Αρχική Νέα Τοπικά Παραλιακός Βροντάδου- τα έργα που έφεραν αντιπαράθεση μεταξύ ΛΑΣ και Αντιδημάρχου Ομηρούπολης

Παραλιακός Βροντάδου- τα έργα που έφεραν αντιπαράθεση μεταξύ ΛΑΣ και Αντιδημάρχου Ομηρούπολης

5


«Σκουληκαντέρα» είχε ονομάσει ο γνωστός ζωγράφος- εικαστικός Αντώνης Τσατσαρώνης τη διαχωριστική γραμμή που το Σεπτέμβρη του 2008 είχε πραγματοποιήσει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με ένα προϋπολογισμό έργου ύψους 350.000 ΕΥΡΩ.

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που είχε κατατεθεί από το μηχανικό Δήμη Μυλωνάδη είναι ότι ο διαχωρισμός δεν θα έπρεπε να γίνει με μια τσιμεντένια κατασκευή, αλλά με πλαστικά διαχωριστικά που εύκολα θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην περίπτωση ανάγκης ή να αφαιρεθούν σε περίπτωση αλλαγής σχεδίων.

Λίγες μέρες πριν το θέμα το ανέδειξε η ΛΑΣ σημειώνοντας ότι ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης θέτει αυτό το θέμα.

Μάλιστα είχε προγραμματιστεί και εκδήλωση στην ΠΕΚΕΒ, για διαβούλευση επί των σχεδίων της παραλιακής, που τελικά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των μελετητών αναβλήθηκε.

Το πιο πιθανό μετά τις εκλογές, αφού το παρασκήνιο λέει ότι ακόμα και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ήταν αντίθετες στο να προχωρήσει μια συζήτηση για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένες.

Από την άλλη ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη για τα πεταμένα λεφτά, αν η διαβούλευση έδειχνε γκρέμισμα της… σκουληκαντέρας;

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις ανακοινώσεις που αντάλλαξαν ΛΑΣ και Αντιδήμαρχος Ν. Νύκτας για το θέμα:

 
ΛΑΣ:  Έργα του αέρα από τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης κ. Νύκτα

 Δεν μας ξενίζουν τα όσα διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ για το παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου με έργα ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και την αντίστοιχη φιέστα που ετοιμάζει ο κ. Νύκτας στην ΠΕΚΕΒ, άριστος μαθητής μιας δημοτικής αρχής, που προσπαθεί να γλιτώσει τον καταποντισμό της, χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα και τις τακτικές Μαυρογιαλούρου. Μόνο παιδιά δεν έταξαν, αν και όπου να ‘ναι θα το κάνουν και αυτό!

Ρωτάμε πώς γίνεται για ένα τέτοιο έργο να δηλώνει πλήρη άγνοια η τεχνική  υπηρεσία του δήμου; Πώς γίνεται ένας δρόμος που ανήκει στην Περιφερειακή διοίκηση, να μελετάται από μελετητές πέραν αυτής ή χωρίς και αυτήν; Ποιος θα πληρώσει για το γεγονός ότι έργα έστω και ημιτελή με προβλήματα , που στοίχισαν πάνω από 200.000 ευρώ πριν μόλις 5 χρόνια ,σήμερα κρίνονται «κατεδαφιστέα»; Θα τα πληρώσει ο κ. αντιδήμαρχος; Μήπως ο Δήμαρχος που ως Νομάρχης ενέκρινε την προηγούμενη μελέτη;

Μα τόσο αφελείς νομίζουν ότι είμαστε Δημοτική αρχή και αντιδήμαρχος Ομηρούπολης , ώστε να μην καταλαβαίνουμε τα προεκλογικά τους  παιχνίδια και τα τωρινά και αυτά που έρχονται με τα γνωστά φυλλάδια,  με τους τετριμμένους προλόγους και τις φανταχτερές φωτογραφίες και μακέτες; Δε βλέπουμε τη ζωή μας για να καταλάβουμε πώς οι πολιτικές των ίδιων και των κομμάτων τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) κατάντησαν  το παρόν και το μέλλον μας;

Μελέτη για την παραλιακή του Βροντάδου υπάρχει!! Χρειάζεται διορθώσεις-αρκετές έχει προτείνει η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου- χρειάζεται αναπροσαρμογές και κυρίως χρειάζεται να υλοποιηθεί με κόστος προσαρμοσμένο στην αντικειμενική πραγματικότητα και όχι στις προεκλογικές ανάγκες του κ. Νύκτα .

Να σημειωθεί βέβαια ότι την ώρα που από τη μια ξεδιπλώνει τις μακέτες του, από την άλλη προτείνει την περικοπή πιστώσεων σε έργα για την Ομηρούπολη όπως, «Εργασία καθαρισμού και διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων ΔΕ Ομηρούπολης»  «Εσωτερική Οδοποιία ΔΕ Ομηρούπολης» κατά 55000 ευρώ για να τα μεταφέρει σε άλλα έργα πχ προστασία από ρουκετοπόλεμο, αγροτική οδοποιία κλπ, που είναι περισσότερο ψηφοθηρικά , αντί να ζητήσει επιπλέον κονδύλια ώστε να μην υπολείπεται κανένα έργο, παρά να ασχολείται με τις φανφάρες που ανακοινώνει για το παραλιακό μέτωπο.

