Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΧΙΟΥ & ΣΑΜΟΥ: ΟΧΙ στην κατάργηση...

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΧΙΟΥ & ΣΑΜΟΥ: ΟΧΙ στην κατάργηση αναγκαστικότητας συνεταιρισμών

11

 

«Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, νομίζω ότι είναι ντροπή στη σημερινή εποχή που ζούμε, κύριε Υπουργέ, από φιλελεύθερες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις πάντως που ασπάζονται την ελεύθερη οικονομία, να επιτρέπουμε τη συνέχιση των αναγκαστικών συνεταιρισμών.

Ξέρετε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών. Είναι προς όφελος κάποιων στελεχών των συνεταιρισμών, αλλά όχι προς όφελος των αγροτών. Θα ήθελα λοιπόν, μια και εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μην παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να καταδικαστούμε ώστε να το δεχτούμε τότε.»

Αυτά δήλωσε στη Βουλή ο κ. Π. Βογιατζής, βουλευτής Ν.Λέσβου της Ν.Δημοκρατίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του γιατί ακυρώθηκε εξαγωγή κρασιού ιδιωτικού οινοποιείου, αποκρύπτοντας ότι αυτό το ιδιωτικό οινοποιείο λειτουργεί με παράνομη άδεια που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Παπαθεοφάνους (ΠΑΣΟΚ) με την απατηλή, όπως αποδείχτηκε δέσμευση, ότι δεν θα παίρνει σταφύλια από Σάμο αλλά θα τα φέρνει από αλλού!!!!! Και φυσικά όπως αποδείχτηκε λειτούργησε χωρίς να φέρει ούτε ένα κιλό από αλλού.

Και για να μη θεωρηθεί ότι αυτή η θέση είναι θέση προσωπική του κ. Βογιατζή ή του κ. Παπαθεοφάνους,  ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε  στη Βουλή ότι είναι θέση και της ΕΕ, ότι δηλ. υπάρχει απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών. (Πρακτικά βουλής σελ 217/23-1/2014

 Όπως φάνηκε και σε πρόσφατη συζήτηση στο Περιφ. Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ΕΟΣΣ, επιδιώκουν να συρικνώσουν τους συνεταιρισμούς της Χίου και της Σάμου (και όπου αλλού ισχύει η αναγκαστικότητα), να αφαιρέσουν από τους μικρομεσαίους αγρότες ένα σημαντικό όπλο υπεράσπισης του ιδρώτα τους (χωρίς να αγνοούμε τα προβλήματα ), να  τους παραδώσουν ανυπεράσπιστους στη ληστρική βουλιμία του επιχειρηματικού κεφαλαίου.  Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και η ΕΟΣΣ είναι χρόνια καρφί στο μάτι  όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , αλλά και των αφεντικών του.

 

Το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο δεν είναι καινούριο ούτε τωρινό, άλλωστε είναι κόμματα του ευρωμονόδρομου , που μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ(ΚΑΠ),  του  λάκκου των λεόντων όπως πολύ εύστοχα την χαρακτήρισε από το ξεκίνημά της, το 1958) το ΚΚΕ.

Έρχονται σήμερα και επιτίθενται, πλέον απροκάλυπτα και με θράσος,  σε όποια ρύθμιση του παρελθόντος μπορεί να προστατέψει στοιχειωδώς το αγροτικό εισόδημα όπως είναι η αναγκαστικότητα που ισχύει ακόμη  στην Χίο για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών  ή στη Σάμο για την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών  Σάμου (ΕΟΣΣ).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο Χίου, Σάμου κ.α. στηρίζουμε την αναγκαστικότητα και γιατί στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς οργανώθηκαν μικρομεσαίοι αγρότες. Η ύπαρξη τους σχετίζεται είτε με τον παραμεθόριο χαρακτήρα είτε με τη νησιωτικότητα. Δεν πρέπει να κλείσουν , αλλά να προστατευθούν από το δημόσιο και να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα. Επομένως δε συμφωνούμε με την κατάργηση της αναγκαστικότητας που στην ουσία θα ξεκληρίσει τους μικρούς για να θεριέψουν οι εταιρείες και μεγαλοαγρότες.

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, οι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να τιμωρήσουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες διπλές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακες και ευρωεκλογές) τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι άλλες  που προσκυνούν την ΕΕ και πρεσβεύουν πολιτικές καταστροφικές  τα συμφέροντά τους.  Να ψηφίσουν παντού τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ  γιατί αποτελούν την μόνη εγγύηση για να βγει η χώρα και ο λαός μας από την κόλαση στην οποία τον έχουν ρίξει.

19-02-2014