Αρχική Μαστίχα Στο δρόμο οι μαστιχοπαραγωγοί- απόφαση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Στο δρόμο οι μαστιχοπαραγωγοί- απόφαση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης

25

  
Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης και την προβλεπόμενη διαδικασία φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος καθώς και στην εξέλιξη της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων από την Πυρκαγιά του 2012,  αποφάσισε στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Ετσι τη Δευτέρα, 17/2, στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΜΧ και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθεί η απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης καθώς και το πλαίσιο των αιτημάτων των μαστιχοπαραγωγών
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ):
 

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στη χθεσινή (σημείωση, 12/2/14) έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της αποφάσισε τα ακόλουθα: 


1)      Να πραγματοποιηθεί επικοινωνία με τους υπόλοιπους αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς – Συνεταιρισμούς Βορείου Αιγαίου για  κοινές δράσεις


2)       Παράσταση και υποβολή του Υπομνήματος στα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου, που δρουν στη Χίο.


3)      Να αποσταλεί προς τους Βουλευτές του Νομού, πρόσκληση για διάλογο, στα γραφεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου παρουσία των Αντιπροσώπων και των Προέδρων των Α΄βάθμιων Συνεταιρισμών


4)      Να πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Αθανάσιο Τσαυτάρη με κεντρικό θέμα τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2012.


5)      Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:00 π.μ στο χώρο προ των γραφείων του Οργανισμού και πορεία για επίδοση πλαισίου διεκδικήσεων στα γραφεία των Βουλευτών του Νομού, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου  και του Δημάρχου Χίου.


6)      Να επιδοθεί το πλαίσιο αιτημάτων σε ομάδα Ευρωβουλευτών που θα επισκεφθούν σύντομα τη Χίο.

 

 ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης και την προβλεπόμενη διαδικασία φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος καθώς και στην εξέλιξη της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων από την Πυρκαγιά του 2012,  αποφάσισε στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της, να προτείνει τα ακόλουθα:


Ø      Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 20.000€ έναντι των 10.000€ που τελικά ίσχυσε.


Ø      Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχειών των αγροτών με ετήσια δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 10.000€ έναντι των 5.000€ που τελικά ίσχυσε.


Ø      Αφορολόγητο ακαθάριστο εισόδημα ύψους 5.000€ για τους αγρότες.


Ø      Ανεύρεση τρόπου υπολογισμού του τεκμαρτού ημερομισθίου του αγρότη και της οικογένειας του το οποίο να εκπίπτει ως δαπάνη και σε ποσοστό 40% επί των ακαθαρίστων εσόδων.


Ø      Υιοθέτηση δύο διαφορετικών συντελεστών φορολόγησης για την αλιεία-κτηνοτροφία και την φυτική παραγωγή :Συγκεκριμένα, συντελεστή 5% για την κτηνοτροφία και αλιεία και 10% για την φυτική παραγωγή έναντι του ισχύοντος μοναδικού ενιαίου συντελεστή φορολόγησης ύψους 13%.


Ø      Απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση τέλους επιτηδεύματος


Ø      Πρόβλεψη του έτους 2014 σαν έτους μεταβατικού / προσαρμογής και εφαρμογή του κανονικού καθεστώτος για τους αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2015 με σκοπό την πλήρη διευκρίνιση των ζητημάτων που ανακύπτουν με το νέο καθεστώς, είτε με την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 μέσω ΕΛ.ΓΑ με δεδομένο ότι κατά δήλωση του ίδιου του Υπουργού έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό 10 εκατομμύρια ευρώ το οποίο έχει διανεμηθεί κατ’ ελάχιστο ζητάμε:  Την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και την απόδοση του συνόλου του δεσμευμένου ποσού στους πληγέντες παραγωγούς, προκειμένου να αποκατασταθεί ο κατεστραμμένος φυτικός πλούτος, να διαφυλαχθεί και να εξασφαλισθεί η συνέχει της καλλιέργειας του μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, που αποτελεί πυλώνα για τη χιώτικη οικονομία αλλά και την οικονομία της πατρίδας μας ως ένα σημαντικό  εξαγωγικό προϊόν.