Κλείνοντας καλούμε  το χιώτικο λαό , τους Βρονταδούσους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να τους μαυρίσουν σε όλες τις κάλπες και στο δήμο και στην Περιφέρεια και στην ευρωκάλπη στηρίζοντας Λαϊκή Συσπείρωση, ενισχύοντας το ΚΚΕ, τιμωρώντας αυτούς που εμπαίζουν τη νοημοσύνη του με έργα του αέρα…

 15-2-2014

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΣ

Με αφορμή τις γνώριμες και διαχρονικές προεκλογικές κορώνες της ΛΑΣ, σχετικά με την μελέτη του παραλιακού δρόμου Βροντάδου, από το τάγμα έως την Δασκαλόπετρα,  έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

Οι  Τεχνικές υπηρεσίες,  του Δήμου Χίου,  βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον μελετητή του έργου, προκειμένου να παρουσιαστεί μια μελέτη προσαρμοσμένη στις ανάγκες και δυνατότητες της περιοχής., ενώ όσον αφορά την ΠΕ Χίου, βεβαίως και είναι ενημερωμένη και δεν έχει καμιά αντίρρηση ως προς την εκτέλεση της μελέτης  του έργου.

Το έργο θα ενταχθεί είτε στις βιοκλιματικές αναπλάσεις του  ΕΠΕΡΑΑ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ, είτε στην προκήρυξη για αναπλάσεις της ΕΤΑΑ και όχι από την ΣΑΤΑ του Δήμου, που κουτσουρεμένη όπως έρχεται μας «υποχρεώνει» να κόβουμε και να ράβουμε προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιούμε οποιαδήποτε κονδύλι μπορούμε να διεκδικήσουμε για να κάνουμε έργα, που θα βοηθήσουν όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα των δημοτών.

Θα βόλευε  την ΛΑΣ η κατάθεση των «οπλών» από την δημοτική αρχή και η ανακύκλωση της μιζέριας,  κάτι που διαχρονικά γίνεται από την συγκεκριμένη παράταξη που όμως επί της ουσίας δεν προτείνει  κάτι το εφικτό.

Αγαπητοί κύριοι,  Η   μελέτη  ανάπλασης του παραλιακού, ψηφίστηκε ομόφωνα  στο ΔΣ  ( στις 25/06/12 & στις 16/10/13  άρα δεν πρόκειται για προεκλογικό έργο όπως προσπαθείτε να το παρουσιάσετε) . Η παρουσίαση  της, που σας ενόχλησε, γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν υπόψη παράμετροι που θα έχουν ως στόχο την ασφάλεια και την προστασία πεζών και οχημάτων , με μια αισθητική εναρμονισμένη στο περιβάλλον, καθώς όπως γνωρίζετε οποιανδήποτε αλλαγή θα είναι καλύτερο να γίνει τώρα ,  και όχι σε επόμενο στάδιο.

Αν  αυτή η πολιτική που ακολουθούμε θεωρείται ότι βλάπτει τον τόπο και τους πολίτες, αφήστε τους το δικαίωμα να μας κρίνουν  στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας.

 

   ΝΙΚΟΛΑΟΣ   ΑΡ. ΝΥΚΤΑΣ 


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΧΙΟΥ:“Κύριε Νύκτα, κρείττον το σιγάν!”

 Διαβάζοντας την ανακοίνωση  του αντιδημάρχου Νύκτα για τις θέσεις μας όσον αφορά στην παραλιακή Βροντάδου έρχεται άλλη μια φορά στο νου η λαϊκή παροιμία «..με τα λόγια κτίζει ανώγια και κατώγια» και το «φωνάζει ο κλέφτης…»

Για την παραλιακή  Βροντάδου, είναι γνωστό  ότι ο κ. Νύκτας πρωτοστάτησε ως νομαρχ. Σύμβουλος επί Νομαρχίας Λαμπρινούδη για να γίνουν οι νησίδες. Ένα έργο για το οποίο ξοδεύτηκε πολύ χρήμα ( προϋπολ. 274.000€), ενώ παράλληλα χύθηκε πολύ μελάνι σε δημοσιεύματα,  πέρασαν από δικαστήρια, προσφυγές και ενστάσεις,  με το θετικό αποτέλεσμα ότι από τότε που φτιάχτηκαν δεν υπήρξαν θανατηφόρα ατυχήματα.

