Αρχική Νέα Τοπικά Επιμένει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου για θέμα επιχορήγησης από...

Επιμένει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου για θέμα επιχορήγησης από Περιφέρεια Β. Αιγαίου

25

 
Επιμένει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αγαίου Γιάννης Ζαφείρης ότι η επιχορήγηση από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου προς το ΔΗΠΕΘΕ μειώθηκε χωρίς καμία ενημέρωση και παρά το ότι είχε κατατεθεί σχετική πρόταση.
Μάλιστα απαντώντας ο κ. Ζαφείρης δίνει στη δημοσιότητα και σχετικές επιστολές που είχε ανταλλάξει με τον αρμόδιο διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην απάντησή του:

Στο άρθρο σας Απάντηση Περιφέρειας σε καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου”της 25ης Απρίλη 2014, το γραφείο τύπου της Περιφέρειας επιχειρεί απροκάλυπτα ανεπίτρεπτη παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας, διαδίδοντας ότι το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. στην από 30.8.2013 πρόταση ανάληψης υλοποίησης δράσης απάντησε στις  11.11.2013, ήτοι δυόμιση και πλέον μήνες μετά την αρχική πρόταση του Περιφερειακού Ταμείου. 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου “ξεχνά” επιμελώς να αναφέρει με σκοπό να παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας, ότι ο κύριος Πρωτούλης επικοινώνησε μαζί μου την 1η Νοέμβρη 2013 ζητώντας μου εντός δυό εβδομάδων να του καταθέσω αναλυτική πρόταση καλλιτεχνικού έργου και λοιπών δράσεων, πράγμα που έπραξα την 11η Νοέμβρη 2013. Στο 2ο συνημμένο διαπιστώνεται του λόγου το αληθές, με αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία μας, στους όρους που έθεσε η ΠΒΑ και στο ποσό των 30.000 euro. Από το ίδιο συνημμένο έγγραφο (2ο), αλλά και από την αλληλογραφία που σας παραθέτω έως το Μάρτη 2014, διαπιστώνει κανείς ότι το ποσό επιχορήγησης του προγράμματος παρέμενε στις 30.000 euro. Μάλιστα η ΠΒΑ και ο κύριος Πρωτούλης μας καθυστερούσε απαραδέκτως και αδικαιολογήτως, ζητώντας να τον βεβαιώσω ότι δε διενεργείται οικονομικός έλεγχος στο ΔΗΠΕΘΕ (!). Στο ανεξήγητο αυτό αίτημά εκ μέρους του κ. Πρωτούλη, απάντησα με την επιστολή Αρ Πρ: 771 της 6ης/2/2014 αναφέροντάς του ότι η απαίτησή του δεν απορρέει από πουθενά, ωστόσο τον διαβεβαίωσα ότι δε διενεργείται έλεγχος στο ΔΗΠΕΘΕ και ότι αν συνεχίσει να καθυστερεί την καταβολή της επιχορήγησης των 30.000 euro, κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός προγράμματος, να λήξουν οι συμβάσεις των ηθοποιών και τελικώς να μην καταφέρουμε να παρουσιάσουμε τη δράση μας στο Β. Αιγαίο.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, το ποσό της επιχορήγησης δεν είχε μειωθεί, ούτε είχε προκύψει οποιαδήποτε ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την αλληλογραφία που σας επισυνάπτω όπου πάντα αναφερόμαστε στις 30.000 euro. Είναι λοιπόν ψευδέστατες, παντελώς ανυπόστατες και ιδιαίτερα προκλητικές οι όποιες αναφορές για το αντίθετο.

Στις 7 Μάρτη 2014 ο συνεργάτης μου Γιώργος Παυλιδάκης αποστέλλει κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον κύριο Πρωτούλη τα πρώτα έξοδα των δράσεών μας (ύψους 18.000 euro), προκειμένου να εκταμιευθεί το αρχικό ποσό των 12.000 euro όπως και συνεννοήθηκαν. Δυστυχώς η ΠΒΑ για άλλη μια φορά καθυστέρησε να απαντήσει αναγκάζοντάς με στα μέσα του Μάρτη να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με τον κ. Γιακαλή ενημερώνοντάς τον ότι λήγουν οι συμβάσεις των καλλιτεχνών και ότι η ΠΒΑ δεν έχει ακόμη τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Εκεί με ενημέρωσε για πρώτη φορά ο κ. Γιακαλής ότι αποφάσισε αυθαίρετα τη μείωση της επιχορήγησης αθετώντας όσα είχαμε συμφωνήσει και άρα αποκλείοντας την παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ σε Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο και Ικαρία, προκαλώντας μάλιστα και ζημιά στο θέατρο, πράγμα που δυστυχώς φοβόμουν εξ αρχής δεδομένων των καθυστερήσεων και των μάταιων αναζητήσεων του κ. Πρωτούλη ο οποίος απουσίαζε διαρκώς από το γραφείο του. 

Αμέσως μετά, σύμφωνα και με τις επιστολές που σας παραθέτω, όταν πλέον και επίσημα στο τέλος Μάρτη 2014 ανακοινώθηκε η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη μείωση της επιχορήγησης, απέστειλα εγγράφως (συνημμένα 6 & 7) την έντονη διαμαρτυρία μου στον κ. Γιακαλή και κ. Πρωτούλη, κατακρίνοντας την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στο ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. και περισσότερο στους δημότες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λέγοντάς τους ότι είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη παύση υλοποίησης του προγράμματος. Το γεγονός αυτό, έχω γνωστοποιήσει ήδη και σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου για να γνωρίζουν με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται οι θεσμοί εκ μέρους του κύριου Γιακαλή και ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος που στερεί στον ακρίτα του Β. Αιγαίου ένα ανέξοδο, αλλά πλούσιο καλλιτεχνικά πρόγραμμα δράσης.

Για τα όσα αναληθή αναφέρθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αισθάνομαι ντροπή. Περισσότερο λυπάμαι γιατί δε δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους δημότες όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, κάτι για το οποίο αγωνίστηκα τέσσερα χρόνια, όμως τόσο ο κ. Γιακαλής όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γανιάρης επέδειξαν πλήρη αδιαφορία.

Λυπάμαι και ντρέπομαι.