Αρχική Νέα Τοπικά Προειδοποιούν οι γιατροί για νέα δομή Α’βαθμιας Υγείας- Στο 1/5 θα κατέβουν...

Προειδοποιούν οι γιατροί για νέα δομή Α’βαθμιας Υγείας- Στο 1/5 θα κατέβουν οι θέσεις των γιατρών (VIDEO)

7

Την ώρα που καλούνται μέχρι την Πέμπτη, 27/2, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να δηλώσουν με δήλωση του νόμου 105, αν θέλουν να συνεχίσουν αποκλειστικά την εργασία τους στο νέο φορέα ή να μείνουν στο ιατρείο τους κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για το πόσες θέσεις θα έχει ο νέος φορέας και πως θα υλοποιηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
Οι γιατροί προχωρούν και δικαστικά κατά της διαθέσιμοτητας, ενώ οι προτάσεις των εκπροσώπων μαζικών φορέων στη συνέντευξη τύπου ήταν να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις.

Περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που υπάρχει στα θέματα υγείας, εξαιτίας της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Ιφιγένεια Τόπακα επισήμανε ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί τα περιστατικά AIDS αι φυματίωσης τα τελευταία χρόνια, ενώ ειδικά στις μεγάλες πόλεις μεγάλος αριθμός πολιτών είναι εκτός συστήματος υγείας.

Σχετικά με τη νέα δομή, το… ΠΕΔΥ του υπουργού Υγείας, προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε ένα μήνα όπως δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τον αριθμό των γιατρών που χρειάζονται και λόγω του ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα σε ότι αφορά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Μάλιστα από τους 25 γιατρούς που υπηρετούσαν στο παλιό σχήμα, ζήτημα είναι αν θα προβλέπονται 5 θέσεις στη νέα δομή

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Χαλκιάς, σημειώνοντας ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελλήνων γιατρών που φτάνει στις 40.000 είτε θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα είτε να μεταναστεύσουν.

«Η κυβέρνηση αγνοεί το ιατρικό σώμα και δεν ενδιαφέρεται για τα λεφτά που έχει επενδύσει η οικογένεια για να σπουδάσει το παιδί γιατρός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Σταυράκης, ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε επίσης ότι είναι πολύ κρίμα και πάλι να ξεκινά κάτι χωρίς σχεδιασμό.

Ο ΕΟΠΥΥ σταματά να είναι πάροχος και γίνεται αγοραστής υπηρεσιών υγείας, εξήγησε η κα Τόπακα και στους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου και προχώρησαν σε συζήτηση αναζητώντας κοινούς τρόπου; Δράσης.

Πρόταση για παράδειγμα του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ είναι για μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ και στη συνέχεια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην αγωνία δε του προέδρου του Παγχιακού Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών για το πώς θα χρησιμοποιηθεί από το νέο φορέα το κτήριο του Οίκου Ναύτου Χίου, αυτό που επισημάνθηκε είναι πως δεν έχει σημασία τι θα γίνει με τα κτήρια, αλλά στο τι υπηρεσίες υγείας θα προσφέρονται.

Και φυσικά με τι κανόνες θα εργάζονται οι γιατροί, που αναμένεται να είναι (αν δεν αλλάξουν τα πράγματα), με δελτίο  παροχής 200-300 ΕΥΡΩ το μήνα και χωρίς κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα…

/////////////////