Αρχική Νέα Τοπικά Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί- τι είπε ο Π. Βογιατζής στη Βουλή

Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί- τι είπε ο Π. Βογιατζής στη Βουλή

9

 Σωρεία αντιδράσεων έφερε η ομιλία – τοποθέτηση του βουλευτή Λέσβου και αρχηγού του περιφερειακού συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας» Παύλου Βογιατζή για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Πέμπτη  23η  Ιανουαρίου 2014.

Το θέμα των αναγκαστικών συνεταιρισμών που αφορά για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου άμεσα τη Χίο, με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, και τη Σάμο, με την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, το έθεσε ο κ. Βογιατζής κατά τη διάρκεια της «συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Σαν να το… χρώσταγε ο κ. Βογιατζής σε Χιώτες και Σαμιώτες που δεν τον υπερψήφισαν στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, η αλήθεια είναι πως μόνο στη Σάμο αναφέρθηκε, χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς αυτό.
Άλλη άποψη διατύπωσε πάντως ο υπουργός λέγοντας ότι η χώρα μας έχει προσφύγει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση των συνεταιρισμών, ώστε να εξαιρεθεί η Σάμος (πάλι δεν αναφέρεται στη Χίο, θεωρώντας από τα λεγόμενά του δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει).

 Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λέσβου Π. Βογιατζής ανέφερε τα εξής για τους ανγκαστικούς συνεταιρισμούς:


Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, νομίζω ότι είναι ντροπή στη σημερινή εποχή που ζούμε, κύριε Υπουργέ, από φιλελεύθερες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις πάντως που ασπάζονται την ελεύθερη οικονομία, να επιτρέπουμε τη συνέχιση των αναγκαστικών συνεταιρισμών.


Ξέρετε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών. Είναι προς όφελος κάποιων στελεχών των συνεταιρισμών, αλλά όχι προς όφελος των αγροτών. Θα ήθελα λοιπόν, μια και εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μην παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να καταδικαστούμε ώστε να το δεχτούμε τότε.


Φέτος, χάθηκε από το νησί της Σάμου εξαγωγή κρασιών εξαιτίας του ότι η Ένωση Συνεταιρισμών δεν έδωσε τη βεβαίωση για να κάνει την εξαγωγή παραγωγός από τη Σάμο με εξαιρετική ποιότητα προϊόντος. Και επειδή είναι σημαντική η ποιότητα του προϊόντος, θέλω να σας πω ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα».


(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ)


 Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αυτό το θέμα. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.