Αρχική Πολιτισμός Απόκριες στη Χίο- οδηγός εκδηλώσεων

Απόκριες στη Χίο- οδηγός εκδηλώσεων

70

 

Στο νησί της Χίου οι Αποκριές γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις στα χωριά, με κορύφωση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου 2014 και την Καθαρή Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Οδηγός από την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Δήμου Χίου


Το έθιμο της Μόστρας στα Θυμιανά

Στα Θυμιανά της Χίου, την περίοδο της Αποκριάς και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής, 2 Μαρτίου 2014, αναβιώνει το έθιμο της «Μόστρας». Οι ρίζες αυτού του εθίμου βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα. Η γιορτή ξεκινά από το βράδυ της Παρασκευής, όπου νέοι του χωριού φοράνε παλιά ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπο τους με μάσκες (τις μουτσουναριές) και κάνουν διάφορα κωμικά σκετς σκορπώντας το κέφι, το γέλιο και τη χαρά. Αυτοί είναι οι κουδουνάτοι. Την Κυριακή το πρωί στις 11,  στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, ένα χορό, που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές. Μετά το ταλίμι ακολουθεί ένας άλλος χορός, ο «δετός» όπου με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων – τουμπιά και παγιαύλια – οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους, σχηματίζουν ένα κύκλο και χορεύουν. Η γιορτή του καρναβαλιού ολοκληρώνεται  με την καθιερωμένη παρέλαση σατυρικών θεμάτων με την συμμετοχή νέων του χωριού  στις 12 το μεσημέρι και το γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία του χωριού με μουσική.

Γάμος στα Καρδάμυλα (Μουτσουναριές) – Αποκριάτικα Δρώμενα

Στα βόρεια της Χίου, στα Καρδάμυλα γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, το μεσημέρι της Κυριακής, 2 Μαρτίου 2014, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, παρέλαση μεταμφιεσμένων και μετά την τελετή θα ακολουθήσει γλέντι.

Το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό

Το έθιμο του Διπλού αναβιώνεται κάθε χρόνο στη Βολισσό από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού. Την τελευταιά Κυριακή της Αποκριάς, στις 2 Μαρτίου 2014, νέοι του χωριού τραγουδάνε στην πλατεία και χορεύουν στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού, του Διπλού.

Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.

Νεχώρι

Παραδοσιακός Γάμος και γλέντι  με μουσική και χορό , στο Νεχώρι την Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου 2014.

Πυργί

Καρκαλούσες (χορός διπλός) στην πλατεία Πυργίου το Σάββατο 1η Μαρτίου και την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, 2 Μαρτίου 2014. 

Νένητα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή της αποκριάς 2 Μαρτίου 2014

Πισπιλούντα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή της Αποκριάς 2 Μαρτίου 2014.

Το έθιμο του Αγά

Το έθιμο του δικαστή Αγά, που έχει τις αρχές του στο 1830, δικάζει με γέλιο και σατυρικά στοιχεία «αθώους και ένοχους», αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, 3 Μαρτίου 2014 στα Νοτιόχωρα: Μεστά, Ολύμποι, Πιτιός, Ελάτα και Λιθί, στην κεντρική πλατεία των χωριών, όπου οι περαστικοί θα δικαστούν, θα πληρώσουν συμβολικά το πρόστιμο που τους αναλογεί (κατατίθεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού) και θα χορέψουν στο παραδοσιακό γλέντι.

Καλαμωτή

Αποκριάτικη γιορτή «του Εμίνη», την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014.

Αναπαράσταση κηδείας  την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014, στον Αγ. Γεώργη Συκούση.

Τα τελευταία χρόνια δυναμική εμφάνιση στα αποκριάτικα δρώμενα κάνει το χωριό Αγ. Γιώργης Συκούσης, με την αναπαράσταση της κηδείας, τελετή, που έχει τις ρίζες της «στα Διονύσια» της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοι του χωριού συνοδεύουν το  νεκρό στην τελευταία του κατοικία, ενώ κερνάνε μεζέδες και άφθονο κρασί με γέλια και πειράγματα.