Αρχική Νέα Τοπικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ: Κανένας εφησυχασμός για τις ανεμογεννήτριες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ: Κανένας εφησυχασμός για τις ανεμογεννήτριες

7


Τη Μεγάλη Τρίτη, εξετάζεται από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η αίτηση της Iberdrola-Ρόκας για τη γιγαντιαία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τοποθετηθεί. Με απόψεις, με ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις. Δε δεχόμαστε να εκχωρήσουμε τη γη μας, τα αρχαία μας, τα βουνά μας, τη θάλασσά μας, το μικροκλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα των νησιών μας στις κερδοσκοπικές ορέξεις των «επενδυτών». Δε θα επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή και η ερήμωση για μας και τα παιδιά μας. Απαιτούμε από το ΚΑΣ να μας σεβαστεί.

Είναι φανερό ότι η κοινοπραξία Iberdrola-Ρόκας δεν παραιτείται από τα σχέδιά της, παρά τη μη άμεση ένταξη μιας τέτοιας κλίμακας ηλεκτροπαραγωγής αλλά και  της διασύνδεσης των νησιών  στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ και την διαφαινόμενη  μη χρηματοδότησή τους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αντίθετα εξασφαλίζει με επιμέλεια τις αδειοδοτήσεις, οικοδομεί συστηματικά τους όρους που θα επιτρέψουν την καταστροφική επέλασή της στα νησιά του Β. Αιγαίου. Και όταν έρθει η ώρα θα βρει πρόθυμους αρωγούς στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΑΔΜΗΕ, την κυβέρνηση, και την ΕΕ.

Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, καμιά επανάπαυση, καμιά εμπιστοσύνη σε νομικούς και θεσμικούς δρόμους. Μόνο η μαζική, μαχητική παρουσία και διεκδίκηση των κατοίκων των νησιών μας μπορεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς για τη δικαίωσή μας. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε σε κυβερνήσεις, αυτοδιοικητικούς άρχοντες και «επενδυτές» το σεβασμό στη ζωή μας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