Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για περιστατικό με τραυματισμούς μεταναστών στις Οινούσσες

ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για περιστατικό με τραυματισμούς μεταναστών στις Οινούσσες

7

 
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις Οινούσσες και συνεχίζει:

Τρεις άτυχοι μετανάστες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο της Χίου.  Τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών των δυνάμεων του Λιμενικού με δουλεμπόρους που εντοπίστηκαν ανοικτά των Οινουσσών και τους μετέφεραν. Το περιστατικό αυτό φέρνει και πάλι στο επίκεντρο τη θέση του ΚΚΕ όπως διατυπώθηκε με ανακοίνωση της ΤΕ Χίου στις 9/3/2013.

Αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσα σε χιλιάδες που περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας μία βάρκα να τους φέρει στην Ελλάδα με κάθε κόστος, δεν προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας από χόμπι.

Οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων στη Χίο, που στηρίζουν την συγκυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σιγοντάρουν την πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική που διώχνει τους μετανάστες από τις πατρίδες τους μέσω αναταραχών και πολέμων ενώ ταυτόχρονα τους χρησιμοποιεί άλλοτε σαν φθηνό εργατικό δυναμικό και άλλοτε τους διώκει εξοντώνοντάς τους.

 

Η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, σήμερα στην Ουκρανία με την παρέμβαση ΕΕ-Αμερικής. Στις επεμβάσεις αυτές συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρεμβαίνουν στις εξελίξεις με στόχο τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας. Εκτός των άλλων καταστροφικών επιπτώσεων για τους λαούς, οι πολεμικές επεμβάσεις προκάλεσαν τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν κ.α., που προκαλούν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη, χωρίς να κάνει βήματα για την κατοχύρωση της ΑΟΖ σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προς όφελος εγχώριων και διεθνών ομίλων, γεγονός που εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών αξόνων με υπαρκτό το ενδεχόμενο εμπλοκής σε πόλεμο.

Όσοι μετανάστες καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας γίνονται θύματα του κεφαλαίου που θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους, ενώ χρησιμοποιούνται από τα κόμματα του κεφαλαίου ως πολιορκητικός κριός για να γκρεμίσουν τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η εργατική τάξη, να τη διασπούν και να αυξάνουν την καταστολή.

 

Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Κατάργηση όλων των παραβόλων. Ίσα δικαιώματα και αμοιβή σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς διακρίσεις. Κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.
 • Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν.
 • Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
 • Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
 • Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
 • Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ που επιθυμούν.
 • Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.
 • Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
 • Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.).
 • Άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χίος 7/3/2014