Αρχική Απόψεις Aρθρα Αριστείδης Ζαννίκος: προς Χιώτες… αναστενάρηδες

Αριστείδης Ζαννίκος: προς Χιώτες… αναστενάρηδες

11

 ΠΡΟΣ ΧΙΩΤΕΣ “ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ”

                                                                           του Αριστείδη Ζαννίκου

Τα “αναστενάρια”, ως γνωστόν, είναι παραδοσιακό έθιμο που τελείται κάθε χρόνο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αρχίζουν στις 21 Μαΐου (εορτή των Αγίων Κων/νου και Ελένης) και κρατούν τρεις μέρες. Περιλαμβάνουν χορούς, τσιμπούσια, ζωοθυσίες και βέβαια πυροβασία, δηλαδή βάδισμα με γυμνά πόδια πάνω σε στρώμα από πυρακτωμένα κάρβουνα!!

Εξυπακούεται ότι, όσοι το τολμούν, είναι μυημένοι, ονομάζονται “αναστενάρηδες” και, κατά τη διάρκεια της πυροβασίας, ευρίσκονται σε έκσταση, στα χέρια τους δε κρατούν το λεγόμενο “αναστενάρι”, ήτοι ένα εικόνισμα ή το Ευαγγέλιο.

Παρακολουθώντας τα δρώμενα, που σχετίζονται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φαντάζομαι ως αναστενάρηδες (που θα χορέψουν ξυπόλητοι στην καρβουνωσιά) όσους και όσες αποτολμούν να εκτεθούν στην βάσανο της εκλογικής διαδικασίας και να τεθούν υπό την κρίση του Εκλογικού Σώματος. Προφανώς, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι, έχουν αντιληφθεί πλήρως την ιδιομορφία και τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τούτα τα δύσκολα χρόνια τα οποία σε τίποτα δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα των “παχέων αγελάδων”.

Η οικονομική κρίση και η ουσιαστική κρατική χρεοκοπία, από τη μια έχουν αυξήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών κι’ από την άλλη έχουν μειώσει δραματικά τους οικονομικούς πόρους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πέραν αυτού, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις δημοτικών υπαλλήλων, οι απολύσεις και η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού αλλά και οι δυσκολίες που προκαλεί ο τεράστιος ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Χίου, δεν επιτρέπουν την παροχή καθημερινά ομοιόμορφων, ποιοτικών και φθηνών υπηρεσιών σε όλους τους δημότες.

Οι Δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες, ιδίως οι νησιωτικές, φαντάζουν πλέον ως “στρώματα πυρακτωμένων κάρβουνων” επί των οποίων πρέπει να πορευθούν και να “χορέψουν” οι νέοι αιρετοί όχι μόνο για λίγα λεπτά της ώρας, αλλά επί πέντε ολόκληρα χρόνια.

Προσωπικά εκφράζω δημόσια τον θαυμασμό μου σε όσους και όσες τολμούν σήμερα τούτη την ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη “πολιτική πυροβασία” είτε κάποιοι έχουν λάβει το βάπτισμα του πυρός προ πολλών ετών είτε άλλοι ρίχνονται στη φωτιά φέτος ως “πρωτάρηδες” άρα “αγνοί και αμύητοι”.

Ειδικά η νέα γενιά υποψηφίων, στα δικά μου τουλάχιστον μάτια, δείχνει να διαθέτει όχι μόνο προσόντα μόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και μια αξιοθαύμαστη τόλμη και ένα, πολλά υποσχόμενο, “τσαγανό”.

Θέλω βέβαια να πιστεύω ότι, τόσο οι παλαιοί της Αυτοδιοίκησης όσο και οι νέοι, δεν τολμούν την αναμέτρηση έχοντας “άγνοια κινδύνου” και έλλειψη επαφής με τη σκληρή πραγματικότητα. Ήδη θα έχουν αντιληφθεί-παλαιοί και νέοι-ότι οι δυσκολίες προ και μετά εκλογών θα είναι μεγάλες, η δε κριτική που θα τους ασκηθεί αυστηρή, ανελέητη, ενίοτε έως και άδικη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι. Μπορεί να είναι τα ίδια πρόσωπα που εσχάτως από τη μια λοιδορούν και κατακεραυνώνουν τους παλαιούς αιρετούς κι’ από την άλλη διαβλέπουν “σκοπιμότητες”, “ιδιοτελή συμφέροντα” και “νέα τζάκια” πίσω από κάθε νέα υποψηφιότητα. Επιδίδονται σε χλευασμούς, σε ειρωνίες, σε διαπόμπευση και καχύποπτη κριτική, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέρουν τί θέλουν. Απλώς, βγάζοντας τα αρρωστημένα εσώψυχά τους, ρίχνουν αδιακρίτως λάσπη και χολή, αποδεικνύοντας κομπλεξικό χαρακτήρα και μοχθηρά αισθήματα. Οχυρώνονται πίσω από τον φερετζέ της ανωνυμίας και, μέσω διαδικτύου, πυροβολούν εκ του ασφαλούς τους πάντες.

Μ’ αυτούς και την κακόπιστη κριτική τους, ας μην ασχοληθούν οι υποψήφιοι. Ας αξιοποιήσουν τον λίγο χρόνο που μένει μέχρι τα μέσα Μαΐου προκειμένου να επικοινωνήσουν απλά και κατανοητά τον λόγο και τα πιστεύω τους προς το τοπικό εκλογικό Σώμα. Να μας πουν συγκεκριμένα και αναλυτικά και όχι γενικόλογα, πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα πολλά και οξυμένα ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Τί θα πράξουν για να βελτιώσουν την εικόνα όλης της Χίου καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών αυτής. Τί έχουν κατά νου και τί προτίθενται να πράξουν για παροχή ποιοτικών και παράλληλα ΦΘΗΝΩΝ δημοτικών υπηρεσιών.

Τί προβλέπει το πρόγραμμά τους για την παιδεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.

Πώς βλέπουν την βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Γι’ αυτά και πάρα πολλά άλλα πρέπει να μας μιλήσουν χωρίς να επικεντρωθούν σε ανούσιες κόντρες μεταξύ τους και σε ανόητες κοκορομαχίες.

Σε κάθε περίπτωση, ας έχουν κατά νου ότι ως “αναστενάρηδες”, κατέρχονται στον εκλογικό στίβο. Άρα, όσο είναι πιθανό κάποιοι να “καούν”, στα “αναμένα κάρβουνα”, άλλο τόσο κινδυνεύουν άλλοι να “μουτζουρωθούν” από σβηστά……

Το χειροκρότημα και την επιβράβευση θα λάβουν τελικά οι τολμηροί που, με πίστη και όραμα, θα περπατήσουν “ξυπόλητοι πάνω στα κάρβουνα” χωρίς να δειλιάσουν. Καλό κουράγιο, καλή τύχη, αναστενάρηδες της Χίου.

 

Χίος, 7-3-2014