Αρχική Νέα Τοπικά Ανάσταση Κυρίου με δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στο Βροντάδο (ΦΩΤΟ & vVIDEO)

Ανάσταση Κυρίου με δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στο Βροντάδο (ΦΩΤΟ & vVIDEO)

19

 
Με το ρουκετοπόλεμο να κλέβει για μια ακόμη χρονιά την παράσταση γιορτάστηκε στη Χίο η Ανάσταση του Κυρίου.

Δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, πολύ κοντά στις 100.000, αλλά μειωμένες σημαντικά σε σχέση με πέρυσι έκαναν μέρα τον ανοιξιάτικο ουρανό του Βροντάδου, μεταξύ των ενοριών της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.
(ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΝΝΑΡΑΣ) (VIDEO)

(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΤΟΥ chiosnews.com)
Οι ρουκετατζήδες μοιράστηκαν τη δική τους χαρά για το έθιμο με τους εκατοντάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν από πολύ κοντά το έθιμο, χάρη και στα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από το Δήμο αλλά και από τα συνεργεία των ρουκετατζήδων. (Ειδικά αφιερωμένες από συνεργεία η ρίψη για τους δικούς τους φίλους που ταξιδεύουν όντας ναυτικοί).

 Μάλιστα η διαμόρφωση του χώρου, ειδικά στην Παναγιά Ερειθιανή έκαναν πιο εύκολη την πρόσβαση, ενώ ανάγκη να καθαρίζονται και να σχηματίζονται μονοπάτια έχει και η απότομη πλαγιά στον Άγιο Μάρκο.

Ξεχωριστή η παρουσία των φωτορεπόρτερ αλλά και εικονοληπτών που εκπροσωπούσαν μέσα και ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο, που εν είδη … πολεμικών ανταποκριτών κάλυψαν το έθιμο.

Σημαντική η παρουσία των τούρκων επισκεπτών, που μάλιστα έκανε το Δήμο να εκδώσει το φυλλάδιο και στη γλώσσα τους.

Σε ότι αφορά την προστασία των σπιτιών αναμένεται σήμερα Κυριακή του Πάσχα να εξεταστούν από τους ιδιοκτήτες τους τυχόν ζημιές και περιμένουμε τη Νέα Τρίτη πλέον να δώσει και ο Δήμος Χίου μια σαφή εικόνα για την κατάσταση.

Σήμερα Κυριακή, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Γούβι, στο λιμανάκι λίγο πριν τη Δασκαλόπετρα, όπου όσοι θέλουν θα μπορούν να ρίξουν και ρουκέτα, με την καθοδήγηση των ρουκετατζήδων και με φορά προς τη θάλασσα.

Τέλος σε ότι αφορά το ρουκετοπόλεμο να σημειώσουμε ότι η βροχή το πρωί του Μ. Σαββάτου βοήθησε ώστε να μην σημειωθούν φωτιές, παρόλο που ήταν σε ετοιμότητα τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και οι εθελοντές της ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ καθώς και της ΛΕΦΕΔ.

Στις υπόλοιπες εκκλησιές τα βαρελότα και τα βεγγαλικά συνόδευσαν την Ανάσταση του Κυρίου, αν και η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επέδρασε σημαντικά στη μείωση τους (στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος).

Τέλος να σημειώσουμε σχετικά με το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης στους Τρεις Μύλους του Βροντάδου, όταν από έκρηξη δυναμίτη σκοτώθηκε ένας συνάνθρωπος μας, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι προσπάθησε να σκάσει δύο δυναμίτες στα πλαίσια της παράλογης χρήσης εκρηκτικών τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτό που επισήμαναν πάντως τα συνεργεία των ρουκετατζήδων είναι ότι χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι στην τραγική είδηση και στον πόνο της οικογένειας, ότι κακώς τα τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών συνέδεσαν το δυστύχημα με το ρουκετοπόλεμο, αφού καμία σχέση δεν είχε με αυτόν.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΝΝΑΡΑΣ