Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία- «Ένα πρόγραμμα με την κοινωνία, όχι για την κοινωνία (απολογισμός...

Χιακή Συμπολιτεία- «Ένα πρόγραμμα με την κοινωνία, όχι για την κοινωνία (απολογισμός συναντήσεων για το πρόγραμμα)

20

 20 μέρες, 7 Ανοιχτές Συζητήσεις: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης  με την κοινωνία που άνοιξε η Χιακή Συμπολιτεία

 
«Ένα πρόγραμμα με την κοινωνία, όχι για την κοινωνία»: η Ερμιόνη Φρεζούλη και η Χιακή Συμπολιτεία «έτρεξαν» ένα εντατικό πρόγραμμα άμεσης επαφής με τους δημότες, κάνοντας πράξη το σύνθημά τους. Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουν το οριστικό τους πρόγραμμα ενσωματώνοντας κρίσεις, κριτικές και προτάσεις που αποκόμισαν από την πρωτότυπη διαδικασία διαβούλευσης με εκατοντάδες πολίτες.

 Ένα κύκλο εποικοδομητικού διαλόγου έκλεισε το Σάββατοκύριακο η Χιακή Συμπολιτεία, με τις δυο ανοιχτές συζητήσεις για το Κυκλοφοριακό και τον Πολιτισμό που διοργάνωσε στη Χώρα.

 Το Σάββατο, με μεγάλη συμμετοχή, ιδίως των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματικών κλάδων,  πραγματοποιήθηκε στο καφενείο του Κήπου η ανοικτή συζήτηση για το κυκλοφοριακό. Παρόντες, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ, οδηγοί ταξοί και δάσκαλοι οδήγησης. Μετά τη σύντομη αρχική εισήγηση της Ερμιόνης Φρεζούλη,  ακολούθησε πλούσιος διάλογος  και κατάθεση προτάσεων για ένα ζήτημα κρίσιμο και πολυεπίπεδο, που απαιτεί ανοιχτόμυαλη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων. Η Χιακή Συμπολιτεία επισημαίνει πως «το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη δεν είναι άλυτο. Η εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπισή του αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης, που πρέπει να υπάρξει, αποφέροντας απτά οφέλη  στην καθημερινότητα όλων μας».

 Ο πολιτισμός απαιτεί συντονισμό

 
Το «στρογγυλό τραπέζι» για τον πολιτισμό στήθηκε στην πλατεία Βουνακίου το μεσημέρι της Κυριακής, με ομοτράπεζους ανθρώπους της πνευματικής και πολιτιστικής Χίου. Τη συζήτηση μετά την επικεφαλή της παράταξης, Ερμιόνη Φρεζούλη, άνοιξαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Ζαφείρης και η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Τσαρδάκα, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από όλους σχεδόν τους παρισταμένους.

 Οι κυριότερες επισημάνσεις αφορούσαν την ανάγκη κεντρικού συντονισμού των φορέων παραγωγής πολιτιστικού έργου, με συντονισμό των δραστηριοτήτων Ομηρείου – ΔΗΠΕΘΕ (που παραμένει χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και δική του στέγη) και Δήμου, με παράλληλη αξιοποίηση χώρων όπως η Παλιά Λαχαναγορά και εξασφάλιση χρηματοδότησης. Τονίστηκε ακόμα πως η πλούσια ιστορία του νησιού, η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών του, η στήριξη θεσμών που προωθούν τον πολιτισμό, μπορεί να πάει χέρι χέρι με την ανάπτυξη του σχετικού είδους τουρισμού, φτιάχνοντας μοχλό ανάπτυξης αλλά και βελτίωσης της ζωής όλων μας πάνω στο νησί.

 Ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων ως τη Μεγαλη Τετάρτη

 Με τις δύο αυτές συζητήσεις, η Χιακή Συμπολιτεία μπαίνει πλέον στη φάση της επεξεργασίας των συμπερασμάτων και των προτάσεων που αντλήθηκαν από τη διαδικασία διαβούλευσης. Η υποβολή σχολίων και προτάσεων μεσω της ιστοσελίδας http://xiakisimpoltia.gr θα είναι ανοιχτή ως την Μεγάλη Τετάρτη. Μια εβδομάδα μετά, στις 23/4 θα γίνει και η γενική συνέλευση της Χιακής Συμπολιτείας με την παρουσίαση των οριστικών θέσεων της παράταξης, που μπορεί να περηφανεύεται πως και αναλυτικό πρόγραμμα έχει και το έθεσε στη βάσανο της διαβούλευσης με τη χιακή κοινωνία. Το τόνιζε άλλωστε από την αρχή και η επικεφαλής της, Ερμιόνη Φρεζούλη, τονίζοντας πως «δεν φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα για την κοινωνία, αλλά μαζί με την κοινωνία».