Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Χίου: Σάββατο 22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού. ...

Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Χίου: Σάββατο 22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Στη Χίο δεν έχουμε κανένα λόγο για να γιορτάσουμε

17

Η Πολιτική κίνηση Οικολόγων Χίου έχει δείξει επανειλημμένα την ανησυχία της για την ανεπαρκή παρεχόμενη ποιότητα νερού ύδρευσης και την ελάχιστη οργάνωση στο νερό άρδευσης. Μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσα έργα που έχουν κοστίσει ένα σωρό χρήματα το τελικό αποτέλεσμα είναι το νερό από την βρύση να μην είναι πόσιμο. Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει, επαρκής σχεδιασμός, συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και τελικός στόχος.

Επίσημα το νερό στην πόλη της Χίου δεν πίνεται λόγω μεγάλης συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση, ενώ για τα υπόλοιπο μέρος του νησιού δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Το νησί είναι εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις των αφαλατώσεων που όταν πάψουν αναγκαστικά θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Διαχειριστικό σχέδιο για την σωστή χρήση των υδάτων δεν υπάρχει, οπότε ούτε οι προτεραιότητες μπορούν να αξιολογηθούν, ούτε τα εργαλεία εφαρμογής τους και η απαραίτητη οργάνωση και τα αντίστοιχα δίκτυα να δρομολογηθούν. Παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε περιφερειακό διαχειριστικό σχέδιο για το υδάτινο διαμέρισμα των νησιών του βορείου Αιγαίου που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα προτεινόμενων λύσεων μεγάλης κλίμακας.

Αντίστοιχης σοβαρότητας μάλιστα αποτελεί και η διαχείριση των νερών άρδευσης που υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Γεωργίας, που αφορά και το μεγαλύτερο ποσοστό των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού μας. Η ηλεκτρονική πινακοποίηση των αδειοδοτήσεων για γεωτρήσεις και ο τακτός ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος των αντλούμενων ποσοτήτων αποτελεί τα πρώτα βήματα για την έναρξη άσκησης μίας οποιασδήποτε στοιχειώδους διαχείρισης.

Σε αυτά τα πλαίσια καλούμαστε όλοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την ποιότητα του νερού που θέλουμε με τρόπο διαφανή και συγκεκριμένο και όχι με όρους εργολαβιών και προτάσεων προς χρηματοδότηση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χίου είχαν οργανώσει με επιτυχία μία ημερίδα για το νερό πριν από ενάμιση χρόνο και δεσμευόμαστε να βρούμε τους τρόπους, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους, να το επαναλάβουμε. Ζητούμενο είναι βέβαια να αναζητηθούν και οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, για την σημερινή άθλια κατάσταση της διαχείρισης των υδάτων του νησιού μας.

Η αδράνεια των αρμόδιων φορέων και η κακοδιαχείριση οδηγεί σε κακή ποιότητα παρεχόμενου νερού, παραβατικότητα, ελλιπέστατη καταγραφή και χρεώσεις αλλά και απουσία επαναχρησιμοποίησης /ανακύκλωσης. Το επόμενο στάδιο της υποβάθμισης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, για ύδρευση και για άρδευση, θα μπορούσε να είναι η πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Ήδη άλλοι Δήμοι σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν παραχωρήσει τοπικούς πόρους και δημοτική περιουσία στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – μια εταιρεία που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρουσιάζει ως αποτελέσματα τεράστια αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης (+156%) και οδεύει τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επίσης μετά την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, αλλά επιλογή της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού.

Η εγρήγορση και δράση ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υδατικών πόρων είναι ο μοναδικός τρόπος να δράσουμε αποτελεσματικά και συλλογικά.

ΠΚ Χίου των Οικολόγων Πράσινων,