Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Ομόφωνα επικεφαλής η Ερμιόνη Φρεζούλη

Χιακή Συμπολιτεία: Ομόφωνα επικεφαλής η Ερμιόνη Φρεζούλη

46

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   
Με πλήθος κόσμου και σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης  19/2 στο Ομήρειο η 3η  ανοικτή συνέλευση της «Χιακής Συμπολιτείας».  Ολοκληρώθηκε δε, με την ανάδειξη ως επικεφαλής της Ερμιόνης Φρεζούλη και την έγκριση της οργανωτικής πρότασης του απερχόμενου συντονιστικού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 
istoselides.gr

Η Ερμιόνη Φρεζούλη με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης θα ηγηθεί της προσπάθειας της Χιακής Συμπολιτείας προς τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Για την περαιτέρω συγκρότηση του προγράμματος της «Χιακής Συμπολιτείας» συγκροτούνται θεματικές ομάδες επεξεργασίας των θέσεων της. Θέσεις που καθώς θα παρουσιάζονται και θα συζητούνται σε ανοικτές εκδηλώσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία της Χίου θα συνδιαμορφώσουν το προγραμματικό πλαίσιο για την επόμενη μέρα στο Δήμο.

 Ερμιόνη Φρεζούλη: «Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα, και θα τη δώσουμε μαζί με την κοινωνία»

 
Η νέα επικεφαλής της Χιακής  Συμπολιτείας  στον χαιρετισμό της  επισήμανε πως η κρίσιμη συγκυρία που όλοι βιώνουμε απαιτεί να δώσουμε τη μάχη και πρέπει να τη δώσουμε τώρα.  Τόνισε πως η Χιακή Συμπολιτεία δεν φιλοδοξεί να διαχειριστεί καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας και προσφοράς του δήμου.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να ορθοποδήσει η κοινωνία. Και για να ορθοποδήσουμε, πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις τις δικές μας, σε όσα μπορούμε εμείς να κάνουμε, στις  δυνατότητες που έχουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Ερμιόνη Φρεζούλη. Επισήμανε τις καταστροφικές και για τον τόπο μας συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουμε και πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε. Εστίασε στην ανάγκη διεκδίκησης για όσα ξεπερνούν τα όρια του δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η φωνή της Χίου πρέπει να ακούγεται δυνατότερα, και θα ακουστεί δυνατότερα αν μιλήσουμε όλοι μαζί.»

 «Η Χιακή Συμπολιτεία έχει εκείνο το στελεχιακό δυναμικό να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη Χίο. Στόχος μας όμως δεν είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τη χιώτικη κοινωνία, αλλά ένα πρόγραμμα με τη χιώτικη κοινωνία» επισήμανε στο τέλος της παρέμβασης της η νέα επικεφαλής του συνδυασμού απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμπόρευσης στη βάση των αρχών που η Χιακή Συμπολιτεία έχει ήδη καταθέσει.

 Η Ερ. Φρεζούλη έκλεισε τον χαιρετισμό της με μια φράση, που «ίσως ακουστεί κοινότοπη, αλλά έχει σφηνωθεί στο δικό μου μυαλό», όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Αν όχι τώρα, σε αυτή την οριακή συγκυρία για την κοινωνία που ασφυκτιά και προσπαθεί να επιβιώσει, τότε πότε; Και αν όχι εμείς, οι Χιώτες και οι Χιώτισσες για τον τόπο μας, τότε ποιοι και ποιες;»

 Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Ερμιόνης Φρεζούλη μετά την ανακήρυξή της ως επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας:

 

 «Θέλω ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση/ πρόκληση, για τη συμπόρευσή σας στη Χιακή Συμπολιτεία, αλλά και για τη στάση σας απέναντι σε εμένα προσωπικά. Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, αλλά ταυτόχρονα είναι τεράστιο και το βάρος. Έχω απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και της ευθύνης που μου αντιστοιχεί, απέναντι σε σας και απέναντι στη χιώτικη κοινωνία. Αλλά είναι, νομίζω, και κάλεσμα σε μια μάχη που πρέπει να δοθεί, και πρέπει να δοθεί τώρα.

