Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου: για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τις ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π ,και τις δημοτικές...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου: για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τις ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π ,και τις δημοτικές εκλογές

5


 Η θεσμοθέτηση και προώθηση της απασχόλησης μέσω των «προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» αποτελεί αναμφίβολα κοινωνικό πισωγύρισμα. Τα προγράμματα αυτά, εκπορευόμενα και συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., διευρύνουν και «επισφραγίζουν» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.. Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται για λίγους μήνες χιλιάδες άνεργοι θυμίζουν καθεστώς γαλέρας, καθώς απασχολούνται χωρίς ένσημα, ρεπό, άδειες, με ημερομίσθιο κάτω από 20 ευρώ ή και ακόμα λιγότερα για τους κάτω των 25 ετών, με μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτά τα βαθιά αντεργατικά προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων προφανώς δεν στοχεύουν στην ανάσχεση αλλά αντίθετα στην ανακύκλωση της ανεργίας. Συμπιέζουν όχι μόνο τους άνεργους αλλά όλους τους εργαζόμενους, τη στιγμή που χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι παρέμεναν επί σειρά ετών στις υπηρεσίες τους απολύονται και οι μόνιμοι βαφτίζονται περιττό, «πλεονάζον» προσωπικό κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της κινητικότητας/απόλυσης.


 Με αυτή τη λογική αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που δεν προωθούν βέβαια τη συνεταιριστική αντίληψη, αλλά αντιθέτως αμφισβητούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και συμβάλουν στην πλήρη ανταποδοτικότητα των παροχών της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, παραδίδει τις κοινωνικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. στους ιδιώτες-επενδυτές και ταυτόχρονα, μέσω αυτών των προγραμμάτων, εξασφαλίζει στους τελευταίους φτηνούς, κακοπληρωμένους και ενσωματωμένους εργαζόμενους.


Στο πλαίσιο που περιγράφηκε παραπάνω οι δημοτικές αρχές σαφώς δεν είναι άμοιρες ευθυνών: Οι δήμοι, ως τοπικό κράτος, εφαρμόζουν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές στην πράξη, καθώς, πέρα από μερικές μικρές φραστικές αμφισβητήσεις, δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα δημοτικής αρχής που να αντιδρά. Δυστυχώς και η δημοτική αρχή Χίου  συμμετέχει  στα προγράμματα αυτά. Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Χίου και τα νομικά του πρόσωπα – ΔΗΚΕΧ, ΔΕΥΑΧ, Λιμενικό Ταμείο, νομικό πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Κοιν. Αλληλεγγύης –έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και μόνο μετά από την έντονη πίεση των δημοτών και του τοπικού τύπου «θα παγώσουν»(;) προσωρινά (;) όσες προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί.


 Καταγγέλλουμε τη σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του δημοτικού συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, αλλά και την προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και bloggers με δικαστικές διώξεις και απειλές δικαστικών διώξεων για συκοφαντική δυσφήμιση. Η ελεύθερη πολιτική έκφραση και το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα εργατικά κεκτημένα και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτα.


Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ανατρέπεται απλά και μόνο με εκλογικούς όρους. Δεν πρέπει και δεν αρκεί να περιμένουμε παθητικά τις εκλογές και να ελπίζουμε σε εκλογικές ανατροπές για να αλλάξουν τα πράγματα. Βεβαίως και αγωνιζόμαστε για «έναν τόπο όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει ουσιαστικές υπηρεσίες από τον Δήμο της Χίου με αξιοπρέπεια, αξιοκρατία και διαφάνεια», όπως και «κόντρα στην εκποίηση των δημοσίων αγαθών, για την αποκατάσταση, τον εμπλουτισμό και την επέκταση των δημοτικών παροχών και υπηρεσιών», και βεβαίως και θεωρούμε την εκλογική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων ως το κύριο κριτήριο ψήφου, αλλά έχουμε επίγνωση ότι αυτά προϋποθέτουν πρωτίστως την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη διαρκή κινηματική δράση. Οι δυνάμεις του μαχόμενου εργατικού κινήματος, οφείλουμε να αντιταχθούμε ενεργά σε αυτή τη νέα φάρσα. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσουν άμεσα όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας στον Δήμο Χίου αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.


 Με αυτό το σκεπτικό, απέναντι  στην κυρίαρχη λογική των κάθε μορφής εκλογικίστικων συνεργασιών (παναριστερές, αντιμνημονιακές, αντικαλλικρατικές ή ακόμα και αντι-Πολυδωριακές!) εμείς προτάσσουμε την κινηματική εγρήγορση και την ενότητα στη δράση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε αλλά και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν, με μαζική, αποφασιστική και οργανωμένη αγωνιστική δράση, τα πολύ μεγάλα τοπικά ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με τη γενεσιουργό αιτία των δεινών, δηλαδή την εφαρμοζόμενη κεντρική πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.