Αρχική Νέα Τοπικά Οικολογικός Άνεμος για τα 30 χρόνια του Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οικολογικός Άνεμος για τα 30 χρόνια του Πανεπιστήμιο Αιγαίου

7

 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κλείνει σήμερα (20/3) 30 χρόνια. Η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιστορικά, έχει τις ρίζες της στα 1919, όταν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, προτείνει την ίδρυση νέου Πανεπιστημίου του Ιωνικού Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε με ΦΕΚ σαν σήμερα πριν 30 χρόνια και αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Από τους πρώτους δεκάδες φοιτητές που έφτασαν στη Χίο το Σεπτέμβριο του 1986, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει φτάσει σήμερα να έχει περίπου 14,000 φοιτητές στα 6 νησιά του Αιγαίου και περισσότερο από 700 άτομα προσωπικό.

 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εγχείρημα στο Αρχιπέλαγος τον περασμένο αιώνα, συμβάλλοντας στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των νησιών μας. Πέρα από την οικονομική τόνωση που έφερε στα νησιά μας το Πανεπιστήμιο μπόλιασε τον τόπο με νέα μυαλά και επιστημονική γνώση απαραίτητα για κάθε αναπτυξιακό βήμα. Στις δύσκολες στιγμές που περνάνε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, απαιτείται στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου από όλους. Απαιτούνται πρωτοβουλίες από την Περιφερειακή διοίκηση για την εκμετάλλευση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού, που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο και κοινές προσπάθειες έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να έχει πραγματικό και αυξημένο ρόλο στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, όπως για παράδειγμα η σχεδιαζόμενη εκτός κλίμακας επένδυση στις ανεμογεννήτριες.

 Μια τέτοια πρωτοβουλία στήριξης του Ιδρύματος πήραμε πρόσφατα ως Οικολογικός άνεμος για το στεγαστικό ζήτημα στη Χίο, χωρίς δυστυχώς η πρωτοβουλία μας να βρει ανταπόκριση από τη περιφερειακή αρχή. Αλλά εμείς θα επιμείνουμε καθώς για εμάς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ο φυσικός εταίρος του Πανεπιστημίου, με στόχο την όσμωση με τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα κοινά έργα, συνεργασίες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επʼ ωφελεία των κατοίκων των νησιών μας.

 Ευχόμαστε πολλά ακόμα παραγωγικά χρόνια για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου