Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Περιφέρειας σε καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

Απάντηση Περιφέρειας σε καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

28


Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, Γιάννης Ζαφείρης, και για τη στάση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε θέματα οικονομικής συμμετοχής στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης, αλλά και έγκρισης συγκεκριμένης δράσης με το ποσό των 30.000 ΕΥΡΩ, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παραθέτει την ακόλουθη απάντηση:

Σε απάντηση της άκρως προσβλητικής και απαράδεκτης δήλωσης του κ. Ζαφείρη, καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου στην εφημερίδα «Δημοκράτης» περί δήθεν ψευδούς ενημέρωσης εκ μέρους του Περιφερειάρχη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίαση της 10.4.2014 αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ,  σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

1. Tο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είχε προτείνει προς το ΔΗΠΕΘΕ ήδη από την 30.8.2013 την ανάληψη υλοποίησης δράσης με μια σειρά παραστάσεων, στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ και παρακαλούσε για την έγγραφη αποδοχή της ως άνω πρότασης το συντομότερο δυνατό.

2.Επειδή ουδεμία απάντηση εστάλη από το ΔΗΠΕΘΕ,  το Περιφερειακό Ταμείο επανήλθε με την ίδια πρόταση στις 12.9.2013 και εν συνεχεία στις 18.9.2013 όταν και παρακάλεσε για μια άμεση (έστω και άτυπη) αρχική αποδοχή της ως άνω πρότασης.

3. Στις  11.11.2013, ήτοι δυόμιση και πλέον μήνες μετά την αρχική πρόταση του Περιφερειακού Ταμείου, αποδέχεται ο κ. Ζαφείρης την από 30.8.2013 πρότασή μας, όταν το ποσό των 30.000 ευρώ είχε μειωθεί λόγω ανταγωνιστικότητας του προγράμματος και ένταξης και επιχορήγησης των προτάσεων άλλων καλλιτεχνικών δομών.

4.Ακόμη και σήμερα και σε συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις του Δ/ντου του Περιφερειακού Ταμείου κ. Πρωτούλη με τον κ. Ζαφείρη για την απορρόφηση του υπολοίπου ποσού, ουδεμία απάντηση έχει δοθεί εκ μέρους του ΔΗΠΕΘΕ.

Για την μη απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου του ΕΣΠΑ από το ΔΗΠΕΘΕ, ουδεμία ευθύνη φέρει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου το οποίο έχει προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς το ΔΗΠΕΘΕ προς όφελος των νησιών της Περιφέρειας και έχει συνδράμει με κάθε τρόπο στην εξεύρεση πόρων για την εξυπηρέτηση των καλλιτεχνικών σκοπών του ΔΗΠΕΘΕ.

Τα περί δήθεν ψευδούς ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή είναι εκτός πραγματικότητας και σκοπό έχουν την συγκάλυψη των εσωτερικών υποθέσεων του ΔΗΠΕΘΕ.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις του ΔΗΠΕΘΕ ούτε να υποκαταστήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη, θέτει δε στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου την αλληλογραφία με το ΔΗΠΕΘΕ και τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το θέμα της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης για το έτος 2014 μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΔΗΠΕΘΕ, θα έλθει προς συζήτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