Αρχική Πολιτισμός “Νερομπογιά” από το ΔΗΠΕΘΕ μόνο για 2 μέρες, λόγω ανυπαρξίας θεατρικής σκηνής!

“Νερομπογιά” από το ΔΗΠΕΘΕ μόνο για 2 μέρες, λόγω ανυπαρξίας θεατρικής σκηνής!

44

 Δύο παραστάσεις και τέλος; Ο λόγος  για την τελευταία δουλειά του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, τη «Νερομπογιά» που σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παυλιδάκη παρουσιάζεται από την κεντρική σκηνή του Περιφερειακού μας Θεάτρου στην πρώτη παραγωγή της χρονιάς, αυτό το Σαββατοκύριακο 915& 16 Μαρτίου) στο ΟΜΗΡΕΙΟ με πρωταγωνιστές τους Περικλή Κασσανδρινό και Γιάννη Ζαφείρη.

Το θεατρικό έργο είναι γραμμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Γιάννη Ζαφείρη, που όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που συναισθηματικά αγγίζει το θέατρο του παραλόγου.

Παρουσιάσει μια σχέση παρεξηγημένη, αυτή της φιλίας δύο αντρών που μπορεί να κλονίζεται αλλά εξελίσσεται. Κεντρικό κλειδί της υπόθεσης είναι και η κόρη του ενός εκ των δύο φίλων, που μπορεί να μην παρουσιάζεται στη σκηνή όμως η ύπαρξή της φαίνεται πως δίνει ώθηση στην υπόθεση του έργου. Και χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη μνεία σε αυτό, διότι το κοριτσάκι που φαίνεται στην αφίσα, η μικρή Μαργαρίτα Μπελόκα, συμμετέχει μόνο στη φωτογράφηση.

Οι συντελεστές του έργου δεν θέλησαν να δώσουν κάποια άλλα στοιχεία για το έργο, αφήνοντας το θεατή να τα ανακαλύψει, ενώ σημειώθηκε πως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Παυλιδάκης σημείωσε ότι «δραματουργικά έχει μια αριστοφανική δομή και βαδλιζει στο δρόμο των ανθρώπινων σχέσεων». Εξήρε δε τη συνεργασία που είχε με τους δύο ηθοποιούς, όπως και με τους υπόλοιπους συντελεστές του έργου.

Με τη σειρά του  ο Περικλής Κασσανδρινός  τόνισε τις «ψυχοσυναισθηματικές διακυμάνσεις σε αυτές τις ανθρώπινες σχέσεις που συμβαίνουν πάντα».ΔΗΠΕΘΕ προτείνει για Θεατρική Σκηνή
Και ενώ η διοίκηση του ΟΜΗΡΕΙΟΥ προφανώς δεν θεωρεί ότι οι θεατρικές παραστάσεις, εδικά από το ΔΗΠΕΘΕ, πρέπει να έχουν περισσότερες ημέρες παρουσίασης αλλά πρέπει να δίνεται η σκηνή και για όποιες άλλες εκδηλώσεις ο Δήμος Χίου με όλες τις Δημοτικές Αρχές που διοικούν στα 16 χρόνια ζωής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου δεν έχει καταφέρει να βρει μόνιμη Θεατρκή Σκηνή.
Καλώντας όλους τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν το Δήμο στις προσεχείς εκλογές να πάρουν θέση, ο Γιάννης Ζαφείρης σημείωσε ότι έχουν προτείνει χώρο για τη δημιουργία σκηνής του Θεάτρου (του μοναδικού Περιφερειακού θεάτρου που δεν διαθέτει ακόμα) στο χώρο του παλιού συνεργείου του Δήμου.
Πρόκειται για τον ανακαινισμένο χώρο πίσω από την οδό Δημοκρατίας, που αυτή την περίοδο φαίντεται να “παρκάρονται” τα καροτσάκια καθαριότητας.
Σαν εναλλακτικούς χώρους ο Γ. Ζαφείρης ανέφερε και το παλιό παζάρι, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χώρος συμπεριλαμβανομένων και των γύρω δημοτικών χώρων. Εκεί βέβαια εδώ και χρόνια συζητείται η δημιουργία υπόγειου parking και μάλιστα μέσα από σύμπραξη με ιδιώτες (τα γνωστά… ΣΔΙΤ) χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάτι.

Αφαντη και η Περιφέρεια
Δεν φτάνει η ανυπαρξία Σκηνής, το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει και στα νησιά.
Πριν από 2 περίπου χρόνια ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ το θεωρούσε σχεδόν δεδομένο ότι μετά τις επαφές που ήταν σε εξέλιξη θα υπήρχε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. 
Ομως ενώ αρχικά διεκδικούσε το ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 30.000 ΕΥΡΩ, αυτή έπεσε στο δεκαχίλιαρο για να μην δοθεί τίποτα και χωρίς καμιά εξήγηση από τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Περιφερειακού Θεάτρου.
Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με ευχαριστίες τόσο στους εργαζόμενους του ΔΗΠΕΘΕ που πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό της, όσο και στους εργαζόμενους του ΟΜΗΡΕΙΟΥ για τη βοήθεια που έδωσαν ώστε να προετοιμαστούν όλα για τις δύο παραστάσεις της «Νερομπογιάς».