Αρχική Νέα Τοπικά Γιάννης Ζαφείρης: συνέντευξη για τα αδιέξοδα του ΔΗΠΕΘΕ (VIDEO)

Γιάννης Ζαφείρης: συνέντευξη για τα αδιέξοδα του ΔΗΠΕΘΕ (VIDEO)

16


Μηνητήριες αναφορές αλλά και πρόσκληση μετά τις εκλογές του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για να ελέγξει τα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, ανέφερε ότι αναμένονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Γιάννης Ζαφείρης που κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασε μια δεινή κατάσταση του θεάτρου.
(δείτε το video με ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου).
Συγκεκριμένα δεν έχει  έχει ακόμα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για την τρέχουσα περίοδο, το έλλειμμα υπολογίζεται από 250-300.000 ΕΥΡΩ, που μπορεί όμως να αυξηθεί με δεδομένο τις νέες δράσεις του θεάτρου, ενώ αναμένονται και πρόστιμα ύψους 15.000 ΕΥΡΩ από το ΙΚΑ, όπου κατέφυγαν εργαζόμενοι.
«Θα κάνω καταγγελία για την όποια κακή διοίκηση… Οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε ευρώ για αυτά τα πρόστιμα», σημείωσε ο Γ. Ζαφείρης.

Τη ζοφερή αυτή εικόνα παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Ζαφείρης που τόνισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν αντιπολιτεύεται και πως για αυτό την επομένη των εκλογών θα ζητήσει την επέμβαση του επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ.
Άλλωστε είναι κάτι, θύμισε, που πρότεινε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος σε δημοτικό συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, έγινε αποδεκτό από το σώμα αλλά ποτέ δεν κλήθηκε όπως δεν κλήθηκαν και ορκωτοί λογιστές.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν προς τον πρόεδρο του ΔΣ του θεάτρου Θοδωρή Τσατσαρώνη, αλλά και προς το Δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη που αθέτησε, όπως ισχυρίστηκε, τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ενώπιον επιτροπής απαρτιζόμενης και από μέλη της παράταξής του.

Τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε την προγραμματική σύμβαση από τις 27 Μαρτίου και δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν έχει υπογραφεί.

Η αντιπαράθεση με το Δήμο συμπληρώνεται με τις μηνύσει που όπως είπε έχει υποβάλλει για συκοφαντική δυσφήμιση όταν Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ προ μηνών μιλούσαν για υψηλά ποσά που λαμβάνει ή που θέλει να λαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

 Βολές και κατά Περιφέρειας

Οι βολές κατά του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου αφορούσαν καταρχήν το θέμα της προγραμματικής σύμβασης, που όπως είπε ο ίδιος προχώρησε βάζοντας την Περιφέρεια να συμμετάσχει με 30.000 ΕΥΡΩ. Όμως στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Γιακαλής επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Θοδωρή Τσατσαρώνη για να μην γίνει αποδεχτό αυτό το αίτημα. Το ποσό θεωρήθηκε αναγκαίο από τον κ. Ζαφείρη έτσι ώστε να μπορεί το ΔΗΠΕΘΕ να περιοδεύσει και στα υπόλοιπα νησιά και που είναι μια πολιτική που ασκούν όλες οι άλλες Περιφέρειες που στην επικράτειά τους λειτουργεί κάποιο ΔΗΠΕΘΕ, όταν από πέρυσι είναι και αυτές συμβαλλόμενες στην προγραμματική σύμβαση.

Από την πλευρά πάντως της Περιφέρειας φαίνεται να επιμένουν ότι δεν είχαν προσυμφωνήσει για ένα τέτοιο ποσό που μόνος του το έθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ούτε είναι νομική υποχρέωση να συμμετέχουν και οικονομικά στην προγραμματική σύμβαση.

Το δεύτερο θέμα δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση μέσα από το έργο «πολιτιστικές διαδρομές στο Β. Αιγαίο», που από την πλευρά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης είχε γίνει πρόταση για σειρά δράσεων στο ύψος των 30.000 ΕΥΡΩ που τους ειχε ενημερώσει η Διεύθυνση Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Β. Αιγαίου πως θα μπορούσαν να έχουν.

Στα ερωτήματα αν άργησε να απαντήσει το ΔΗΠΕΘΕ στην πρώτη κλήση της Υπηρεσίας στις 30 Αυγούστου του 2013 (η απάντηση δόθηκε στις 11/11/2013), πως σε mail του Διευθυντή φαίνεται η αγωνία του για την καθυστέρηση όπως και ότι δεν επρόκειτο για χρήματα που θα μπορούσαν να κρατηθούν μέχρι τέλος για το ΔΗΠΕΘΕ, ο κ. Ζαφείρης παρέπεμψε στη σχετική αλληλογραφία με το Διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας και ότι οι 30.000 ΕΥΡΩ είχαν βγει άλλα στην πορεία τους ανακοινώθηκαν ότι θα πάρουν καταρχήν 15.000 και στη συνέχεια 10.000 ΕΥΡΩ.

δεν δίνονται.

Σε σχετική ερώτηση για την εικόνα που παρουσιαζόταν ότι όλα βαίνουν καλώς λίγο καιρό μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τσατσαρώνη, ο κ. Ζαφείρης σημείωσε ότι παρασύρθηκαν από την υπεραισιοδοξία αλλά δεν είχαν τότε καμία πρόσβαση στα ταμεία του θεάτρου. Οπότε άρχισαν να έχουν εικόνα μετά τους πρώτους 6- 8 μήνες. Για το λόγο αυτό και αποφάσισε να διεκδικήσει και νέα θητεία καλλιτεχνικού διευθυντή, για να δει στην πορεία ότι το ΔΗΠΕΘΕ βρίσκεται ακόμα σε άσχημη κατάσταση.

Σε σχόλιο ότι φαίνεται πως έχει τσακωθεί με όλους, σημείωσε ότι υπάρχει μια σκοπιμότητα που τον παρουσιάζουν έτσι. Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντήσουν τα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα είναι γιατί έγιναν όλα αυτά, που φέρουν το ΔΗΠΕΘΕ με σημαντικό χρέος και χωρίς να έχει προγραμματική σύμβαση.