Δεν πρωτοτυπώ αν πω ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα, πανευρωπαϊκά, πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση έπαιζε και παίζει μέχρι και σήμερα, παρά τις δυσκολίες, καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στην προοπτική που ο καθένας από εμάς χαράζει για τη ζωή του.

Το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα θα πρέπει να αλλάξει. Γιατί είναι και οι ανάγκες πολύ διαφορετικές. Η Χιακή Συμπολιτεία δεν φιλοδοξεί να διαχειριστεί καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας και προσφοράς του δήμου. Οι ανάγκες είναι πολυσύνθετες, απαιτείται αλλαγή προσανατολισμού.

Ο νόμος του Καλλικράτη δημιούργησε ένα υπερ-συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό «τέρας» που απομονώνει ακόμα περισσότερο την περιφέρεια και τα χωριά. Συγκέντρωσε τις εξουσίες, αποδυνάμωσε τη φωνή των ανθρώπων για τον ίδιο τους τον τόπο. Στόχος μας είναι η αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η αξιοποίηση των εργαλείων που δίνει ο νόμος, αλλά και η δημιουργία νέων. Εργαλείων  που θα επιτρέψουν σε όλους τους κατοίκους, και του πιο απομακρυσμένου χωριού να έχουν λόγο στα πράγματα που αφορούν τους ίδιους και τον τόπο τους. Μέσα από οργανωμένες διαδικασίες διαβούλευσης, με την ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων που πρέπει να αποκτήσουν περισσότερα μέσα και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες.

Ακούμε, μιλάμε για ανάπτυξη. Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ή τη γαλάζια. Έννοιες με περιεχόμενο, που όμως συχνά αλλοιώνεται και χάνουν το νόημα τους. Η ανάπτυξη δεν είναι  όμως ουδέτερη έννοια. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε.

Μιλάμε για την ανάπτυξη που θα συμβάλει στην ευημερία της κοινωνίας ή για εκείνη που θα παράγει κέρδος για τους λίγους, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ντόπιες ή πολυεθνικές;

Στόχος μας πρέπει να είναι να ορθοποδήσει η κοινωνία. Και για να ορθοποδήσουμε, πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις τις δικές μας, σε όσα μπορούμε εμείς να κάνουμε, στις  δυνατότητες που έχουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε, αντί να περιμένουμε κάποιον σωτήρα επενδυτή που θα φτιάξει ένα σχέδιο με στόχο το δικό του κέρδος, και όχι τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τις επιθυμίες των ανθρώπων για τον τόπο τους.

 Για τη Χιακή Συμπολιτεία, ο στόχος είναι η ευημερία των ανθρώπων, του συνόλου της κοινωνίας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην οικονομική ευημερία, σαν αυτή την ψεύτικη που βιώναμε, και πάλι όχι όλοι, πριν έρθουν τα μνημόνια και η κρίση. Αναφερόμαστε  στο συνολικό επαναπροσδιορισμό όσων αξίζουν, των αξιών που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας και τη λειτουργία μας ως συγκροτημένη κοινωνία.

Η Χίος έχει χτυπηθεί, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, από την κρίση και τα μνημόνια. Έχει ανέργους, κλειστά μαγαζιά, μειωμένη παραγωγή, απουσία προοπτικής. Είναι όμως και ένας προικισμένος τόπος.  Με ανθρώπους που έχουν διάθεση να εργαστούν, που παλεύουν καθημερινά στις δουλειές τους, στα χωράφια, στη θάλασσα. Έχει ανθρώπους που δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη.

Και επιπλέον, παρά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 και τη σε μεγάλο βαθμό άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού, έχει κι ένα πολύ σημαντικό φυσικό κεφάλαιο, το οποίο είναι ακόμα και σήμερα το προτέρημά της. Κι αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, να το αναδείξουμε, να το προστατεύσουμε. Την ομορφιά του, την ποικιλομορφία του, την πλούσια πολιτιστική του παράδοση.  Η Χίος έχει, λοιπόν, και ανθρώπινο δυναμικό και φυσικό πλούτο.

