Αρχική Νέα Τοπικά Δημοσκόπηση για το Δήμο Χίου από την “Πρωτοβουλία για τη Χίο”

Δημοσκόπηση για το Δήμο Χίου από την “Πρωτοβουλία για τη Χίο”

44

Στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά ένα μήνα πριν, 19 και 20 Μαρτίου, σε δείγμα 600 ατόμων στο Δήμο Χίου, έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη του Μανώλη Βουρνού «Πρωτοβουλία για τη Χίο».

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία OPINION POLL (ΜΕΛΟΣ ESOMAR & WAPOR/ Α.Μ. ΕΣΡ: 49) και αφορά τις δημοτικές εκλογές 2014 για το Δήμο Χίου.

Χωρίς κάποιο σχολιασμό από την «Πρωτοβουλία», αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως παρόλο που πέντε συνδυασμοί έχουν δηλώσει ότι θα κατέλθουν στις εκλογές εντούτοις η δημοσκόπηση περιορίζεται σε δύο μόνο ονόματα υποψηφίων Δημάρχων. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση αναφέρεται στους συνδυασμούς του νυν Δημάρχου Πολύδωρου Λαμπρινούδη «Ολοι μαζί για τη Χίο μας» και του επικεφαλή της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» Μανώλη Βουρνού. (Δεν αναφέρονται δηλαδή οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλή το Μάρκο Σκούφαλο, της «Χιακής Συμπολιτείας» με την Ερμιόνη Φρεζούλη και την «Ανασυγκρότηση και Πρόοδος» του Ππαντελή Βρουλή.

Κάτι που το επισημαίνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι αυτές δεν είναι παρά μια «φωτογραφία» του εκλογικού σώματος της στιγμής και κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν. Στη συγκεκριμένη γίνεται ιδιαίτερα φανερό και από τις απαντήσεις σε ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν είχαμε εθνικές εκλογές, όπου το “ποτάμι” εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα.

Επίσης έχει μεγάλη σημασία πόσο πιο ειδικά είναι τα ερωτήματα. Για παράδειγμα ιδιαίτερα γενικό είναι το ερώτημα που υπάρχει για τα προβλήματα του νομού, χωρίς κάποια εξειδίκευση σε αυτά.

Ετσι στο πρώτο ερώτημα «Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για τα προβλήματα του Δήμου;» οι ευθύνες αποδίδονται στο Δήμαρχο (σε ποσοστό 55,87%).  Αφήνοντας τις ευθύνες των Κυβερνήσεων (και δη των μνημονιακών σχεδόν όλο το διάστημα της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής) να τις «βλέπει» μόνο ένας στους 5 ερωτώμενους (21,55%).

Στο ερώτημα «αν γίνονταν αύριο εκλογές» (δηλαδή 21 Μαρτίου) το 24,96% θα ψήφιζε Μ. Βουρνού και το 19,51% Π. Λαμπρινούδη. Ενώ το 24,38% δεν ξέρει και ένα συνολικό 31,15% κάποιον άλλο.

Στην πρόθεση ψήφου ανά ηλικία εκτός από μια κατηγορία (ηλικίες 55-64) μπροστά φέρεται να είναι ο Μ. Βουρνούς.

Στο ενδεχόμενο δεύτερης Κυριακής πάλι μπροστά η έρευνα φέρνει τον κ. Βουρνού με 29,38% με τον κ. Λαμπρινούδη να λαμβάνει το 20%, αν και οι αναποφάσιστοι είναι πρώτη δύναμη με 29,90%.

Το τελευταίο ερώτημα αφορά την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές (όχι των ευρωεκλογών) όπου πρώτο κόμμα έρχεται η ΝΔ με 23,25% και δεύτερο το άκυρο/λευκό με 20,86%.

Επόμενο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 17,98% και ακολουθούν:

«Ποτάμι»: 14,27%

ΠΑΣΟΚ:7,15%   

Χρυσή Αυγή: 6,36%
ΚΚΕ: 4,42%

Άλλο κόμμα: 4,39%

ΔΗΜΑΡ: 0,70%

Ανεξάρτητοι Ελληνες: 0,62%.