Αρχική Νέα Τοπικά Επίσκεψη Αγλαΐας Κυρίτση και Αγνής Καλογερή στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

Επίσκεψη Αγλαΐας Κυρίτση και Αγνής Καλογερή στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

8

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Μετά την επίσκεψη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μυτιλήνης Ζερδελή Γιάννη και της υποψήφιας δημάρχου Χίου Ερμιόνης Φρεζούλη (Χιακή Συμπολιτεία), τα γραφεία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου επισκέφτηκαν την Τετάρτη 5 Μαρτίου, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου Καλογερή Αγνή και η υποψήφια περιφερειάρχης περιφερείας Βορείου Αιγαίου Κυρίτση Αγλαϊα, συνοδευόμενες από τη Βάσω Καλογερά, Φραγκίσκο Σέργη και Γιώργο Παυλιδάκη.

Τόσο η κυρία Καλογερή όσο και η κυρία Κυρίτση, με ενδιαφέρον ζήτησαν και ενημερώθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου για τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ, όσο και για τα δυσχερή ζητήματα που απασχολούν το φορέα και το θεσμό γενικότερα, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις και λύσεις για την άμεση αποκατάσταση και εύρυθμη λειτουργία του νομικού προσώπου: «ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου».

Ο Γιάννης Ζαφείρης στάθηκε στο ζήτημα των μη τακτοποιημένων έως τώρα υποχρεώσεων του Δήμου Χίου, όπως τη μη παραχώρηση αίθουσας αποκλειστικής χρήσης από το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α., γεγονός που αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δήμου Χίου και που καθιστά αδύνατη την παρουσίαση του παραγομένου έργου του. Παράλληλα ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε και στις ελλιπείς ή και καθυστερημένες επιχορηγήσεις, τόσο από τη Δημοτική Αρχή Χίου, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ως προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε και στην έως τώρα μη στήριξη προς το θεσμό εκ μέρους του νυν Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή Νάσου, χρεώνοντάς του μάλιστα την αδυναμία της παρουσίας του ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -παρά τις αλλεπάλληλες προσωπικές του εκκλήσεις προς Αντιπεριφερειάρχη Χίου και Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου-, δε δείχνει διατεθειμένη να συνδράμει οικονομικά, παρόλο που πλέον αποτελεί βασικό εταίρο στην προγραμματική σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. Κάτι που δε συμβαίνει βεβαίως σε άλλα Περιφερειακά Θέατρα.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σχετικά πρόσφατα εγκρίθηκε ποσό ύψους 30.000 ευρώ από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου το ΔΗΠΕΘΕ να επισκεφθεί απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου μέσα στο χειμώνα, ωστόσο το ποσό αυτό για άγνωστους λόγους δε δίδεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο σύνολό του, οδηγώντας στην ουσία το ΔΗΠΕΘΕ εκτός προγράμματος.

Οι κυρίες Κυρίτση και Καλογερή, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν το θεσμό, συμφώνησαν να εξετάσουν όλα τα ζητήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ σε συνεργασία με τον κύριο Ζερδελή προτάθηκε να κατατεθεί ερώτημα στη βουλή που θα αφορά το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας.