Αρχική Απόψεις Aρθρα Aναμνήσεις και επίκληση ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ Του Γιώργη...

Aναμνήσεις και επίκληση ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ Του Γιώργη Μαρμαρινού

33

    
Πριν λίγες μέρες επισκέφτηκα, για δουλειά μου, στάνη σε ύψωμα εγγύς δυτικά στο φράγμα στης Κόρης το Γεφύρι. Κατάπληκτος είδα, σχεδόν κατά το μέσο της αθέατης- δυτικής- πλευράς του φράγματος να υψώνεται από τα θεμέλια κατακόρυφη λωρίδα ακάλυπτου πυκνού σιδερένιου οπλισμού, χωρίς σκυρόδεμα- μπετόν- μέχρι την κορυφή του.

   Αιφνιδιάστηκα. Σε πρόσφατη (Αύγουστος 2013) συγκέντρωση 40 περίπου παλιών μαθητών μου (απόφοιτοι 1968) στην καφετέρια του δημοτικού κήπου, ο τότε μαθητής μου κ. Στέλιος Βίος (μεγαλοεργολάβος σήμερα) ενώπιον των συμμαθητών μου παραπονέθηκε έντονα πως κάποτε τον είχα πιέσει στον πίνακα να εξαγάγει τον τύπο μιας μορφής σκουριάς σιδήρου, το υπεροξείδιο του σιδήρου, (Fe3O4). Toυ απάντησα ότι τον καιρό εκείνο έπρεπε να τον κρατήσω στον πίνακα ακόμα 5 λεπτά για να μη το ξεχάσει ποτέ, να μου πει και τις ιδιότητες του οξειδίου αυτού- σκουριάς.

   Και αυτό, γιατί η συγκεκριμένη σκουριά έχει ως αποτέλεσμα να αυτοκαταλύει- αυτοκαταστρέφει το σιδερένιο οπλισμό, όπως η γάγγραινα σταθερά θανατώνει τους ζωντανούς οργανισμούς. Κάτι που θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση της ακάλυπτης λωρίδας.

   Τότε ο κ. Βίος απάντησε εις επήκοον των συμμαθητών του ότι παρέδωσε το έργο και δεν έχει πια εκεί καμιά δουλειά…

   Όμως με αυτό που αντίκρισα από την αθέατη πλευρά στο φράγμα φρίττω με εκείνο που πρόκειται να συμβεί μελλοντικά. Το οξείδιο του σιδήρου που αναφέραμε τώρα μετατρέπει σταθερά τον σίδηρο σε αδύναμη σκουριά αχρηστεύοντας τον όλο οπλισμό του φράγματος.  

   Απευθύνω έκκληση στον αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Γανιάρη, στο δήμαρχο κ. Π. Λαμπρινούδη και σε όποιον άλλον είναι αρμόδιος και μπορεί να βοηθήσει «να επιταχυνθεί η επικάλυψη της συγκεκριμένης λωρίδας- στενής όπως οι διαβάσεις των πεζών στην πλατεία Βουνακίου- με αντίστοιχο σκυρόδεμα».

   Κλείνοντας απευθύνω μια ακόμα έκκληση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, τον οποίο παρακαλώ να ζητήσει με εγκύκλιό του τη συνδρομή του χριστεπώνυμου κοινού προκειμένου να ασκηθεί πίεση από τους πιστούς και τον ιερό κλήρο, προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση κάλυψη της λωρίδας. Να καταστεί δυνατή άμεσα η ολοκλήρωση του όλου έργου και στα επόμενα Θεοφάνεια να ευλογηθούν τα ύδατα του φράγματος  στης Κόρης το Γεφύρι. Να γίνουν πηγή ζωής για τη Χίο. Να πάψουν να ρέουν αδέσποτα, δια του Παρθένη, αγκαλιά στα λύματα προς το Κοντάρι.

Γεώργιος Μαρμαρινός

Δάσκαλος Φυσικής στα σχολεία της

δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου για μια γενιά