Αρχική Απόψεις Aρθρα Φραγκίσκος Σεργής: ο ΣΥΡΙΖΑ δύναμη ελπίδας και ανατροπής

Φραγκίσκος Σεργής: ο ΣΥΡΙΖΑ δύναμη ελπίδας και ανατροπής

15

 Η Χώρα μας περνάει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση σε καιρό ειρήνης από την εποχή του μεσοπολέμου. Στην νεολαία η ανεργία έχει φτάσει στο 58% στους νέους και 63% στις νέες αναγκάζοντας την πιο μορφωμένη γενιά να μεταναστεύσει. Η ανεργία στον σύνολο της πλησιάζει το 30% με τις  γυναίκες να κρατάνε τα σκήπτρα . Η  μνημονιακή  Κυβέρνηση  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάνει σαν να μην αντιλαμβάνεται τις  επιπτώσεις  που έχει η πολιτική τις πάνω στον ανήμπορο και δοκιμαζόμενο  λαό. Με συνεχείς δανεισμούς διογκώνουν  το χρέος, υποθηκεύοντας   το μέλλον  των επόμενων γενεών  . Η πολιτική αυτή έχει  οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειών σε φτωχοποίηση, με την κάθε οικογένεια να έχει σήμερα τουλάχιστον ένα άνεργο και σαν να μην  μας φτάνουν όλα αυτά έρχεται και η φοροεπιδρομή , η οποία βέβαια δεν συνεπάγεται και περισσότερα φορολογικά έσοδα και αυτό λόγο της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας, ενισχύοντας  την φοροδιαφυγή .


Συγκεκριμένα, από το 2010 μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ η ανεργία καλπάζει και ενώ όλα αυτά έχουν επιδεινώσει τους όρους διαβίωσης των πολιτών, αυξάνεται η φορολογία.


 Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα και ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.


 Ο φόρος  που πληρώνουμε για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δις ευρώ από 500 εκατ. ευρώ πριν το 2009 και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο φόρος υπεραξίας που προστέθηκε στα ακίνητα.


 Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές και τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρείς φορές.


 Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση φόρων κατά 450%, ενώ επιβλήθηκε για πρώτη φορά  φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά  και στο φυσικό αέριο.


 Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση  κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα παρουσιάζοντας μας την κατάσταση σχεδόν ιδανική .


Έχουν περάσει  πλήθος  Νομοσχεδίων, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κάτι που δεν αντιβαίνει το Σύνταγμα , αλλά με την συχνότητα που επαναλαμβάνονται ξεφεύγουν από την ουσιαστική συνταγματική τους ύπαρξη ,παρακάμπτοντας το κοινοβουλευτικό έργο. Εργασιακές κατακτήσεις και πολιτικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες και αίμα τον προηγούμενο αιώνα, καταπατούνται με πρόσχημα την κρίση, η παιδεία και η υγεία αποψιλώνονται από στελεχιακό δυναμικό και πόρους, η δημόσια περιουσία εκποιείτε έναντι πινακίου φακής,  το νερό και το ρεύμα ξεπουλιόνται. Βγάζουν υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα οδηγώντας τους στην απόλυση μόνο και μόνο για να βγουν τα νούμερα που ζητάει η ΤΡΟΙΚΑ, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους ιδιώτες φίλους τους.


Όλα αυτά γίνονται για την αποπληρωμή του  χρέους, το οποίο βέβαια παρόλες τις θυσίες συνεχώς γιγαντώνεται .Η  μόνη που μπορεί  να ανατρέψεί αυτήν την κατάσταση είναι η μεγάλη πλειοψηφία που καταπιέζεται. Πρέπει να αντιληφθούμε  ότι αυτό που περνάει ο διπλανός μας δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την δική μας  πόρτα, ενωμένοι και αλληλέγγυοι  να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τις βάρβαρες  πολιτικές που έχουν δημιουργήσει  την ανθρωπιστική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει καταθέσει την δική του πρόταση εξόδου από την κρίση ,αυτή η πρόταση στηρίζεται σε τρείς πυλώνες.


·        Σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα. Πάταξη του λαθρεμπορίου (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), ελέγχους στις ενδοομιλικές συναλλαγές και σε όσους φοροδιαφεύγουν (λίστα Λαγκάρντ, offshore και σε αυτούς που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό).


·        Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσες παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης ,για προστασία στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Με κούρεμα των στεγαστικών δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά., πρόγραμμα για 300 κιλοβατώρες  το μήνα ώστε <<κανείς να μην μείνει χωρίς ρεύμα>> και αντίστοιχη ρύθμιση στο νερό. Με μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.


·        Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Θα στηριχθεί στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, σε τομείς όπως η ποιοτική γεωργία, ο θεματικός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. 


Με πρόγραμμα που  επικαιροποιήται  καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την Κυβέρνηση τις Αριστεράς,  που θα δώσει την χαμένη ελπίδα στο λαό ,αναλαμβάνοντας την ευθύνη.  Η πρόταση διεξόδου από την κρίση είναι η εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει  ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την στήριξη του λαού αλλά και την συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας του τόπου ,θα πετύχουμε και θα φτιάξουμε  μια νέα Ελλάδα. Η Αριστερά είναι έτοιμη, το 2014 είναι χρονιά ανατροπής και ελπίδας.     


                                                                                                   ΣΕΡΓΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ


                                                                     ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