Αρχική Νέα Τοπικά Επεισόδιο Λιμενικού με σκάφος διακινητών ανοικτά των Οινουσσών. 3 τραυματίες από πυροβολισμούς-...

Επεισόδιο Λιμενικού με σκάφος διακινητών ανοικτά των Οινουσσών. 3 τραυματίες από πυροβολισμούς- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΣ-ΕΑ

9


«Όχι μόνο δεν ανέκοψε την ταχύτητά του αλλά ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού», τονίζεται στο δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά των Οινουσσών και που είχε σα συνέπεια να τραυματιστούν 3 μετανάστες από πυροβολισμούς (νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο).

Σύμφωνα με το Λ.Σ. στην προσπάθεια να ακινητοποιήσουν το σκάφος έριξαν προειδοποιητικές βολές και εν συνεχεία πυροβόλησαν προς το πρωραίο τμήμα του σκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 από τους 13 συνολικά μετανάστες που βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους και δεν ήταν ορατοί από τους λιμενικούς.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το δελτίο τύπου.


 14.30
Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χίου τρεις αλλοδαποί, που τραυματίστηκαν από σφαίρες μετά από συμπλοκή ανοικτά των Οινουσσών.

Σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου Χίου Γιώργο Επιτροπάκη, πρόκειται για μία νεαρή κοπέλα περίπου 20 ετών και ένας μεσήλικας, που είναι τραυματισμένοι στο γλουτό ενώ ένας νεαρός επίσης που είναι τραυματισμένος στον ώμο μάλλον με όπλο μικρού διαμετρήματος .
Έχουν μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σε αυτή τη φάση λόγος για χειρουργική επέμβαση.

Το συμβάν φαίνεται να σημειώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι όταν σκάφος του Λιμενικού εντόπισε δουλεμπορικό ανοικτά των Οινουσσών. Μάλιστα οι ενδείξεις δείχνουν ότι ήταν το δεύτερο δρομολόγιο των διακινητών, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το Λιμενικό για να ακολουθήσουν οι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί.

Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το συμβάν.

Οι πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν κάνουν λόγο για εξοστρακισμό σφαιρών πιθανόν στο κουβούκλιο της καμπίνας του σκάφους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των τριών ατόμων που πριν τη μία το μεσημέρι κλήθηκε το ΕΚΑΒ για μεταφορά τους από το λιμάνι της Χίου στο Νοσοκομείο.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από το Κεντρικό λιμεναρχείο Χίου η είδηση, που παραπέμπουν σε ανακοίνωση του Αρχηγείου, σε νησίδα των Οινουσσών είχαν ήδη βγει περί τα 15 άτομα, κάτι που βάζει σε υποψίες τους άντρες του Λιμενικού κατά πόσο πρόκειται για Σύριους πρόσφυγες (όπως φέρεται ότι δήλωσαν οι τραυματίες) ή κάποιοι από αυτούς είναι οι διακινητές. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης διακινητή Τουρκικής υπηκοότητας που μετέφερε παράνομους μετανάστες  και ο οποίος φέρεται να αποτελεί μέλος ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης  παράνομων μεταναστών, πραγματοποίησαν, πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών.

Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό σκάφος της οικείας Λιμενικής Αρχής, έλαβε ειδοποίηση  από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής που αφορούσε στον εντοπισμό ταχύπλοου πολυεστερικού σκάφους, το οποίο κινούνταν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες. Το πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ, εντοπίζοντας άμεσα το προαναφερθέν σκάφος επί της οριογραμμής και με  ορατούς τέσσερις (4) επιβαίνοντες, προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με συριγμούς και συνεχή προειδοποιητικά σήματα.  Το ταχύπλοο σκάφος, με ιπποδύναμη μεγάλης ισχύος, όχι μόνο δεν ανέκοψε την ταχύτητά του, αλλά  ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.

Τα στελέχη του πλωτού περιπολικού  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά την εξέλιξη της επιχείρησης, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής, στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, έρριψαν αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα από φορητό οπλισμό. Ο διακινητής και χειριστής του ταχυπλόου ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με  συνέπεια να  ακολουθήσουν  βολές προς το πρωραίο τμήμα του ταχύπλοου σκάφους. Για την ακινητοποίηση του σκάφους  άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο,  όπου και  συνέλαβαν άμεσα τον Τούρκο διακινητή, ενώ, παράλληλα, διαπίστωσαν ότι στον κλειστό χώρο ενδιαίτησης (καμπίνα) του σκάφους, ευρίσκοντο  δεκατρείς παράνομοι (13) μετανάστες, εκ των οποίων τρεις (2 άνδρες και 1 γυναίκα ) είχαν τραυματιστεί .

Άμεσα, το πλωτό περιπολικό Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε τους τρεις (03) τραυματίες, καθώς και το συλληφθέντα διακινητή, μεταφέροντάς  τους στο λιμάνι της Χίου. Ακολούθως, με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν  στο Νοσοκομείο του νησιού για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω περίθαλψη. Από τις πρώτες πληροφορίες η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.  Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ,που έσπευσε  στη θαλάσσια περιοχή, παρέλαβε τους υπόλοιπους δεκατρείς  (13) επιβαίνοντες του ταχυπλόου σκάφους, οδηγώντας τους στη Λιμενική Αρχή Χίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Χίου, ενώ ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος  Αθανασόπουλος  έχει ήδη ενημερώσει για το συμβάν την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, για τις δικές της ενέργειες.  Συγχρόνως, στο νησί της Χίου μεταβαίνουν ο Επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου, Υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος  Χονδρονάσιος, καθώς και ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Βασίλειος Σιέττος.

Νεότερες εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νέα ανακοίνωση.