ.κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Στέλιος Θάνος, η βουλευτής Σάμου κα Αγνή Καλογερή, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης και ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στρατής Κόρακας, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών και εμπορικών συλλόγων της Σάμου και της Λήμνου και εκπρόσωποι φοιτητών

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριξαν τις θέσεις των φορέων των νησιών καθιστώντας σαφές προς το Υπουργείο ότι τα δρομολόγια δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθώς δε δίνουν λύση στο πρόβλημα, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ που ήταν παρών δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να αποχωρήσει αν βρεθεί καλύτερη πρόταση.

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής στην τοποθέτησή του είπε ότι το ακτοπλοϊκό πρόβλημα αφορά το σύνολο των νησιών του Β. Αιγαίου αλλά ειδικά στη Λήμνο τη Σάμο την Ικαρία και τους Φούρνους η κατάσταση είναι τραγική και έχει ξεφύγει από κάθε όριο και τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες μεταφοράς δε μπορούν να συνεχιστούν, Επισήμανε επίσης ότι για τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Λέσβος  η παρούσα κατάσταση δημιουργεί τεράστια προβλήματα και χρειάζεται και άλλο δρομολόγιο. Υπογράμμισε δε την υποχρέωση του κράτους να δώσει λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα καθώς δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.

Απ’ την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους ζήτησε να επαναπροκηρυχθεί η κύρια γραμμή  της Σάμου, ύστερα από την πρόθεση της ΝΕΛ να παραιτηθεί από τις άγονες γραμμές χωρίς καμία απαίτηση αν βρεθεί άλλη εταιρεία που θα αναλάβει την εκτέλεση των δρομολογίων αυτών, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Υπουργείου να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή δίνοντας επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση της ΣΑΣ που διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης και εκεί οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης υποστήριξαν τις θέσεις των φορέων. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί άμεση απόφαση, ενώ δόθηκε παράταση 15 ημερών ώστε όλες οι πλευρές να επανέλθουν και να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που ταλαιπωρεί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.


  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