Αρχική Νέα Τοπικά Γιάννης Σπιλάνης: επίσκεψη στη Σάμο του υποψήφιου περιφερειάρχη

Γιάννης Σπιλάνης: επίσκεψη στη Σάμο του υποψήφιου περιφερειάρχη

6

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το Πυθαγόρειο επισκέφτηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης. Μετά από σύντομη επίσκεψη στον οικισμό και συζήτηση με τους κατοίκους, συναντήθηκε στο δημοτικό μέγαρο με τον Αντιδήμαρχο κ. Μηλίγκο  και τους προέδρους Μυτιληνιών κ. Χ. Αμουργιανό , Χώρας κ. Ν. Γιαννακή και το μέλος του Τ. Σ. Πυθαγορείου κ. Σ. Μπαρούς.

 


Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έθεσαν σειρά θεμάτων με πρωτεύον το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για την όποια προσπάθεια  στη Σάμο, το αναπτυξιακό σε σχέση τόσο με τον τουρισμό όσο και με τον πρωτογενή τομέα, το πρόβλημα της ανεργίας, το χωροταξικό, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και άλλα.

 Ο Γ. Σπιλάνης ξεκίνησε την τοποθέτηση του υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε να ενημερωθεί για τα προβλήματα των νησιών και ειδικά της Σάμου, την οποία έχει πρωτοεπισκεφθεί το 1988, γιατί αποτελούν το αντικείμενο της επιστημονικής του ενασχόλησης και έχει τοποθετηθεί γι’ αυτά πολύ παλαιότερα. Αντίθετα, έρχεται για να πει στους πολίτες των νησιών, τις θέσεις του συνδυασμού του σχετικά  με το πως θα διαχειριστεί τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την Περιφέρεια, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και προτεραιοτήτων.

 Ο Γ. Σπιλάνης υπενθύμισε τις προσπάθειες του όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για να εφαρμοστούν οι νομικές δεσμεύσεις των αναδόχων των  αγόνων γραμμών, κυρίως σχετικά με την έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων και την τακτική υλοποίηση τους, την αναγκαιότητα ανασχεδιασμού του δικτύου ώστε να λαμβάνει υπόψη την εποχικότητα, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ακτοπλοΐα, ενώ κατέθεσε το υπόμνημα που είχε υποβάλει στο Υπουργείο ως βάση συζήτησης. Όλα τα παραπάνω είχαν απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα λύσεις.

 Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό πρόβλημα  ο Γ. Σπιλάνης υπενθύμισε ότι, έχει προχωρήσει με δική του πρωτοβουλία η νομοθέτηση της ρήτρας νησιωτικότητας και η επεξεργασία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2, που όμως δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα. Η αναπτυξιακή στρατηγική που είχε καταθέσει και θέτει σήμερα εκ νέου στην κρίση φορέων και πολιτών βασίζεται στο τρίπτυχο:

 – “Ποιοτικό Αιγαίο”, θεωρώντας την ποιότητα και τη σήμανση των προϊόντων ως το μοναδικό εργαλείο για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας για την τοπική παραγωγή κρασιού, μελιού, φάβας, λαδιού, ούζου κλπ.