Αρχική Απόψεις Aρθρα Ευγενία Ασλανίδη: Για τους στρατιωτικούς γιατρούς στα Κουρούνια- 2ο άρθρο μετά από...

Ευγενία Ασλανίδη: Για τους στρατιωτικούς γιατρούς στα Κουρούνια- 2ο άρθρο μετά από επικοινωνία με Διοικητή Νοσοκομείου Χίου

14

 Γιατί  πήγαν «ξαρμάτωτοι» οι στρατιωτικοί γιατροί στην Αμανή

 Εξηγήσεις Γ.Επιτροπάκη

 Ευγενία Ασλανίδη

Δεν ξέρω αν «έτσουξε» το άρθρο σχετικά με τη χθεσινή  επίσκεψη ιατρών της 96 ΑΔΤΕ στα Κουρούνια, από χθες όμως μέχρι και προ ολίγων λεπτών το τηλέφωνο μου έχει πάρει φωτιά από θιγόμενες…δυνάμεις.

Τόσο που έχω αρχίσει να προβληματίζομαι.

Τόσος κόπος να δικαιολογηθούν τα…αδικαιολόγητα, όταν μια απλή, απλούστατη ενέργεια (συνταγογράφηση) θα έλυνε το άμεσο πρόβλημα και η ιατρική επίσκεψη της 96 ΑΔΤΕ θα προσέφερε έστω τα στοιχειώδη;

Παραθέτω την εξήγηση που μου έδωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Επιτροπάκης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την υγεία στην χιακή περιφέρεια.

 «Δε γινόταν να δώσουμε τους κωδικούς να γράψουν φάρμακα στους ασθενείς, οι στρατιωτικοί γιατροί που επισκέφθηκαν χθες τα Κουρούνια.. Έπρεπε πρώτα να αναλάβουν αγροτικοί γιατροί, να καταγράψουν το υλικό του ιατρείου Κουρουνίων, να δουν ποια φάρμακα έχουν λήξει, πράγμα που έγινε από το γιατρό κ. Καστή στις 3 του μήνα. Μετά θα αποφασίσουμε εμείς, ήδη το έχουμε στο πρόγραμμα να πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα αγροτικός γιατρός για να γράφει φάρμακα»

Πάντως τα κλειδιά να ανοίξουν το ιατρείο για να κάνουν τη δουλειά τους, τους τα έδωσαν!!!!

Κατά τον κ. Επιτροπάκη την επόμενη εβδομάδα θα πάει γιατρός για να γράψει τα φάρμακα στους ασθενείς. Αυτό όμως ας μην το δέσουν «κόμπο» οι κουρουνιώτες γιατί αυτές τις ημέρες θα φύγει και πάλι γιατρός από τη Βολισσό για να πάει στα Ψαρά.

Θα συμφωνήσω με τον κ.Επιτροπάκη ότι η μόνιμη παρουσία γιατρού στα Ψαρά είναι πάντα σε πρώτη προτεραιότητα, και ας «αποσυντονίζει» όπως είπε το πρόγραμμα, όμως γιατί ΠΑΝΤΑ το πρόγραμμα της Αμανής; Δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί στη Χίο να καλύψουν τα Ψαρά;

Επειδή ο ίδιος  δεν έδωσε απάντηση θα τολμήσω να τη δώσω μόνη μου. Γιατί οι άλλοι τόποι ή και γιατροί  αντιδρούν. Ενώ εμείς…έχουμε και λίγους ψήφους!!!!

Θα τολμήσω ακόμα να δώσω και μια άλλη εξήγηση στο γιατί τόση ολιγωρία στο θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων, γιατί επιτρέψετε μου να πω ότι δε με έπεισαν τα επιχειρήματα του κ. Επιτροπάκη:

Μέσα στις τραγελαφικές συνθήκες που ζούμε, με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται στο ικρίωμα δεν είναι καθόλου απίθανο όλο αυτό το φαινόμενο να έχει να κάνει με την πολιτική περικοπών, στην κατανάλωση φαρμάκων εν προκειμένω.

Από το Σεπτέμβρη που το Ιατρείο των Κουρουνίων παραμένει κενό και υπολειτουργεί επικίνδυνα η ιατρική υποστήριξη της Αμανής, όλο και κάτι θα έχει γλυτώσει το κράτος σε  δαπάνη για φάρμακα. Αν η ίδια πολιτική ακολουθείται και σε άλλες κακοτράχαλες περιοχές που είναι πολύ πιθανό, αντιλαμβάνεστε τι χρήμα κερδίζει το κράτος….

«Μάης γρίλλης, γοργά το θέρος»,  που λένε στη δύσμοιρη  περιοχή μας, αφού όπως είπε ο κ.Επιτροπάκης , τώρα που έγινε πάλι υποχρεωτικό το αγροτικό, το αργότερο Μάιο με Ιούνιο τα Κουρούνια θα έχουν μόνιμο γιατρό. Μέχρι τότε θα εξυπηρετούνται μία φορά την εβδομάδα από γιατρό της Βολισσού. Τι θα γίνει με τους ασθενείς στα Νενητούρια, Αγιο Γαλας και λοιπά γύρω χωριά; Ο κ. Επιτροπάκης δεν είχε απάντηση.

Ο κλήρος μάλλον πέφτει και πάλι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η παρουσία των οποίων στην Αμανή είναι αναγκαία. Μάλιστα όπως με πληροφόρησε ο υπεύθυνος του προγράμματος Μιχάλης Κοντούδης το αυτοκίνητο που μετακινούνται οι  εργαζόμενες στο πρόγραμμα είναι στη διάθεση του νοσοκομείου και για τη μετακίνηση του αγροτικού ιατρού, από τη Βολισσό στα γύρω χωριά,  κάτι που έχει προταθεί επίσημα στο νοσοκομείο.

Τέλος, έχω χρέος  να μεταφέρω (χωρίς να σημαίνει ότι τα υιοθετώ, διότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα)  τα όσα μου είπαν σήμερα οι  συντοπίτες μου, αναφορικά με τα όσα κατήγγειλαν χθες με θυμό.

Δεν παίρνουν τίποτα πίσω από όλα όσα είπαν, απλά  δεν τα απηύθυναν στο στρατό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνώριζαν ότι η πρωτοβουλία ήταν δική του. Δεν τους ενημέρωσε κανείς γι αυτό και μόνο από το δικό μου χθεσινό δημοσίευμα το πληροφορήθηκαν και αισθάνθηκαν άσχημα  γιατί είναι φιλότιμοι. Γιατί έχουν γνωρίσει από κοντά τον Ταξίαρχο, τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, καθώς και εκείνος τιμά ιδιαίτερα το χωριό μας. 

Τα βέλη τους στρέφονταν  προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και προς τους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι οσονούπω θα σπεύσουν να ζητήσουν τη ψήφος τους. «Ας κοπιάσουν!!!!»

 

ΣΧΟΛΙΟ CHIOSNEWS.COM: Επειδή ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ το ανέφερε και στη συνέντευξη τύπου σχετικά με τη μεταφορά των γιατρών με όχημα του “Βοήθεια στο Σπίτι”, θεωρούμε αυτονόητο ότι καλύπτεται από την ασφάλεια η μεταφορά τρίτου προσώπου που δεν ανήκει στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και δεν θα έχει καμιά ευθύνη ο- η εργαζόμενος-η σε περίπτωση κάποιου προβλήματος.