Αρχική Νέα Τοπικά 3.500 οι επίσημοι άνεργοι ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ!

3.500 οι επίσημοι άνεργοι ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ!

13


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αποκαλυπτική για το ύψος της ανεργίας στο νησί, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Χίου στη συνάντηση που πραγματοποίησε με την αντιπροσωπεία της Χιακής Συμπολιτείας.
“Δυστυχώς το ποσοστό φαίνεται ότι έχει αγγίξει, αν όχι ξεπεράσει, το 25%, ενώ οι κάρτες εργασίας ανέρχονται σε 3.500, με μεγάλο ποσοστό των ανέργων να μην διαθέτει ή να μην είναι σε θέση να αποκτήσει. Το κλείσιμο καταστημάτων και ο περιορισμός του κύκλου εργασιών τους έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την αύξηση. Ταυτόχρονα, ο κλάδος των οικοδόμων δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, με την ανεργία να αγγίζει το 80%.

Πέραν του μεγάλου ποσοστού της ανεργίας, παρατηρείται τεράστια επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας και ένταση του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τη συρρίκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που επηρεάζουν κλάδους όπως εκείνον των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου ήδη έχει περιοριστεί η παραγωγή λόγω αδυναμίας καθημερινής διάθεσης των προϊόντων”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία που με την επικεφαλή της Ερμιόνη Φρεζούλη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΕΚΧ .
“Ο στρεβλός τρόπος λειτουργίας των μηχανισμών του Δήμου και οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης έργων και μελετών επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς δεν υφίσταται σαφές πλαίσιο και δεν αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης προκειμένου να ανακουφιστούν μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Επιπρόσθετα τονίστηκε ότι ο Δήμος ως αναθέτουσα αρχή θα όφειλε να ελέγχει τις συνθήκες εργασίας των αναδόχων των έργων που χρηματοδοτεί.   
Στα θετικά καταγράφεται η εύρυθμη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χίο, παρʼ ότι καλείται να καλύψει και τη Σάμο και τη Λέσβο, γεγονός που ουσιαστικά αφήνει τους εργαζόμενους σε αυτά τα δυο νησιά χωρίς καμιά σχετική προστασία.
Η Χιακή Συμπολιτεία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, με την επικεφαλής της παράταξης, Ερμιόνη Φρεζούλη, να δηλώνει: «Οργανώνουμε την επόμενη μέρα στο Δήμο της Χίου πέρα από παλαιοκομματικές και πελατειακές λογικές. Μαζί με την κοινωνία και τους πολίτες, θα αλλάξουμε το  τοπίο».”, καταλήγει η ανακοίνωση.