 

Η Χίος, λοιπόν, έχει δυνατότητες. Στη γεωργία, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, την αλιεία. Έχει προοπτικές και στον τουρισμό, αρκεί να αξιοποιηθούν με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του τόπου, χωρίς αλλοίωση των φυσικών και πολιτιστικών τoυ χαρακτηριστικών αλλά με προστασία και ανάδειξή τους.

 

Τις δυνατότητες αυτές όμως, για να μπορέσουν να ανθίσουν πρέπει να τις βάλουμε όλοι μαζί κάτω, τις συζητήσουμε, τις συντονίσουμε και μαζί προωθήσουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον του νησιού μας

Να χτίσουμε αυτό το σχέδιο όλοι μαζί, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να απαντήσουμε στο ερώτημα «Ποια Χίο θέλουμε», τι θέλουμε να γίνει πάνω στο νησί. Πώς το φανταζόμαστε; Η καθεμία και ο καθένας μας πρέπει να έχει λόγο σε αυτό.

Η γνώμη μου είναι πως οποιοσδήποτε επιστήμονας, γνώστης των θεμάτων, καλός δήμαρχος ή άψογο δημοτικό συμβούλιο,   μπορούν από μόνοι τους να σχεδιάσουν το μέλλον και την πορεία ενός τόπου. Αν όμως αυτό το  σχέδιο δεν έχει μαζί την κοινωνία, αν δεν έχουν μαζί τους το κοινωνικό σύνολο, τότε κανένα σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Στόχος μας λοιπόν είναι να σκιαγραφήσουμε, να ζωγραφίσουμε αν θέλετε, όλοι μαζί πάνω στον καμβά τη Χίο που οραματιζόμαστε, και αυτό να γίνει μέσα από συζήτηση. Η διαδικασία θα είναι σίγουρα δύσκολη και επίπονη. Ωστόσο εκτιμούμε ότι αξίζει τον κόπο. Πρέπει να ξεπεράσουμε σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία, να ξεπεράσουμε τις λογικές της ανάθεσης, να ανασκουμπωθούμε και με καλή διάθεση και προαίρεση να πούμε τι θέλουμε εμείς να γίνει στο νησί μας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε και σε ένα άλλο επίπεδο. Να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία όλα αυτά που μας στερεί. Πόρους, υπηρεσίες, πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, τις αξιοπρεπείς συγκοινωνίες, την αξιοπρεπή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε επίγνωση των ορίων, αλλά χωρίς αγώνα δεν κερδήθηκε ποτέ τίποτα. Η φωνή της Χίου πρέπει να ακουστεί δυνατότερα, και θα ακουστεί δυνατότερα αν μιλήσουμε όλοι μαζί. Η δημοτική αρχή, οι κάτοικοι της Χίου, οι Χιώτες της Αθήνας, αλλά και οι κάτοικοι των άλλων νησιών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Και θα το κάνουμε, συζητώντας όλοι μαζί ανάγκες, προτεραιότητες και τρόπους για να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά το δίκιο μας και αυτά που μας στερούν.

Η Χιακή Συμπολιτεία έχει εκείνο το στελεχιακό δυναμικό να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη Χίο. Στόχος όμως της Χιακής Συμπολιτείας δεν είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τη χιακή κοινωνία. Ο στόχος μας πρέπει να έιναι και πρέπει να παλέψουμε για να το πετύχουμε, να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με τη χιακή κοινωνία μαζί. Κι αυτό πρέπει να γίνει με την εμπλοκή όλων μας, να σπάσει η λογική της ανάθεσης. Και σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, κάθε κίνηση πολιτών ή πρωτοβουλία να συμπορευθούμε μαζί στη βάση των αρχών που έχουμε ήδη καταθέσει.

Για να μη σας κουράζω άλλο, μιας και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα τα πούμε πολύ πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα, να κλείσω με ένα σύνθημα, που ίσως ακουστεί κοινότοπο, αλλά έχει σφηνωθεί στο δικό μου μυαλό:

Αν όχι τώρα, σε αυτή την οριακή συγκυρία για την κοινωνία που ασφυκτιά και προσπαθεί να επιβιώσει, τότε πότε;

Και αν όχι εμείς, οι Χιώτες και οι Χιώτισσες για τον τόπο μας, τότε ποιοι και ποιες;

Σας ευχαριστώ και πάλι».