Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Το στέγαστρο, η (μη) απάντηση και μερικά πράγματα που πρέπει...

Χιακή Συμπολιτεία: Το στέγαστρο, η (μη) απάντηση και μερικά πράγματα που πρέπει να ειπωθούν για το λιμάνι

13

 
Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η σπουδή του νυν δημάρχου Χίου να απαντήσει άμεσα στο σχόλιό μας για την ταλαιπωρία των τούρκων επισκεπτών στο Τελωνείο κατά την άφιξή τους για το καρναβαλικό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.  Ευχάριστη κυρίως επειδή αποτελεί ευκαιρία να ανοίξουμε ζητήματα χαρακτηριστικά του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής.

 Στην απάντησή του, ο δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μας πληροφορεί πως η κατασκευή  του αναγκαίου στέγαστρου «προσέκρουσε στις αδειοδοτήσεις, δεδομένου ότι το κτίριο της Αίθουσας Επιβατών Εξωτερικού στερείται νομιμοποίησης». 
Μια απλή αναζήτηση στην Πολεοδομία του δήμου Χίου, ωστόσο, θα ήταν αρκετή για να πληροφορηθεί πως το κτίριο αυτό
έχει ανεγερθεί δυνάμει της 167/1997 οικοδομικής αδείας και άρα δεν στερείται νομιμοποίησης – εκτός αν ο Δήμαρχος δεν είναι ακριβής στη διατύπωσή του.

 Σε κάθε περίπτωση,  σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4178, γνωστού κι ως νόμου περί αυθαιρέτων, που αφορά ειδικές περιπτώσεις αυθαιρέτων δημοσίου ενδιαφέροντος, υπάγονται στις διατάξεις του (δηλαδή ρυθμίζονται), λιμενικές εγκαταστάσεις παντός είδους και κτίρια εντός χερσαίας ζώνης λιμένα που ανήκουν σε δημόσια αρχή. Με απλά λόγια, ακόμα και τυχόν αυθαιρεσίες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν εάν πραγματικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν να δώσει μια κάποια λύση στο πρόβλημα.



«Μπαλώνει τρύπες», αντί να υφαίνει σχέδιο

 Κι εδώ είναι το πραγματικό ζήτημα με την πολιτική της παρούσας δημοτικής αρχής:  «Μπαλώνει τρύπες», αντί να υφαίνει σχέδιο. Μαντάρει, αντί να δημιουργεί. Δεν κοιτάει συνολικά, με όραμα, αλλά στείρα τρέχει να «διαχειριστεί» προβλήματα.



 
Εξηγούμαστε: Οι εγκαταστάσεις του τελωνείου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού, για το οποίο λείπει ούτως ή άλλως ο στρατηγικός σχεδιασμός: το πλάνο για το πού κάνουμε τι.  Oι λειτουργίες που εξυπηρετούνται στον χώρο αυτό πρέπει να επανακαθοριστούν. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπλασης ή διαμόρφωσης μιας υποπεριοχής του λιμανιού, πρέπει να συνδέεται με τις επιδιώξεις για την ευρύτερη ζώνη του λιμένα. Λείπει η στρατηγική μελέτη ανάπτυξης λιμένα.

 Κάνουμε την πρόταση λοιπόν: Ας προκηρυχθεί ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αποκατάσταση των υπαρχόντων κτιρίων, με προτάσεις επανάχρησής τους (χώροι υποδοχής, πληροφόρησης, καταστήματα duty free;), για τη μελέτη του φωτισμού, του εξοπλισμού, της σύνδεσης με την ευρύτερη περιοχή. Ας αφήσουμε τη δημιουργικότητα νέων και δημιουργικών αρχιτεκτόνων να εκφραστεί, ας ρωτηθεί παράλληλα η κοινωνία  και στη συνισταμένη ας σχεδιάσουμε σε νέο καμβά για το λιμάνι της πληγωμένης μας πόλης.

 Η σημειακή τοποθέτηση ενός στεγάστρου, μίας ζαρντινιέρας ή ενός φωτιστικού – για τις οποίες μας καλεί να πάρουμε θέση ο δήμαρχος Χίου – δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι συνολικό και απαιτεί καθοριστικές λύσεις, οι οποίες εν τέλει θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλάνο για το ποιες χρήσεις και υποδομές πρέπει να αποκτήσει ευρύτερα το λιμάνι της Χίου.

 Στο… βάθος, βέβαια, στην άλλη άκρη του λιμανιού, το νότιο τμήμα του έχει δεσμευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία εκχώρησης που ολοκληρώνεται άμεσα, το σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε αυτό το τμήμα του λιμανιού, η παραχώρηση του για περισσότερο από 40 χρόνια, εκτός εθνικού ή τοπικού ελέγχου, για τον δήμαρχο δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Η δημοτική αρχή σιωπά, αλλά η κοινωνία της Χίου πρέπει να σταθεί απέναντι και να διεκδικήσει την κοινή της περιουσία απέναντι στις ορέξεις οποιουδήποτε «καλών προθέσεων» επενδυτή. Θα είμαστε μαζί της.

 Χιακή Συμπολιτεία, 8/3/2014

Διαφήμιση