Αρχική Απόψεις Aρθρα Ευγενία Κώτη: για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Ευγενία Κώτη: για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

7

 
Κρείττον το σιγάν. Καλύτερα σωπάστε για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας όλοι εσείς που κυβερνήσατε τις τελευταίες δεκαετίες, υπέρμαχοι του ευρωμονόδρομου και παρελαύνετε τώρα στα κανάλια διαλαλώντας την “πραμάτεια” σας περιχαρής για το “πρωτογενές πλεόνασμα” .

Σωπάστε όλοι εσείς που είχατε κάνει “σημαία” την ποσόστωση των γυναικών ωσάν να εξαρτάται η πολιτική θέση από το φύλο.Καλλιεργούσατε τη ψευδαίσθηση ότι όσο περισσότερες γυναίκες τόσο πιό φιλολαική πολιτική… Το πόσο ορθή ήταν αυτή η αντίληψη αποδεικνύεται από τις βουλευτίνες της Χρυσής Αυγής αλλά και  από τη θέση που παίρνουν γυναίκες άλλων κομμάτων σε άλλα όργανα, περιφέρειες, δήμους και φυσικά στα σωματεία.
Νομίζετε ότι ξεχάσαμε ότι τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που μας υποχρεώνουν να εργαζόμαστε μέχρι τον θάνατο , τη μερική απασχόληση που τάχα θα βοηθούσε τη  γυναίκα να συνδυάσει την εργασία με την οικογένεια και σήμερα η κυρίαρχη εργασιακή σχέση που δίνει στις νέες εργαζόμενες μισθούς λίγο πάνω από τα 200 ευρώ, ψηφίστηκαν και από γυναίκες που ανήκαν στα κόμματα που εναλλάχθηκαν στην εξουσία. Ή μήπως οι βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντιτάχθηκαν στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που οδήγησε στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών και υποχρέωσε τις εμποροϋπαλλήλους αλλά και τις αυτοαπασχολούμενες στο να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ή σε οποιοδήποτε αντιλαϊκό μέτρο;  Τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρο και την κυριακάτικη αργία στο όνομα της “ανάπτυξης της χώρας” ενώ όλοι βιώνουμε την έλλειψη χρημάτων και όχι χρόνου.. Τη μοναδική μέρα που είχε η εργαζομένη γυναίκα και μάνα να αφιερώσει στο σπίτι και τα παιδιά της.
 Τι μπορούν να πουν όσοι ψήφισαν τα μνημόνια, τη μείωση του κατώτερο μισθού διαμορφώνοντας τη γενιά των  500 και 300 ευρώ, μισθοί απαγορευτικοί για τα νέα παιδιά για να κάνουν οικογένεια.. Αυτοί που  πέταξαν στον Καιάδα της ανεργίας 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους στην πλειοψηφία τους γυναίκες .     Σωπάστε για να ακούσετε την εργάτρια στο εργοστάσιο, την εμπορουπάλληλο, την εργαζόμενη στα σούπερ μάρκετ που συγκρούστηκε με την εργοδοσία, ύψωσε το ανάστημά της διεκδίκησε τα δεδουλευμένα  της-ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι- κυρίως όμως αρνήθηκε ,να υπογράψει ατομική σύμβαση παρά τις πιέσεις που θα την οδηγούσαν σε 
μείωση δικαιωμάτων και μισθού. Πράγματι είναι ενοχλητική για σας η φωνή της αγρότισσας που είναι στο δρόμο, της νοσηλεύτριας και της γιατρού που καταγγέλλουν τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των εκπαιδευτικών, των σχολικών τροχονόμων, των καθαριστριών. Γυναίκες “σμιλεμένες” από το καθημερινό μόχθο, το διάβασμα των παιδιών το απόγευμα, την ανέχεια, την ανασφάλεια για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της. Αυτό είναι το πραγματικό “ποτάμι της οργής” που όταν ενωθεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους ΕΒΕ, μπορεί να συμπαρασύρει τα δεσμά και τους δεσμώτες.
