Αρχική Νέα Τοπικά Π.Ε.Δ.Υ. ορφανό από,.. προσωπικό και υλικά (VIDEO)

Π.Ε.Δ.Υ. ορφανό από,.. προσωπικό και υλικά (VIDEO)

4 Άδειους διαδρόμους συναντά ο ασφαλισμένος που θα ανατρέξει για παροχές υγείας στο πρώην κτήριο του ΙΚΑ Χίου όπου λειτουργεί το νυν… Π.Ε.Δ.Υ..

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας -πρώην ΕΟΠΥΥ- παρουσιάζει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του, πολύ μακριά από αυτό που αναφέρει ο τίτλος του, δηλαδή πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας.

Στη σχετική υπηρεσία της Χίου υπηρετούν 5 γιατροί με ειδικότητες παθολόγου (που ασκεί διοικητικά καθήκοντα), χειρουργός, ορθοπεδικός, οδοντίατρος και παιδίατρος. Ενώ την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη 2 ακόμα γιατροί κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΠΕΔΥ.
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO)
Την κατάσταση μας περιγράφει ο ορθοπεδικός γιατρός 
Νίκος Ταναϊνης που έχοντας 20 χρόνια προϋπηρεσία αποφάσισε να παραμείνει στο ΠΕΔΥ.

Σε καμιά περίπτωση το Κέντρο δεν λειτουργεί 24ώρες το 24ώρο, ούτε καν μέχρι τις 7.00 το απόγευμα.

Και εφημερίες να γίνονταν όμως, χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο, χωρίς ακτινολογικό και με έναν τραυματιοφορέα αλλά χωρίς φορείο, λιγοστές θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο γιατρός.

Για παράδειγμα , αν φτάσει κάποιος ασθενής με κάταγμα στο ΠΕΔΥ, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον στείλει στο νοσοκομείο για ακτινογραφία, και αφού γυρίσει και αποφασιστεί ως θεραπεία το να μπει το σπασμένο μέλος στο γύψο, να  ξαναστείλει στο νοσοκομείο τον τραυματία αφού δεν υπάρχουν καν υλικά.

Άγνωστο είναι πως θα λειτουργήσει και ο οικογενειακός γιατρός που προς το παρόν επίσης  δεν υπάρχει.

Το μόνο θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι και στα γραφεία του ΠΕΔΥ μπορούν να κλείσουν ραντεβού με γιατρό, οι ασφαλισμένοι εκτός από τα τηλεφωνικά νούμερα.

Ενώ οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σε ειδικότητες είναι γενικός γιατρός, καρδιολόγος, πνευμονολόγος , γαστρεντερολόγος και 3 παθολόγοι.