Αρχική Νέα Τοπικά «Ο δήμος στα χέρια των πολιτών» : Το Σάββατο στο Κάστρο η...

«Ο δήμος στα χέρια των πολιτών» : Το Σάββατο στο Κάστρο η 4η συζήτηση της Χιακής Συμπολιτείας

4

 «Ο δήμος στα χέρια των πολιτών» : Το Σάββατο στο Κάστρο η 4η συζήτηση της Χιακής Συμπολιτείας 

 
«Να γίνουμε συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, στο σχεδιασμό έργων και προτεραιοτήτων» : Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ερμιόνη Φρεζούλη καλεί πολίτες και φορείς να καταθέσουν ισότιμα τις απόψεις τους στις 6.30 το απόγευμα του Σάββατου 5 Απριλίου  στην Ηλιάστρα (πλ. Φρουρίου, Κάστρο)

 «Σπάμε τη λογική της ανάθεσης, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στο δήμο», τονίζει διαρκώς  η υποψήφια δήμαρχος Χίου Ερμιόνη Φρεζούλη και ένα δείγμα για το πώς μπορεί αυτό να γίνει θα αποτελέσει και η 4η ανοιχτή δημόσια συζήτηση που οργανώνει η Χιακή Συμπολιτεία το Σάββατο.  

 

 Όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα:

Η Χιακή Συμπολιτεία καλεί κατοίκους και φορείς σε ανοικτή δημόσια συζήτηση με θέμα τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στην λειτουργία του Δήμου, σε μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικασία διαβούλευσης όπου όλοι και όλες θα έχουν ισότιμα το λόγο.

Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ιδίως σε επίπεδο δήμου, δεν μπορεί να περιορίζεται στην ψηφοφορία κάθε 5 χρόνια.  Οι κάτοικοι κάθε τόπου πρέπει να είναι ουσιαστικά συμμέτοχοι στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, συμβάλλοντας με τις απόψεις τους στο πού πάνε τα χρήματα που οι ίδιοι καταβάλλουν. Παίρνουμε ως αφορμή τον μέχρι σήμερα τρόπο κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού:  δεν είναι ανάγκη να αποτελεί μια τεχνοκρατική πράξη που αφορά μόνο τους ειδικούς, ένα πολυσέλιδο βιβλίο με ακατανόητους κωδικούς. Αντιπροτείνουμε τον «Προϋπολογισμό των Πολιτών», όπου  κάθε γειτονιά και κάθε χωριό, μπορεί να προτείνει αιτιολογημένα ποιες δαπάνες έχουν προτεραιότητα, καθιστώντας τους πολίτες συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στη λήψη των αποφάσεων, στη χάραξη του κοινού μας μέλλοντος.