Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Γυναικών Χίου για την 8η Μάρτη

Σύλλογος Γυναικών Χίου για την 8η Μάρτη

6

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ 8Η ΜΑΡΤΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Εργαζόμενη, άνεργη, απλήρωτη, συνταξιούχα, φοιτήτρια, αγρότισσα, αυτοαπασχολούμενη,

 Η Μέρα της Γυναίκας δεν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητάς σου, ούτε ένα και μοναδικό βράδυ ομαδικού ξεφαντώματος που την άλλη κιόλας μέρα θα αντικατασταθεί από μια ανούσια και μίζερη ζωή μοναχικής απελπισίας.Είναι η φωνή της υφάντρας και της ράφτρας της Νέας Υόρκης του 1857, που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους, διεκδικώντας ίσο μισθό για την ίση δουλειά τους με τους άντρες συντρόφους τους, λιγότερες ώρες στο εξαντλητικό τους ωράριο, καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες όπου με τον ιδρώτα και το αίμα πλούτιζαν τους εργοδότες.

Είναι η φωνή της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν και των σοσιαλιστριών της Συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη του 1910, που τίμησαν τις ιστορικές διαδηλώσεις των Αμερικανίδων εργατριών, αφιερώνοντας τη μέρα αυτή στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα τους!

Είναι η φωνή των 60 εργατριών του υφαντουργείου του Ρετσίνα, που έκαναν το 1892 την πρώτη γυναικεία απεργία στην Ελλάδα, όταν μειώθηκε το ισχνό μεροκάματό τους ενώ τ’ αφεντικά αποκτούσαν το πέμπτο εργοστάσιό τους!

Είναι η ματωμένη φωνή των καπνεργατριών του 1924, του 1926, του 1927, του 1936, που μήτε ο θάνατος δεν μπορεί να την κάνει να σωπάσει!

Είναι η φωνή των γυναικών που αγωνίζονται και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν και τους τα στερούν.

Επιπλέον, η 8η Μάρτη είναι μια αφορμή για να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβένησης για τις γυναίκες, για να συζητήσουμε οι άνεργες, οι εργαζόμενες για τις επιπτώσεις στη ζωή μας και για τα όπλα με τα οποία μπορούμε να αντεπιτεθούμε.

Μην πέφτεις στην παγίδα που έντεχνα έχουν στήσει Ε.Ε. και κυβέρνηση για την ανακύκλωση του 1,5 εκατομμύριου ανέργων, όπου οι γυναίκες έχουν την πρωτιά. Τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι δίμηνες συμβάσεις, <<η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, η άμισθη πρακτική άσκηση >> είναι ασπιρίνες για το <<καρκίνο>> της ανεργίας που πλήττει εσένα και τα παιδιά σου. Εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε για σταθερή και μόνιμη εργασία με μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

 Πάλεψε ενάντια στις περικοπές στην Υγεία, στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, σε κάθε νέα επιβάρυνση για τις μειωμένες παροχές που λαμβάνεις που σε αναγκάζουν να βάζεις βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώνεις γιατρούς και φάρμακα, ακόμα και να σταματήσεις τη θεραπεία σου. ΄

        Ένα ακόμα σοβαρό μέτωπο που καλούμαστε να δώσουμε διαρκείς μάχες είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η αντικατάσταση τους από τις Ατομικές. Καλούμε τις εργαζόμενες να αντισταθούν στις πιέσεις και τη τρομοκρατία των εργοδοτών και να μην δεχθούν τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων και την μείωση των μισθών τους. Παράλληλα είμαστε σε ετοιμότητα για να αποκρούσουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που επιβάλλει η κυβέρνηση, που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο και το δικαίωμα να είμαστε κοντά στην οικογένεια μας.

         Εργαζόμενη, άνεργη, απλήρωτη, συνταξιούχα, φοιτήτρια, αγρότισσα, αυτοαπασχολούμενη,

Πίστεψε στη δύναμη σου. Εκτός από τον καθημερινό αγώνα στο σωματείο, στο σύλλογο, στη γειτονιά μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές. Έχεις την ευκαιρία να τιμωρήσεις με την ψήφο σου, αυτούς που σε εξαθλιώνουν ή σε παραμυθιάζουν για εύκολες λύσεις και να στηρίξεις αυτούς που βρίσκονται δίπλα σου στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά και στη πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στην κυβέρνηση και τους υπερασπιστές του Ευρωμονόδρομου.

Απόρριψε την πλάνη τού “δε γίνεται τίποτα” και διώξε τις αυταπάτες για λύσεις που τάχα υπάρχουν πέρα και έξω από σένα.

Βγες από το μικρόκοσμο του σπιτιού σου, γιατί εκεί καμιά λύση στα προβλήματά σου δεν θα βρεθεί, ούτε για σένα ούτε για τα παιδιά σου.

Σπάσε τις αλυσίδες του φόβου σου και διεκδίκησε τα δικαιώματά σου! Είναι καιρός να τους δείξεις ότι, εκτός από την ψήφο σου, μετράει και ο τρόπος που θα τη στηρίξεις. Για μας, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, υπάρχει μόνο η λύση του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και στην πολιτική που μας καταδυναστεύει. Αντίπαλός μας είναι όποιος κερδίζει από τον ιδρώτα μας και νέμεται τον πλούτο που ο λαός παράγει.

 

 

                                                                                 Το Δ.Σ.

                                                                         Χίος, 632014