Εκείνο που φαίνεται να ξεχνάει ο κ. Νύκτας – αποδεικνύοντας  έτσι ανακόλουθη τη δημ. αρχή Λαμπρινούδη – είναι τη δέσμευση του τότε Νομάρχη ότι θα γίνονταν ριζικές  παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, ώστε ο δρόμος να καθίστατο ασφαλής. Το κονδύλι, όμως, δεν εξοικονομήθηκε ποτέ.

 Σήμερα ο κ. Νύκτας μας εγκαλεί για μεμψιμοιρία και μίζερη συμπεριφορά. Σε αυτήν την κριτική, μία απάντηση έχουμε για τον αντιδήμαρχο: “Κρείττον το σιγάν”. Καλούμε τους συμπολίτες μας να κρατούν μικρό καλάθι για  τις μεγαλεπήβολες μελέτες των 2,5εκατομμυρίων. Πριν ο αντιδήμαρχος προσπαθήσει να προβάλει ως “προσωπική επιτυχία” αυτήν την ακριβή μελέτη ας απαντήσει:

1. Πώς απαξιώνει το έργο των δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τη δημιουργία των νησίδων στην παραλιακή Βροντάδου, το οποίο 4 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, διατείνεται ότι θα ξηλώσει; Όταν δηλαδή ήταν νομαρχιακή αρχή το έργο ήταν καλό, αλλά τώρα είναι ανεπαρκές;

2. Γιατί η όντως ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου βασισμένη στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για αποτύπωση  της υφιστάμενης κατάστασης του παραλιακού δρόμου, δεν έχει καμιά αναφορά στη μελέτη που θέλει τώρα να παρουσιάσει ο κ. Νύκτας και στο περιεχόμενό της;

3. Γιατί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας  δεν έχει ενημερωθεί   για το τι σχεδιάζει ο Αντιδήμαρχος και η Τ.Υ .του  Δήμου, σε ένα δρόμο που ανήκει  στη δικαιοδοσία της και για τον οποίο προβλέπονται μια σειρά μελετών με ομόφωνη απόφαση του 2012 και ο οποίος πρέπει να τη γνωρίζει;

 Καλούμε τους πολίτες του Βροντάδου και τη Χίου να σταθούν κριτικά σήμερα αλλά και το επόμενο διάστημα στις όποιες διακηρύξεις της δημοτικής αρχής. Ειδικά όμως τους Βρονταδούσους  τους καλούμε να θυμηθούν ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν στοίχημα να αλλάξει μια καμμένη λάμπα σε μια γειτονιά του Βροντάδου! Για να  μην ξεχνάμε το έργο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Βροντάδο,  που στοίχησε στις τσέπες μας 74.000€, με τα  γνωστά αποτελέσματα σε  όλους  τους Βρονταδούσους, με επιστέγασμα  τις διαγραμμίσεις στους δρόμους του Βροντάδου, τις διαβάσεις σε τυφλά σημεία και τις πινακίδες που αφαιρέθηκαν και παρέμειναν  στις αποθήκες  του Δήμου, για να παίζονται παιχνίδια με τους αντιδημάρχους Μούνδρο και Νύκτα.

 Κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε: Με τα γνωστά όπλα των υποσχέσεων, μιας εικονικής πραγματικότητας  όπου τα «θα» μαζί με τα «οπωσδήποτε» παρελαύνουν.

 Είτε πρόκειται για θράσος, είτε δεν έχετε συναίσθηση της πεζής πραγματικότητας που βιώνει κάθε  δημότης, που δεν  τολμά να κοιτάξει  παραπάνω , γιατί οι λακκούβες στους δρόμους  , τα σκουπίδια , οι λάμπες του ηλεκτροφωτισμού, η ποιότητα του νερού με την αντιστρόφως υπερβολική τιμή του,  ο άνεργος σε κάθε σπίτι , η δυσκολία της κάθε μέρας,  δεν τον αφήνουν  ήσυχο. Και εσείς έρχεστε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές να  παρουσιάσετε έργα βιτρίνας ύψους  2, 5 εκατομμυρίων. για την «καλυτέρευση»  της ζωής μας.

 Και επειδή η δημοτική αρχή, ιδιαίτερα ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοί του, μάλλον δεν καταλαβαίνουν από προτροπές όπως “Κρείττον το σιγάν”, έχουμε να τους δώσουμε μια συμβουλή: “Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει!”

Για τα υπόλοιπα η  λύση είναι ο λαός μας να τους μαυρίσει πριν του μαυρίσουν κι άλλο τη ζωή του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η εγγύηση για να δικαιωθούν οι θυσίες του και οι αγώνες του.

 Χίος 20/02/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της μελετητικής εταιρείας, η προγραμματισμένη παρουσίαση –διαβούλευση της μελέτης  «Ανάπλαση  παραλιακής οδού από Τάγμα Δεσπότη έως Δασκαλόπετρα», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην ΠΕΚΕΒ, αναβάλλεται.

          Θα καθοριστεί νέα ημερομηνία, το επόμενο χρονικό διάστημα και θα γνωστοποιηθεί  έγκαιρα.

 

Από το γραφείο τύπου