  Όταν η εργαζόμενη, η άνεργη, η νέα, η συνταξιούχα συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και αρνηθεί την αποχαύνωση  που της προσφέρουν αφειδώς τα ΜΜΕ, με τούρκικες και ελληνικές ανοησίες, την προβολή του απόλυτου κενού, όταν συνειδητοποιήσει ότι τα συσσίτια και η φιλανθρωπία δεν μπορεί να είναι η μοίρα της, τότε έχουμε ελπίδα. 
Όταν συνειδητοποιήσει ότι σε μια εποχή που καταλύονται δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν  με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες, δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των συνταγών που φτιάχνει. Φανταστείτε μετά από χρόνια να μας ρωτήσουν τα παιδιά μας “Τί έκανες μαμά όταν σαρώνονταν οι μισθοί, η σύνταξη, η υγεία, η παιδεία όταν έδιναν επίδομα τοκετού στις γυναίκες που γεννούσαν στο σπίτι;” εμείς τι θα πούμε;” Βλέπαμε τις εκπομπές life style, τα τούρκικα σήριαλ και λαχταριστές συνταγές την ώρα που ο κόσμος πεινάει”
 Σε αντίθεση με την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται από τα ΜΜΕ ότι πρέπει να γίνουμε “μπάρμπι”, ότι άξιες προβολής είναι μόνο οι δίμετρες γυναίκες με τα δωδεκάποντα τακούνια, το αψεγάδιαστο πρόσωπο και το τέλειο σώμα υπάρχει  η γυναίκα του μόχθου, με τις ρυτίδες και τα παραπανίσια κιλά δεν έχει θέση σε αυτό τον γυάλινο, ψεύτικο κόσμο των media. Θέλουν μια γυναίκα που θα ασχολείται με εκπομπές που όλοι οι συντελεστές είναι μέσα στην τρελλή χαρά, όταν έξω στον πραγματικό κόσμο η φτώχεια, η ανεργία και η κατάθλιψη επεκτείνεται μαζί με την απόγνωση και την απελπισία.
 Όχι εμείς δεν ψάχνουμε τρόπο να ξεχαστούμε. Αυτομορφωνόμαστε, διευρύνουμε τη σκέψη και τους ορίζοντές μας και δεν επιτρέπουμε πια σε κανένα να μας παραμυθιάζει με “ανάπτυξη” και “επενδυτές” που θα μας φέρουν δις στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και μισθούς 500 ευρώ σε μας.
   Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να γίνουμε δύναμη αντίστασης και ανατροπής. Να πιστέψουμε ότι έχουμε  τη δυνατότητα και την υποχρέωση να μπούμε μπροστά στους κοινωνικούς και  ταξικούς αγώνες με τη συμμετοχή μας στο σωματείο, το σύλλογο γονέων κλπ διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Για να μη χρειαστεί να πάνε στην Αυστραλία ή το Ντουμπάι για να βρουν δουλειά. ..
  Για μας κάθε μέρα είναι 8η Μάρτη, ημέρα αγώνων. Μας οδηγεί μια φωνή που έρχεται από το μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σε ένα αισιόδοξο μέλλον. 
Είναι η φωνή της υφάντρας και της ράφτρας της Ν. Υ του 1857
Είναι η φωνή της μεγάλης επαναστάτριας του εργατικού κινήματος, της Κλάρας Τσέτκιν
Είναι η φωνή των 60 εργατριών του υφαντουργείου “Ρετσίνα” που έκαναν το 1892 την πρώτη γυναικεία απεργία στην Ελλάδα
Είναι η ματωμένη φωνή των καπνεργατριών του 1924, του 1926, του 1927, του 1936. 
Τώρα είναι η σκυτάλη πέρασε στα δικά μας χέρια. Τώρα πρέπει να ακουστεί η δική μας φωνή…


                                                                                                                                Ευγενία Κώτη
                                                                                                                   Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χίου